Aanbieding

bijtincidenten toegenomen in Nederland

bijtincidenten toegenomen in Nederland

© shutterstock

Drastische toename in aantal honden dat wordt weggehaald bij Nederlandse eigenaar na bijtincidenten

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Het aantal in beslag genomen honden na bijtincidenten is bijna verdubbeld sinds vorig jaar. Deskundigen zien de coronapandemie als mogelijke oorzaak.

Het aantal honden dat na een bijtincident door de politie bij hun eigenaren wordt weggehaald, neemt fors toe. Vorig jaar werden bijna twee keer zoveel honden in beslag genomen als in eerdere jaren. Deskundigen denken dat de coronapandemie hier een rol in speelt.

Zondag kwamen nieuwe cijfers naar buiten, verkregen door persbureau ANP via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wanneer de politie honden in beslag neemt, worden deze vaak ondergebracht bij de RVO, die verantwoordelijk is voor het beheer van dergelijke goederen. In juridische termen worden dieren, zoals honden, beschouwd als goederen.

In totaal werden vorig jaar 164 honden in beslag genomen na een bijtincident, tegenover een gemiddelde van 80 in voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al ruim 90 honden in beslag genomen.

Transformeer je huisdier in een kunstwerk!
Ja, ik wil het proberen!

'Vraag naar honden tijdens corona steeg explosief'

De coronacrisis zorgde voor een grote stijging in de vraag naar honden, wat leidde tot een toename in de commerciële handel. Een deskundige van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht geeft aan dat dit heeft bijgedragen aan het ontstaan van angstige honden.

"Fokkers konden de plotselinge vraag niet aan," legt de expert uit. "Dit zorgde ervoor dat commerciële fokkers met doorgefokte dieren de markt overspoelden, en dat er meer zwerfhonden naar Nederland werden gehaald." Veel puppy's kregen tijdens de pandemie onvoldoende sociale interactie, wat bij sommigen leidde tot gedragsproblemen, waaronder agressie en bijtincidenten.

Ongeveer 20 procent van de honden die jaarlijks in beslag worden genomen, zijn betrokken bij een bijtincident. De rest wordt voornamelijk weggehaald vanwege verwaarlozing of mishandeling.

Significante toename in inbeslagname sinds pandemie

Volgens gegevens van de politie, opgevraagd door ANP, heeft de coronapandemie geleid tot een flinke toename in het aantal inbeslaggenomen honden. In de eerste acht maanden van dit jaar werden 535 honden bij hun baasjes weggehaald, wat zeven keer zoveel is als in dezelfde periode in 2018.

Een woordvoerder van de politie vermoedt dat de coronaperiode hier invloed op heeft gehad. "Tijdens de pandemie namen veel mensen een huisdier, maar na de pandemie blijkt dat ze er minder tijd en aandacht voor kunnen opbrengen," aldus de woordvoerder.

Daarnaast heeft de politie een stijging gezien in meldingen van dierenmishandeling. Tot nu toe zijn er dit jaar ongeveer tienduizend meldingen binnengekomen, terwijl dit aantal een paar jaar geleden nog op de helft lag.

Minder tolerantie voor verwaarlozing

Anton Fennema, dierenarts bij AniCura, een dierenziekenhuis waar veel in beslag genomen dieren terechtkomen, ziet ook een toename van verwaarlozing. "Voor corona ging het vooral om agressieve dieren, maar nu zien we steeds vaker verwaarlozing," zegt Fennema. Volgens hem komt dit deels door de toenemende aandacht voor dierenwelzijn. "Verwaarlozing is altijd een probleem geweest, maar tegenwoordig wordt het minder geaccepteerd."

Fennema benadrukt dat de verwaarlozing vaak niet opzettelijk is. "In veel gevallen gaat het om mensen die het zelf al moeilijk hebben, vaak door armoede. Ze houden van hun dieren, maar kunnen de zorg niet meer aan. Slechts in een paar gevallen is er sprake van kwaadwillendheid."

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen