Aanbieding

Twee kattenpootjes op een buik

Niet alle katten 'kneden', maar het komt wel erg vaak voor. 

© RJ22 | Shutterstock

Katten massage: Waarom kneden katten?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Trappelen, melken, dabben, kneden, duwen, stampen... Noem het zoals je wilt: je kat duwt met de voorpootjes op een been, buik, dekentje, mandje of kussen.

Niet alle katten geven dit soort massage, maar het komt wel heel vaak voor. Wat willen ze hiermee zeggen en is dit een goed of slecht teken? Lees snel verder!

Waarom kneden katten met hun voorpoten?

Kittens en katten vinden het fijn om met hun poten te masseren omdat het ze een geruststellend gevoel geeft. Ze deden dit in hun kittentijd vaak bij hun moeder, dit is een heel natuurlijk instinct. Dit is waarschijnlijk zo ontstaan om de melkproductie te stimuleren. Volwassen katten blijven dit vaak uit instinct doen. Ze worden er rustig van en voelen zich er waarschijnlijk veiliger en gelukkig door. Het geeft ze een gevoel van geborgenheid.

Soms lijken ze zelfs bijna in trance tijdens het kneden, hun oogjes zijn dan half dicht en ze gaan er helemaal in op! Dit gedrag is een positief teken want hiermee laten ze zien dat de kat zich erg goed voelt en een geborgen gevoel heeft. Het best kun je ze dan ook hun gang laten gaan en zeker niet onverwachts bewegen of ze van schoot duwen. Daar kunnen ze dan extra van schrikken.

Waarom kneedt een kat nog meer?

Aan de onderkant van de pootjes van je kat zitten geurklieren, waarmee ze geuren kunnen afgeven om zich beter te voelen. Dit doen ze ook via het kneden. Hun eigen geur geeft ze dan een extra veilig gevoel.

De pootjes van een kat zijn er gevoelig. Er zitten allerlei sensoren in die je kat veel informatie geven. Daarom zijn ze vaak ook heel gevoelig voor de ondergrond waar ze op liggen / lopen. Een zachte kattenbakvulling en fijne zachte ondergronden om op te liggen zijn daarom ook extra belangrijk voor ze.

Feit of fabel? Katten kneden doordat ze te vroeg zijn gescheiden van de moederpoes

Het klopt niet dat ze kneden of melken omdat ze te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald. Dit is een fabel die helaas nog vaak opduikt en waardoor je kunt denken dat het een slecht teken is als je pluizenbol dit doet. Maar katten vinden het kneden gewoon fijn, het zit in hun instinct op dit op latere leeftijd te blijven doen wanneer ze zich lekker voelen dit gedrag laten ze dan ook zien naar mensen waar ze van houden op een latere leeftijd.

Heerlijk, die nagels tijdens mijn kattenmassage!

Het kan voor jou soms iets minder fijn voelen als je kat met de voorpoten tegen je duwt, helemaal wanneer je huistijger wat langere nagels heeft! Die prikken direct in je buik of je been. Het is dus wel aan te raden de nagels van je kat regelmatig te knippen wanneer ze vaak kneden. Dat is niet alleen fijn voor je kat, maar ook voor jou.

Het kneden heeft trouwens niks met het scherpen van de nagels te maken. Wanneer je kat aan de bank krabt heeft dit een heel andere betekenis.

Tip! pak er een kussen of deken bij

Mocht je het echt niet fijn vinden voelen wanneer je kat trappelt met zijn pootjes terwijl hij op je zit, leg dan eventueel een kussentje of deken op je schoot. Zo kunnen ze toch lekker kneden en voel jij er niet zoveel van. Wanneer je ze wegduwt zullen ze dit niet begrijpen en eventueel kunnen ze dan ook minder vaak bij je komen. Wanneer het echt niet uitkomt kun je ze eventueel voorzichtig op de grond zetten terwijl je ze aait en zachtjes tegen ze praat. Zo geeft het ze het minste stress.

Kat of kitten kneed kussen, mandje of andere plekken

Sommige kittens en katten trappelen niet alleen op schoot maar ook op andere plekken. Dit doen ze omdat ze zich op dat plekje ook erg fijn voelen in huis en ze er hun eigen plekje van willen maken. Zo doen ze het bijvoorbeeld op een dekentje, in een mandje of op een stoffen stoel. Ze kunnen hier vaak ook bij spinnen.

Niet alle katten kneden

Niet alle katten trappelen, maar dit hoeft niet te betekenen dat je kat zich niet fijn voelt. Sommige katten doen het nou eenmaal meer dan anderen, dit is ook vaak genetisch bepaald. Zowel katers als poezen kunnen het doen, hier is geen verschil in gevonden. Dus mocht jouw kat nooit trappelen, niet getreurd, jouw pluizige huisgenoot heeft vast andere manieren om kenbaar te maken dat deze zich erg fijn voelt bij jou.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen