Aanbieding

Bobi, de oudste hond ter wereld, poseert met zijn record

Bobi, de oudste hond ter wereld, poseert met zijn record

© Guinness World Records

Bobi, 's werelds oudste hond ooit geregistreerd, is zojuist geschorst uit het Guiness Book of Records

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Bobi werd in februari 2023 door de prestigieuze Guinness World Records-organisatie uitgeroepen tot ‘oudste hond ter wereld’ en de titel van Bobi is nu afgepakt.

Hij werd benoemd tot de oudste hond ter wereld in februari 2023, en genoot slechts enkele maanden van zijn titel voordat hij afgelopen oktober overleed. Maar was Bobi de Rafeiro do Alentejo echt de oudste hond die de planeet ooit heeft gekend? 

Niets is zeker, na het openen van een onderzoek en de schorsing van zijn titel door het Guinness World Records. 

Ondanks zijn vermeende 31 jaar en 165 dagen leven die waren geverifieerd door het recordboek, heeft de organisatie besloten een stap terug te doen en dit absolute record in twijfel te trekken. 

Een tijdelijke schorsing

Na opmerkingen van verschillende internetgebruikers die onregelmatigheden vonden in oude foto's van het dier, startte het Guinness-team een onderzoek. Verschillende mensen wezen er met name op dat de hond verschillend gekleurde poten had op foto's uit 1999. 

Hoewel Bobi was geregistreerd met de leeftijd die overeenkwam met zijn record in het veterinaire register van Portugal, bleek dat deze informatie slechts gebaseerd was op de uitspraken van de eigenaren en dat er geen extra officieel document was om de exacte geboortedatum van de hond te verifiëren. Bovendien zou het Guinness World Records de informatie nooit hebben gecontroleerd bij het desbetreffende veterinaire register voordat ze het record van Bobi bekendmaakten. 

Gevraagd naar de levensduur van zijn hond, legde zijn baasje, Leonel Costa, uit dat het te danken was aan een combinatie van de rustige omgeving waarin het dier leefde en een dieet gebaseerd op huisgemaakte porties van vis en vlees. Tot op heden heeft hij nog niet gereageerd op de schorsing van het record van zijn dier. 

Volgens Danny Chambers, lid van het Koninklijk College van Dierenartsen in Groot-Brittannië, is het onmogelijk dat Bobi deze hoge leeftijd heeft bereikt, en hij beweert zelfs dat geen van zijn 18.000 collega's in dit scenario gelooft. Na een DNA-test op het dier werd bevestigd dat Bobi bijzonder oud was, maar het was niet mogelijk om het resultaat nauwkeurig te verfijnen om de informatie van de eigenaren te bevestigen. Een jaar geleden al werd een dierenarts in Lissabon ondervraagd over de zaak van deze hond, en het leek hem weinig waarschijnlijk dat Bobi zo oud was, waarbij hij uitlegde dat er geen problemen waren met zijn spiermassa en mobiliteit. 

In afwachting van het einde van het onderzoek zal arme Bobi voorlopig zijn titel niet terugzien. Omschreven als een rustige en sociale hond, laat hij zijn verzorgers zeker een zoete herinnering na die belangrijker is dan een record aan de muur. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen