Aanbieding

kat slaapt bij baasje?

Er zijn verschillende redenen waarom een kat bij je komt liggen, maar vertrouwen is KEY!

© Creative Cat Studio | Shutterstock

Waarom slaapt mijn kat bij mij? De 5 voornaamste redenen

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Wat kunnen de redenen zijn dat je kat dicht bij jou slaapt? Voelt deze zich vertrouwd? Ruik je lekker? Ben je lekker warm? Ja, ja en ja. Maar er is meer.

En zijn een tal aan redenen waarom katten het fijn vinden om vlakbij jou een dutje te doen. Waarom willen katten bij je slapen? Het antwoord vind je in dit artikel!

Reden #1: Verzorgers voelen veilig

Eigenlijk is de allerbelangrijkste reden in veiligheid, want als een kat zich niet veilig voelt bij jou zal deze nooit dichtbij komen liggen. Katten hebben nogal wat nodig om zich veilig te voelen, van nature zijn ze namelijk prooidieren en daardoor erg alert en op hun hoede. Er kan altijd gevaar in de buurt zijn waartegen ze zich moeten verdedigen.

Als ze zich niet helemaal veilig voelen zullen ze ook niet zo snel gaan slapen of eten. Om ze zich veilig te laten voelen is het sowieso belangrijk om goede schuil- en slaapplekken voor ze te maken. Ook is het belangrijk om het initiatief voor contact van je kat uit te laten komen en niet te snel en te direct zelf op ze af te stappen. Helemaal bij schuwe katten is dit erg belangrijk. Als ze weten dat jij ze niet plotseling oppakt zal hun vertrouwen groeien en heb je kans dat ze dichterbij je komen liggen.

Reden #2: Je bent zo lekker warm!

Wat katten daarnaast erg waarderen is warmte. Ligt jouw pluizenbol in de zomer ook vaak buiten in de zon, zelfs als jij het al veel te warm vindt? Dat is heel normaal! Maar ook binnen ligt een kat graag in de vensterbank of een andere plek waar ze een zonnestraal op kunnen vangen. Een andere mooie plek is op of naast de radiator, helemaal als het buiten koud is.

Maar wat is er nu warmer dan jouw warme schoot of dicht tegen je aan? Voor veel katten is dit daarom de ideale plek. Zo kunnen ze goed ontspannen en heerlijk uitrusten.

Reden #3: Het is comfortabel

Niet alleen mensen, ook katten houden van comfort! Al zou je dat misschien niet altijd zeggen, wanneer ze ergens achter in de kast liggen of ergens achter in een hoekje liggen, maar dat heeft dan meestal meer te maken met veiligheid, zie het eerste punt. Als katten zich eenmaal veilig voelen zoeken ze het liefst ook een comfortabele plek, lekker zacht en warm. Jouw schoot dus

Reden #4: Niks is zo rustgevend

Naast vertrouwen, comfort en warmte kan jouw schoot ook heel rustgevend zijn. Je poes hoort je hartslag, ruikt je geur, voelt je ademhaling en eventueel ook je handen die zachtjes strelen. Dit zijn allemaal signalen die heel veel rust en ontspanning kunnen geven voor jouw beste maatje.

Reden #5: Je kat is gek op jou!

Alle voorgaande redenen zijn allemaal goede redenen om jouw schoot uit te kiezen als favoriete slaapplek. Maar naast dat dit allemaal voordelen zijn voor je kat, speelt er vaak nog een belangrijke reden mee. Namelijk, dat je kat helemaal gek op jou is!

Jullie delen de belangrijkste plek, een huis, samen. Jij geeft eten, biedt een veilige, warme comfortabele en rustgevende plek om te leven voor je kat. Maar daarnaast geef je je lieve viervoeter ook een hoop liefde. En dat voelt jouw maatje zeker. Meestal krijg je er ook erg veel voor terug. Dit zorgt voor een erg hechte band en daarmee een erg goede reden om lekker dicht bij jou te komen slapen.

Conclusie: Waarom komt een kat bij je liggen?

Allemaal belangrijke redenen waarom je kat lekker bij je komt slapen. Meestal spelen meerdere redenen een rol. Sowieso heel fijn om te weten dat ze zich goed bij je voelen, want wie wil nou niet dat je beste maatje zich goed voelt bij jou?

Katten slapen trouwens het grootste gedeelte van de dag (gemiddeld wel zo’n 16 uur!). Deze tijd gebruiken ze om bij te komen van al hun belevenissen en op te laden om weer nieuwe avonturen aan te kunnen. Heel belangrijk! Dat maakt ze extra kritisch in het kiezen van een goede, geschikte slaapplek. Een extra groot compliment dus!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen

reactie

  • Wat leuk deze dingen te lezen.
    Ik heb 2 poezen en vd winter lag de een op dekbed de een tegen mijn buik de ander in de holte van mijn knieën , voelde me net een geliefde rolmops. Nu slapen ze op moment deels op de kledingkast die best hoog is , de ander ligt op kastje t/o mijn bed.
    Grappig hoe ze hun eigen plekie zoeken en soms veranderen
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

1 reactie op 1