Aanbieding

britse korthaar

Britse korthaar

© Zooplus

Dierenartsen waarschuwen voor de gezondheid van kortsnuitige katten: 'Ernstig dierenleed'

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Dierenartsen luiden de noodklok over de gezondheid van kortsnuitige katten, die kampen met ademhalingsproblemen, oogontstekingen en beperkte miaugeluiden.

Dierenartsen luiden de noodklok over de gezondheid van kortsnuitige katten, die kampen met ademhalingsproblemen, oogontstekingen en beperkte miaugeluiden. Ze noemen het ernstig dierenleed en pleiten voor een stop op de koop en verkoop van deze dieren.

Verbod op fokken kortsnuitige honden, maar voor alsnog geen officieel verbod op kortsnuitige katten

Hoewel het fokken en houden van honden met een korte snuit recentelijk werd verboden in Nederland, blijven kortsnuitige katten zoals de Perzische kat, Britse Korthaar en Peke Face Pers (een Pers met een extreem platgeslagen gezicht) populair. Dierenartsen waarschuwen voor gezondheidsproblemen en roepen op tot een einde van de handel in deze dieren.

Kattenshows en de populariteit van kortsnuitige katten

Ondanks de gezondheidsproblemen genieten kortsnuitige katten nog steeds populariteit, vooral in de wereld van kattenshows. Het gebrek aan bewustzijn bij eigenaren over de gezondheidsproblemen leidt tot misverstanden. Kassa sprak met verzorgers op een kattenshow, maar dierenartsen benadrukken dat het tijd is om bewustzijn te creëren over de problemen.

Campagne 'Koop Geen Kortsnuit' en strijd tegen verkoop

Met de campagne 'Koop Geen Kortsnuit' proberen dierenartsen te voorkomen dat mensen nog kortsnuitige katten kopen en verkopen, ondanks het verbod op fokken in Nederland. Het gebrek aan duidelijke richtlijnen maakt de situatie ingewikkeld, en dierenartsen zetten zich in voor bewustwording en preventie.

Onduidelijkheid over richtlijnen voor fokken kortsnuitige katten

De wet verbiedt het doorgeven van schadelijke kenmerken bij fokken van katten, maar er zijn geen specifieke richtlijnen voor kortsnuitige katten. Dierenartsen en dierenwelzijnsexperts dringen aan op duidelijke regels. De NVWA en het ministerie van Landbouw werken aan richtlijnen, maar de concrete invoerdatum blijft onduidelijk.

Bron: Kassa 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen