De opnames van de particuliere fotoval in Schleswig-Holstein zijn duidelijk, vooral omdat ze het roofdier twee keer hebben vastgelegd. Zowel op 29 februari als op 1 maart was een Canis aureus gesignaleerd in de gemeente Schenefeld (district Steinburg), aldus het verantwoordelijke milieubureau.
Een echte sensatie, want hiermee wordt aangetoond dat de goudjakhals nu ook in de meest noordelijke deelstaat van Duitsland aanwezig is. Dit is het derde zekere bewijs van een goudjakhals (lat. Canis aureus) in Schleswig-Holstein, meldt ndr.de.
Goudjakhals gespot in Duitsland
In 2017 werd hier, helemaal in het noorden, voor het eerst onbetwistbaar een goudjakhals geïdentificeerd, specifiek in Dithmarschen. In 2023 was een van deze roofdieren onderweg in de regio Plön.
Dit is niet alleen verrassend voor experts. Het roofdier, nauw verwant aan de wolf en met zijn kenmerkende kleuring, is de enige jakhalssoort die in Europa voorkomt. Normaal gesproken is de goudjakhals inheems in Zuid-Europa, maar de afgelopen decennia wordt hij ook steeds vaker in Duitsland gezien maar ook in Nederland.
Goudjakhals Nederland
In 1997 werd voor het eerst in Duitsland land een goudjakhals vastgesteld. De eerste goudjakhals in Nederland werd gezien in 2016 en is in 2023 twee keer gevonden! Eén keer in Stadskanaal en de tweede keer in Punthorst. Met zijn ongeveer 8 tot 15 kilo en een schouderhoogte van maximaal 50 centimeter is hij groter dan een vos maar kleiner dan een wolf. Destijds was een dier onderweg in Brandenburg. Inmiddels zijn de geïmmigreerde roofdieren al in meerdere deelstaten gezien, zelfs tot in het hoge noorden.
Goudsjakhals voeden zich voornamelijk met insecten, knaagdieren, vogels en amfibieën, maar verwerpen ook kleine zoogdieren niet als prooi als ze die kunnen vangen.
Is de Goudsjakhals gevaarlijk voor mensen?
De goudjakhals of Canis aureus is een roofdier. Bij roofdieren geldt dat je beter bij uit de buurt kunt blijven. De goudjakhals is echter erg schuw en ziet de mens als gevaarlijk, de kans dat mens en goudjakhals elkaar tegenkomen, is dus heel klein. Mocht je een goudjakhals tegenkomen, dan gelden dezelfde adviezen als bij de wolf: blijf kalm en houd afstand.