Aanbieding

american bully xl

American Bully XL

© DvhN

Burgemeester Emmen neemt geen risico met Bully XL King na bijtincident: 'Hoog Risico'

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Burgemeester Eric van Oosterhout beschouwt het advies van de bezwarencommissie om de American Bully XL terug te geven aan de eigenaar als uitzonderlijk.

In het verhaal staat de hond King centraal. King is een American Bully XL van een 33-jarige vrouw uit Emmen. De hond was als gevaarlijk bestempeld, omdat het dier een Duitse Herder gebeten zou hebben. Volgens de vrouw kon dat echter niet, omdat de hond een verplichte muilkorf om zou hebben gehad. 
Echter zijn er al eerder incidenten gemeld rondom deze hond, en zou deze laatste melding de druppel zijn geweest. 

Na een confrontatie tussen de verzorgers en de gemeente bij de commissie, adviseerde deze om het besluit tot inbeslagname van de hond terug te draaien. Van Oosterhout heeft dit advies met verbazing gelezen, zo liet hij weten.

De Amerikaanse Bully XL

De American Bully XL, ook wel bekend als Bully XL of XL Bully, is een imposant hondenras dat redelijk populair is over de hele wereld. Verwar deze hond niet met de Amerikaanse Bulldog, want dit zijn niet dezelfde honden. De Bully XL is sinds 31 december 2023 verboden in de VK.

VVD-Raadslid Stelt Vragen over Gevaarlijke Honden

In reactie op vragen van VVD-raadslid Marcel Meijer over de regulering van gevaarlijke honden, sprak de burgemeester over de situatie rondom King. Meijer vroeg zich af of er meer incidenten waren en hoe de gemeente hiermee omging. Een verzoek werd ingediend voor een risicoanalyse.

Onacceptabel Hoog Risico bij Hond King

Bij het geval van King neemt de burgemeester geen overhaaste beslissingen. Hij benadrukt dat het gaat om een type hond dat gevaarlijk is voor zowel mensen als dieren, met eerdere incidenten als achtergrond. King heeft een gedragsonderzoek ondergaan, waaruit blijkt dat er in dit geval sprake is van een onacceptabel hoog risico.

Strengere Maatregelen en Euthanasie

Volgens Van Oosterhout worden er al diverse maatregelen genomen om risico's in te perken. Bij een eerste incident krijgt een hond een muilkorf en aanlijngebod. Bij herhaalde problemen wordt de hond in beslag genomen en onderworpen aan een test door deskundigen. De burgemeester vertrouwt sterk op dergelijke adviezen en benadrukt dat bij ernstig afwijkend gedrag euthanasie soms de enige optie is.

De Noodzaak van Striktere Regelgeving

Van Oosterhout onderstreept de noodzaak van strenge regelgeving, verwijzend naar de 150.000 bijtincidenten per jaar in Nederland. Hij wijst op de prevalentie van hondenincidenten in Emmen en benoemt het als een nationaal probleem dat aandacht vereist, vergelijkbaar met hoe men de wolf als gevaarlijk beschouwt.

Woord tegen woord

Er zijn geen camerabeelden beschikbaar van het incident tussen King en de Herder. Wel zijn er foto's, maar die geven onvoldoende duidelijkheid. Kortom, het is woord tegen woord.
Er wordt gedacht dat King de herder waarschijnlijk agressief heeft benaderd. Maar het ontbreekt aan hard bewijs. Hierdoor zal de hond terug gegeven moeten worden aan zijn verzorger.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen