Aanbieding

Hulphond Giano

Hulphond Giano

© Boudewijn Benting

Golden Retriever heeft zeer speciale missie in het leven: Hij is een ware superheld

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Het opvoeden en trainen van hulphonden is ontzettend belangrijk. Het verhaal van Kim en Giano bewijst waarom het werk van hulphonden onmisbaar is.

Giano, een Golden Retriever betreedt vrolijk de woonkamer na zijn dutje. Hij pakt een van zijn speeltjes, een knuffel van een gele eend, en springt op de bank. Kim vertelt over hun band terwijl ze hem liefdevol aait.

Kim's Strijd met Trauma's en Suïcidaliteit

Voor Kim is Giano meer dan een huisdier; hij is haar psychosociale hulphond die haar ondersteunt in de strijd tegen PTSS en suïcidale gedachten. Haar problemen begonnen op jonge leeftijd door seksueel misbruik, resulterend in nachtmerries, dissociaties en herbelevingen. Deze traumatische ervaringen hebben haar dagelijks leven ernstig beïnvloed en haar geestelijke gezondheid zwaar belast. Ondanks talloze behandelingen en therapieën, bleven de symptomen aanhouden en leken ze geen verbetering te tonen. Kim voelde zich vaak gevangen in haar eigen gedachten en kon nauwelijks de deur uit vanwege de intense angst en onzekerheid die haar leven beheersten.

De Impact van Giano

Giano heeft Kim geholpen om minder snel toe te geven aan haar suïcidale gedachten en haar angst te verminderen. Zijn aanwezigheid biedt haar een gevoel van verantwoordelijkheid en focus tijdens stressvolle momenten. Door zich op Giano te concentreren, kan Kim haar gedachten afleiden en een gevoel van rust vinden te midden van haar innerlijke strijd. Bovendien heeft de training en interactie met Giano haar zelfvertrouwen vergroot en haar geholpen om langzaam maar zeker stappen te zetten richting herstel.

De Training van Giano

De training van Giano duurt anderhalf tot twee jaar, waarbij regelmatig een trainer langskomt om verschillende situaties te oefenen, zoals een bezoek aan de supermarkt. Tijdens deze training leert Giano niet alleen hoe hij Kim kan ondersteunen tijdens haar dagelijkse activiteiten, maar ook hoe hij haar kan helpen om te gaan met haar specifieke angsten en triggers. Zijn intuïtieve vermogen om haar emoties aan te voelen en hierop te reageren, maakt hem tot een waardevolle metgezel en een essentieel onderdeel van Kim's therapeutische proces.

De Strijd om Financiering en Erkenning

Kim heeft lang gestreden om Giano te krijgen, waarbij ze geconfronteerd werd met financiële obstakels en bureaucratische hindernissen. Ondanks de waardevolle rol die Giano in haar leven speelt, wordt de financiering ervan niet altijd erkend door instanties zoals gemeenten. Deze tegenwerking vormt een extra uitdaging voor Kim, die al genoeg te maken heeft met haar eigen geestelijke gezondheid en herstel.

Het Streven naar Verandering

Onderzoekers zoals Steffie van der Steen werken aan het verbeteren van de aanvraagprocedures voor psychosociale hulphonden, met als doel meer duidelijkheid en consistentie te bieden voor mensen zoals Kim die deze steun hard nodig hebben. Door het bewustzijn te vergroten over de impact van deze hulphonden en het belang van hun rol in het leven van mensen met mentale gezondheidsproblemen, hopen zij op een positieve verandering in de manier waarop deze voorzieningen worden gefinancierd en toegankelijk worden gemaakt voor degenen die ze het meest nodig hebben.

Bron: Universiteit Groningen

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen