Aanbieding

scottish fold

Scottish fold

© Dier & Recht

Aangifte tegen Marktplaats wegens advertenties voor Scottish Fold-katten

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

We schreven onlangs al over het feit dat dierenartsen zich zorgen maken over de trend rondom de kat met gevouwen oren vanwege de film Argylle die nu draait.

Ernstig dierenleed

Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals heeft aangifte gedaan tegen Marktplaats vanwege het toestaan van advertenties voor Scottish Fold-kittens. Volgens House of Animals faciliteert Marktplaats hiermee 'ernstig dierenleed', omdat deze katten een genetische afwijking aan hun kraakbeen hebben, wat op latere leeftijd ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Fokverbod

Het fokken met Schotse vouwoorkatten is sinds 2014 verboden, inclusief kruisingen met andere rassen. Toch zijn er op Marktplaats talloze advertenties te vinden waarin Scottish Fold-kittens worden aangeboden. House of Animals ontdekte tijdens undercoveronderzoek dat veel verkopers op de hoogte zijn van dit fokverbod, maar toch doorgaan met het aanbieden van deze kittens.

Gebrek aan handhaving

Verkopers verdoezelen vaak de herkomst van de kittens door te beweren dat ze 'toevallig' zijn gedekt door katten van andere rassen. Ook worden poezen gedekt door Scottish Fold-katers die op Marktplaats worden aangeboden als dekkaters. Volgens oprichter Karen Soeters van House of Animals wordt er op grote schaal gefokt en gehandeld met deze dieren zonder voldoende handhaving.

Reactie Marktplaats

Marktplaats beweert alles te doen om misbruik van het platform te voorkomen. Aanbieders van honden en katten moeten betalen voor advertenties, zodat ze snel kunnen worden opgespoord indien nodig. Ook werkt Marktplaats samen met de NVWA om toezicht te houden op dierenadvertenties. Als het houden van Scottish Fold-katten bij wet verboden wordt, belooft Marktplaats de nodige stappen te ondernemen.

Extra aandacht door film

De Schotse vouwoorkat staat momenteel extra in de belangstelling vanwege de film Argylle, waarin de hoofdrolspeelster een Scottish Fold-kat bij zich draagt in een rugzak.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen