Aanbieding

Poster vermiste kat

Posters plakken is bijna in elke gemeente verboden

© Dutchmen Photography / Shutterstock

Posters plakken om je vermiste huisdier terug te vinden: mag dat?

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Twee dagen na je verhuizing, de verfspetters zitten nog in het haar, komt je poes Simba niet meer thuis. Als al het zoeken in de buurt niets oplevert besluit je overal posters op te hangen. Mag dat zo maar?

Posters van vermiste huisdieren, meestal katten, blijven soms jaren in het straatbeeld hangen. Dus als Simba ineens uit je tuin ontsnapt of papagaai Lori uit de nieuwe kooi is posters maken een van de eerste dingen waar je aan denkt. Wist je dat zo een poster bijna nergens zo maar, zonder toestemming van de gemeente, opgehangen mag worden? 

Wist je dat je in vrijwel geen enkele gemeente zonder toestemming een poster van je vermiste huisdier mag ophangen? 

Zelfs een boete

Van Amsterdam, tot Delft tot Maastricht: bijna alle gemeenten hebben een zogenaamde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarin iets staat als ‘Het is verboden gedrukte of geschreven stukken dan wel afbeeldingen onder publiek te verspreiden dan wel openlijk aan te bieden op openbare plaatsen’. Met andere woorden: het ophangen van een poster op een lantaarnpaal, op de muur naast de supermarkt of flyers in de brievenbus mag niet, behalve als je daarvoor vooraf toestemming hebt gekregen van de gemeente. Nu denk je misschien: ‘Ik zie ze om de haverklap hangen dus niemand die er wakker van ligt’, maar officieel kan je zelfs een boete voor krijgen.

Wat kan wel? 

  1. Toch even checken bij de gemeente waar je woont of waar het dier zoek is geraakt: sommige gemeenten, zoals de gemeenten Groningen en ook Tilburg, hebben speciale poezenzuilen of plekken aangewezen waar je de poster wél legaal kwijt kan.
  2. Flyers of posters ophangen op het prikbord in de supermarkt, het buurthuis, de sportclub en wellichten scholen en speeltuinen.
  3. Poster voor je raam. Misschien willen buurtbewoners ook wel helpen?
  4. Via de site van vrijwilligersorganisatie Amivedi (landelijk)
  5. Voor gechipte en geregistreerde dieren kunt u ook terecht op de site van de stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren
  6. Of op de site van de dierenbescherming
  7. Tot slot natuurlijk via de sociale media. In veel gemeenten hebben burgers speciale facebookgroepen voor vermiste huisdieren aangemaakt. 
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen