Aanbieding

kat in de keuken

Er zijn verschillende kattenrassen die rood haar kunnen hebben.

© Shutterstock

De rode kat: de mooiste 'ginger' kattenrassen

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Gestreept, egaal, gevlekt, met lang of kort haar... Wij krijgen geen genoeg van rode kittens en katten! Leer hier alles over deze ondeugende gingers. 

Rode katten komen vaak voor als tabby-katten met een gestreepte of gevlekte vacht. Hun kleur varieert van licht karamelbruin, koperrood tot een krachtig oranje, vaak in combinatie met wit. Een rode vacht kan voorkomen bij verschillende kattenrassen en bij niet-raszuivere huiskatten. Daarom vind je de deze vachtkleur terug in vele rassen met verschillende vachtlengtes, patronen en oogkleur. 

In dit artikel zetten zetten we een aantal roodharige kattenrassen in het zonnetje!

Rode katten rassen in het kort

  • Rode katten zijn geen apart ras. Deze kleur komt voor in veel verschillende kattenrassen. 
  • Sommige kattenrassen hebben geen rode vacht. Dit zijn bijvoorbeeld de grijze katten zoals de Blauwe Rus, maar ook rassen die afstammen van wilde katten zoals de Savannah kat. Bij kattenrassen zoals de Europese korthaar, Perzische kat, Maine Coon, Britse korthaar, Schotse vouwoorkat en Devon Rex kunnen dit wel hebben.

Europese korthaar met rode vacht

Europese korthaar - Isabella Lynx | Shutterstock

De Europese korthaar, die ook wijdverspreid is als normale huiskat, is er in alle gangbare kleuren, inclusief rood. Ze kunnen een effen rode vacht hebben, maar vaak hebben ze een vachtpatroon gecombineerd met wit. 

Als ze rode strepen hebben noemt men ze gestroomd-of tabby rood. De verscheidenheid aan kleuren en vachtpatronen is te wijten aan het feit dat de Europese korthaar zelden volgens plan werd gefokt, maar zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld. Dit resulteerde in een mengeling van veel verschillende genen en daardoor ontstond een grote variatie aan kleuren. 

Europese korthaar kittens en katten met een rode vacht zijn erg populair bij kattenliefhebbers. 

Rode Perzische kat

Perzische kat - Zanna Pesnina | Shutterstock

De Perzische kat komt ook in alle kleuren. De rasstandaard van de populaire langharige kat kent geen vaste kleur of vachtpatroon. Als de kat een rode vacht heeft zijn de ogen meestal geel of oranje.

Kattenras: Perzische kat

Maine Coon met rode of crèmekleurige vacht

Maine Coon - AVRORACOON | Shutterstock

Rode Main Coon katten, één van het grootste kattenras, hebben een crèmekleurige of oranjerode vacht. De vacht kan monochroom zijn of een speciaal vachtpatroon hebben. Een bijzonder kenmerk van de vachtkleur van de Maine Coon is de zogeheten zilver gloed.

Kattenras: Maine Coon

Roodharige Britse korthaar kat

Britse korthaar - vvvita | Shutterstock

Brittish korthaar katten zijn vooral bekend als grijze of gestreepte katten met bruin patroon. Er is echter ook een raskat met rode vacht. Rode Britse korthaar katten en rode katers hebben meestal licht uigesproken strepen, die vooral zichtbaar zijn bij kittens.

Lichtrode tinten die overgaan in een crème kleur komen ook vaak voor. Met hun ronde kop, vriendelijke uitstraling en sterke bouw is de Britse korthaar een van de meest populaire kattenrassen geworden. 

Kattenras: Britse Korthaar

Schotse vouwoorkat in tabby rood

Schotse vouwoor kitten Ivanova N | Shutterstock

De Schotse vouwoorkat is nauw verwant aan de Britse korthaar. Een genmutatie resulteerde in de karakteristieke gevouwen oren van de opvallende raskat. Het ras met het schattige uiterlijk wordt steeds populairder. 

De gangbare kleuren komen overeen met de Britse korthaar, dus ook de Schotse vouwoorkat kun je vinden in de kleur rood tabby, dus rood-gestreept. 

Devon Rex

Rode Devon Rex - Vladimir S Ivanov | Shutterstock

De Devon Rex is een speciale fokkat die opvalt door een korte, gekrulde vacht. De platte kop met grote oren geeft de Devon Rex een bijzonder uiterlijk. Rode Devon Rex katten hebben meestal gele of groene ogen die enzigszins constrasteren met de oranje vacht. 

Vanwege hun vriendelijke, mensgerichte karakter en een bijzonder uiterlijk zijn deze raskatten niet alleen populair met rode vacht, maar in alle kleuren.

Lees direct verder over zwart katten en lapjeskatten
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen