Aanbieding

Kater Larry in Downing Street 10
© Larry The Cat / Twitter

Kater Larry uit Downing Street Nr. 10 krijgt een nieuwe blikopener!

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Wie is toch deze kater, die de harten van een heel land sneller doet slaan? Wij stellen Larry The Cat voor.

In Downing Street 10, de officiële ambtswoning van de premier van Groot-Brittannië, leeft een buitengewone huiskat genaamd Larry.

Sinds zijn aankomst heeft hij niet alleen harten veroverd, maar ook een belangrijke rol gespeeld in het dagelijkse politieke leven. Deze huiskat is meer dan alleen een dier - hij is een symbool van rust en standvastigheid te midden van de vaak turbulente politieke gebeurtenissen.

Als gevolg van de parlementsverkiezingen van 4 juli 2024 vindt er in Groot-Brittannië een machtswisseling plaats. De Labour-partij neemt de regeringszaken over. De nieuwe premier (en baas van Larry) wordt waarschijnlijk Keir Starmer en Rishi Sunak moet uit Downing Street Nr. 10 vertrekken.

Hoe kwam Kater Larry terecht op Downing Street?

Larry komt oorspronkelijk uit het Battersea Dogs & Cats Home, een bekend dierenasiel in Londen. Hij kwam in 2011 naar Downing Street 10 om de muizenplaag in het gebouw te bestrijden, en werd snel de favoriete kat van het regeringsgebouw. Toen Larry aankwam, waren de ogen van velen gericht op de nieuwe harige bewoner. Al snel bleek dat hij meer was dan alleen een middel tegen muizen - hij bleek een uitstekende gespreksstof en sympathiedrager te zijn binnen de gelederen van de regering.

Welke taken heeft Larry bij de Britse premier?

Larry draagt officieel de titel van "Chief Mouser to the Cabinet Office". Deze titel onderstreept zijn betekenis en verantwoordelijkheid binnen Downing Street 10. Zijn taak betreft primair de controle van de knaagdierpopulatie in het gebouw.

Larry's dag begint meestal vroeg in de ochtend. Hij wandelt door de gangen van Downing Street, inspecteert elke hoek en zorgt ervoor dat er geen ongewenste gasten het ambtshuis betreden. Zijn vriendelijke begroetingen van de medewerkers zijn een vast ritueel geworden.

  • Ochtendinspectie van de ruimtes
  • Interacties met medewerkers en bezoekers
  • Controle van de voerstations
  • Rustpauzes in de tuin van Downing Street

In de loop der jaren heeft Larry verschillende premiers zien komen en gaan, waaronder David Cameron, Theresa May, Boris Johnson en andere hooggeplaatste politici. Ondanks de wisselende leiding blijft Larry constant en speelt hij nog steeds zijn rol als "chefkat".

Het Britse publiek houdt van kater Larry

Het verhaal van Larry vond snel zijn weg in verschillende mediaberichten, met name bij de nationale televisiezender ITV. Regelmatig wordt er over Larry's activiteiten bericht, wat zijn populariteit enorm heeft vergroot.

Uit een enquête blijkt dat Larry een van de meest geliefde figuren in de Britse politiek is. Een (niet helemaal serieuze) Ipsos-enquête uit juli 2024 toonde aan dat Larry's populariteit zelfs groter is dan die van de topkandidaten en voormalige premiers van het land.

Zijn afbeelding siert vele social media-platforms en trekt talloze likes en reacties. Bezoekers van Downing Street hopen vaak op een glimp van hem of zelfs een foto met hem.

  • Regelmatige berichtgeving op televisie
  • Populariteit op social media
  • Invloed op het publieke imago van Downing Street

Er zijn meerdere boeken over Larry gepubliceerd, die zijn avonturen en belevenissen beschrijven. Deze publicaties bieden een dieper inzicht in het leven van de beroemdste huiskat van het land en trekken lezers van alle leeftijden aan.

Larry's gezondheid staat voorop

Larry's gezondheid wordt regelmatig gecontroleerd door ervaren dierenartsen. Dankzij zorgvuldige verzorging geniet Larry van een lang en gelukkig leven in Downing Street.

Larry krijgt een speciaal dieet dat ervoor zorgt dat hij alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast zorgen regelmatige speelmomenten en wandelingen in de tuin voor voldoende beweging en mentale stimulatie.

  • Speciale dieetplannen
  • Regelmatige veterinaire onderzoeken
  • Speeltijd en lichaamsbeweging

Het personeel van Downing Street zorgt liefdevol voor Larry en zorgt ervoor dat hij altijd goed verzorgd en gelukkig is. Ze betrekken hem bij hun dagelijkse routines en bieden hem een comfortabele omgeving.

Larry als symbool van stabiliteit in roerige tijden 

In tijden van politieke onrust biedt Larry een constante en symboliseert hij stabiliteit en continuïteit in het politieke dagelijkse leven. Dit heeft ertoe geleid dat hij niet alleen binnen Downing Street wordt gewaardeerd, maar ook bij het algemene publiek.

Op 2 mei 2024 twitterde Larry zeer zelfvoldaan:

Politici komen en gaan. Katten blijven.

Larry heeft ook buiten de grenzen van Groot-Brittannië culturele betekenis gekregen. Zijn gezicht en verhalen verschijnen in internationale nieuwsberichten en trekken de aandacht van mensen wereldwijd. Larry vertegenwoordigt daardoor niet alleen Downing Street, maar ook een belangrijk aspect van de Britse cultuur. Op X, voorheen Twitter, volgen meer dan 840.000 mensen hem.

Zijn aanwezigheid toont aan hoe dieren een positieve invloed kunnen hebben op onze leefomgeving en dagelijkse ervaringen, zelfs in zo'n uiteenlopende gebieden als de politiek. Larry blijft een fascinerende mix van functionaliteit en charme en zet nieuwe maatstaven voor het begrip van onze relatie met dieren.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen