Aanbieding

Hond zwemt

Politie waarschuwt: nog steeds te veel honden overlijden door onwetendheid baasjes

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Sommige honden zijn echte waterratten. Overal vinden ze wel een plasje om in te plonsen. Zomers kan dat echter levensgevaarlijk zijn, zo waarschuwt het meldpunt voor dierenmishandeling 144.

Botulisme

Het meldpunt maakt zich vooral zorgen over Botulisme. Een hond die aan deze ziekte lijdt krijgt spierzwakte, diarree en voelt zich ziek. Slikken wordt steeds moeilijk en het dier zal stoppen met eten. Langzamerhand verlammen ook de ademhalingsspieren wat ademhalen pijnlijk en moeizaam maakt. 

De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium botulinum (vandaar de naam) die gifstoffen afgeeft die verlammingen kunnen veroorzaken. Bij watertemperaturen van 20-25 graden Celsius met weinig zuurstof komt de bacterie voor. Vooral (water-) vogels en vissen worden het slachtoffer. De kadavers kunnen hoge hoeveelheden gifstof bevatten. Door het opeten van een besmet kadaver kunnen honden heel ernstig ziek worden.

Blauwalg 

Opgepast ook voor blauwalg. Bij aanraking of inname loopt je hond het risico op ademhalingsproblemen, duizeligheid, huidirritatie en ernstige maag- en darmklachten. Vergeet niet dat honden vaak met open bek zwemmen en van het water drinken, ze zijn dus extra gevoelig voor vergiftigingen als Botulisme en Blauwalg.

Ziekte van Weil

Heel gevaarlijk voor honden én mensen is ook de ziekte van Weil (Leptospirose). Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Bij besmetting vermenigvuldigen de bacteriën zich in het bloed waardoor er bloedingen ontstaan. 

Checklist 

Bedenk dat je hond vaak met open bek zwemt en al gauw van het water drinkt. Zwemmen in stilstaand water is dus echt geen goed idee. Dus, je deed het waarschijnlijk al lang, check altijd eerst het water waarin je hond een verfrissende duik wil maken. Is het al een tijdje erg heet weer? Staat het water stil? Zie je er een vieze laag op?  Drijven er kadavers van eenden of dode vissen? Ergens een waarschuwingsbord? Allemaal absolute no go’s! 

Heeft je hond onverhoopt toch in besmet of onbetrouwbaar water gesparteld? Spoel je maatje dan goed af en zoek contact met de dierenarts om vinger aan de pols te kunnen houden.

Wie op zoek is naar een veilige zwemplek kan ook terecht bij https://www.zwemwater.nl

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen