Aanbieding

hond casper

hond casper

© Bert Beelen

Marktplaats-hond Casper: zijn nieuwe vrouwtje wilt niet opgeven en vecht voor een nieuwe start in zijn leven

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Hond Casper die Jeanick Leplat in september via Marktplaats kocht, vertoont zorgwekkend gedrag. Martin Gaus heeft zijn zorgen geuit. Is deze hond nog te redden?

Nijmeegse hond Casper, gekocht via Marktplaats, zorgt voor bezorgdheid: hoop op gedragstherapie

De hond Casper, die Jeanick Leplat in september via Marktplaats kocht, vertoont zorgwekkend gedrag, inclusief blaffen, grommen en agressie tegenover anderen. Hoewel Leplat veel steun heeft ontvangen na het delen van haar verhaal in de krant, rijst de vraag of haar hondje nog te redden is.

Martin Gaus niet hoopvol over toekomst van Casper

Ondanks de overweldigende steun heeft Martin Gaus, de bekendste hondentrainer van Nederland, twijfels over de mogelijkheid om Casper te redden. Hij vreest voor 'een heel lange weg'. Gaus benadrukt het belang van de eerste tien tot twaalf weken in het leven van een hond, waarbij een gebrek aan socialisatie kan leiden tot levenslange gedragsproblemen.

Belang van goede socialisatie in vroege levensfase

Gaus legt uit dat een goede socialisatie cruciaal is, inclusief blootstelling aan verschillende omgevingen en mensen tijdens de eerste weken. Voor Casper, die pas op éénjarige leeftijd bij Leplat kwam, lijkt er een gebrek aan deze essentiële ervaringen te zijn geweest. Het gedrag van Casper wordt als onhandelbaar beschreven, vooral wanneer hij anderen tegenkomt, waarbij hij al drie mensen en een hond heeft gebeten in slechts enkele maanden.

Gedragsproblemen: hoop op gedragstherapie en lange weg vooruit

Hoewel deskundigen, hondentrainers en coaches bereid zijn te helpen en Leplat's crowdfundactie succesvol is, is Martin Gaus niet hoopvol over de toekomst. Hij benadrukt dat als het in de eerste periode fout is gegaan, het gedrag van de hond waarschijnlijk niet volledig kan worden gecorrigeerd. Gaus adviseert het vinden van een zeer bekwame hondendeskundige voor gedragstherapie, maar benadrukt dat het een 'ontzettend lange weg' kan zijn.

Ondersteuning van de gemeenschap

Leplat hoopt dat gedragstherapie positieve resultaten zal opleveren. Ze heeft al veel steun ontvangen van verschillende deskundigen en de gemeenschap, wat zich vertaalt in bijna 900 euro via haar crowdfundactie. Ondanks de onzekerheid geeft Leplat aan dankbaar te zijn voor de steun en hoopt ze op een goede therapeut. Ze benadrukt echter dat als er binnen een jaar geen verbetering is, de situatie wellicht anders moet worden overwogen.

De risico's van een hond kopen op Marktplaats

Het online aankopen van een hond via platforms zoals Marktplaats of eBay brengt aanzienlijke risico's met zich mee voor zowel de koper als het dier zelf. Een van de grootste zorgen is de mogelijkheid van misleiding door malafide verkopers. Oplichters kunnen valse informatie verstrekken over de gezondheid, stamboom of zelfs de echtheid van de aangeboden hond. Hierdoor loopt de koper het risico om een dier te ontvangen dat niet voldoet aan de verwachtingen of, erger nog, dat lijdt aan gezondheidsproblemen.

Bovendien kan het ontbreken van persoonlijk contact en inspectie de kans vergroten dat de koper een hond krijgt die niet goed is gesocialiseerd of afkomstig is van illegale fokpraktijken. Dierenmishandeling en slechte leefomstandigheden zijn enkele van de ernstige problemen die kunnen voortkomen uit onverantwoordelijke online aankopen. Daarnaast bestaat het risico dat de hond tijdens het transport wordt blootgesteld aan onnodige stress of zelfs misbruik.

Adoptie

Om deze risico's te minimaliseren, wordt potentiële kopers aangeraden om voorzichtig te zijn, de geloofwaardigheid van de verkoper te onderzoeken, persoonlijk contact te zoeken en de herkomst van de hond zorgvuldig te controleren. Het is raadzaam om te overwegen een erkende fokker te benaderen of een plaatselijk dierenasiel te bezoeken om de adoptie van een huisdier in overweging te nemen, waar persoonlijke inspectie en zorgvuldige selectie gemakkelijker zijn.

Wellicht heb je het met Leplat te doen en wil je haar helpen, dat kan via haar crowdfundactie:

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen