Aanbieding

kat likt baasje

Wat betekent het als een kat je likt? Alleen maar mooie dingen!

© Creative Cat Studio | Shutterstock

Genegenheid of een lekker hapje: waarom likt mijn kat mij?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Sommigen katten lebberen je hele hand (of gezicht) nat met hun schuurtongetjes. Maar waarom; vinden ze het lekker of willen ze er iets mee zeggen?

Dit betekent het als jouw kat je likt!

1) "Ik vind jou lief!"

Het is officieel eigenlijk niet bewezen, maar vaak kan het likken een teken zijn dat je kat je erg graag mag en op deze manier genegenheid wil tonen. Katten besteden zelf namelijk vaak bijna de helft van de uren die ze wakker zijn om zichzelf te wassen. Moet je eens uitrekenen hoe lang jij dan onder de douche zou staan, dat zou een hoge waterrekening worden! Maar het is dus zeker dat katten erg veel tijd besteden aan goed schoon zijn. Katten onderling wassen elkaar ook, maar alleen als ze elkaar echt graag mogen. Dus die tong over je gezicht zo vroeg in de ochtend is eigenlijk gewoon een soort kusje. Hoe fijn is dat!

2) "Jij bent van mij"

Katten bakenen graag hun territorium om aan te geven welk gebied van hun is, dat is zeker. Maar wist je dat ze ook jou kunnen likken om je als hun eigendom te markeren? Hoe leuk is dat! Bij het likken geven katten namelijk kleine geurdeeltjes af waarmee ze jou (en anderen) laten weten: jij bent van mij!

Vaak doen ze dit als je weg bent geweest en vreemd ruikt, naar een andere kat of hond bijvoorbeeld. Aangezien reuk hun sterkste zintuig is, kunnen ze hiermee goed aangeven dat je nu weer van hun bent. Andere geur weg, eigen geur erop. Maar ook als je gewoon thuis bent vinden katten het erg fijn om hun geur op jou achter te laten. En dat kunnen ze dus heel goed met dat kleine schuurtongetje.

3) "Mmmm, zweet..."

Wist je dat katten dol zijn op zweet? Daarom willen ze ook graag op je vuile was liggen, ruiken ze uitgebreid aan de binnenkant van je schoenen of rollen ze lekker door jouw vers bezwete sportshirt (zij liever dan jij). Maar naast de geur trekt ook de zoutige smaak van zweet katten erg aan. Daarom likken ze dit graag van je af, gewoon een lekker tussendoortje. Jouw eigen persoonlijke wasmachine! Wel zo handig en dan ben jij ook gelijk van dat zweet af!

Iets minder handig: sommige katten vinden jouw crème of lotion ook erg lekker ruiken, maar dit is niet altijd even goed voor ze. Let hier dus op wanneer je je net hebt ingesmeerd.

Wat kun je terugdoen?

Zo zie je dat het likken eigenlijk alleen maar mooie boodschappen heeft! Maar hoe kun jij je kat nu laten weten dat je dankbaar bent voor dat teken van genegenheid? Teruglikken is nu niet bepaald de meest handige of lekkere optie. Maar er zijn andere manieren! Je kunt dit bijvoorbeeld doen door wanneer je kat je likt, met je andere hand zachtjes te aaien of lieve woordjes te zeggen. Ook kunnen katten soms erg genieten van een uitgebreide borstelbeurt.

Mijn kat likt me nooit, is dat erg?

Likt je kat je helemaal niet? Niet getreurd, katten doen dit in verhouding veel minder dan honden en sowieso verschilt het heel erg per kat. Er zijn genoeg andere manieren waarop katten genegenheid tonen, dus wanneer jouw poezenkop dit niet doet, wil dit niet zeggen dat jullie band niet goed is.

Belangrijk: Nu is gewoon likken dus juist een goed teken, maar sommige katten kunnen ook overmatig gaan sabbelen, knagen of zuigen. Dit is vaak iets minder onschuldig, het kan een teken van angst, stress of ziekte zijn.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen