Aanbieding

Hoeveel slapen katten: Kat slaapt met knuffelbeertje

Hoeveel uur slaapt een kat per dag? 

© Larisa Lo | Shutterstock

Een kat slaapt veel, maar hoeveel slapen katten precies?

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Katten houden van slapen, dat is geen geheim. We kunnen allemaal wel eens jaloers zijn op het luizenleventje van onze besnorde vrienden!

Soms lijkt het wel alsof je poes alleen maar wakker is om te eten, naar de bak te gaan en zich tussendoor ook nog even te wassen. Is dit eigenlijk wel normaal voor een kat? Hoe lang slaapt een kat per dag?

Hoeveel slaapt een kat?

Iets wat we met zekerheid kunnen zeggen: katten zijn echt enorme slaapkoppen. Hoeveel uur katten precies slapen, daar zijn de meningen over verdeeld. Het verschilt ook best wel per kat. Zeker is dat kittens de meeste slaap nodig hebben, gemiddeld zeker 20 uur per dag! Groeien kost gewoon enorm veel energie, en de wereld is zo spannend! Maar ook volwassen katten slapen gemiddeld vaak nog wel rond de 16-18 uur per dag. En wanneer ze een senior worden gaan ze meestal steeds weer iets meer slapen.  

Waarom slaapt een kat zoveel?

Hoe komt het eigenlijk dat katten zoveel slapen? In het wild besteden katten veel energie aan jagen, ze moeten vaak veel moeite doen om een prooi te vangen. Gemiddeld kost het wel 10 tot 15 pogingen voor ze met succes een maaltijd te pakken hebben. Nu krijgen onze huistijgers thuis meestal gewoon hun hapje voorgeschoteld, maar toch zit het nog steeds in de genen. Ze hebben dit gemeen met andere roofdieren, zoals leeuwen. Omdat het jagen zoveel energie kost, is het heel belangrijk tussendoor goed op te laden en te herstellen.

Dutten in plaats van slapen

De uren die katten slapen, zijn ze niet altijd in diepe slaap. Soms zijn ze gewoon aan het dutten, net zoals wij weleens lekker even met onze ogen dicht in de zon wegdromen. Gewoon even lekker luieren dus! Ondertussen zijn ze zich nog wel bewust van wat er om zich heen gebeurt en houden ze het stiekem door de spleetjes van hun ogen allemaal in de gaten.

Dus wanneer jij denkt dat ze diep in slaap zijn en heel zachtjes naar de keuken loopt om voor jezelf iets lekkers te pakken zonder dat zij dat doorhebben, zullen ze alsnog snel naast je staan, hopend op een lekker hapje voor zichzelf. 

Dromen katten?

Je herkent het vast wel; je kater beweegt tijdens het slapen wat met het pootje, de snorharen, de oren en de ogen. Zo schattig om te zien! Het lijkt net of ze in hun dromen een lekkere muis aan het vangen zijn, wat sowieso een leuk idee is. Het is alleen nog niet zeker of katten ook echt dromen, wel is zeker dat ze op deze momenten diep in slaap zijn. Je kunt ze op deze momenten ook beter niet wakker maken, dat zullen ze waarschijnlijk niet echt waarderen.

Meerdere redenen voor slapen

Katten slapen trouwens niet alleen omdat ze moe zijn. Ook verveling kan een reden zijn dat je poes de hele middag alleen maar in de vensterbank ligt. Je kunt eens proberen ze te verleiden tot een spelletje met een hengel of een propje papier. Wie weet vinden ze dat toch eigenlijk veel leuker dan de hele middag op een dekentje door te brengen.

Veranderd het slaap gedrag? Let op!

Omdat katten zoveel slapen, betekent een verandering van slaaproutine vaak dat er iets aan de hand is. Wanneer je kat ineens veel meer slaapt dan normaal kan dit betekenen dat deze ziek is of pijn heeft. Maar ook minder slapen kan een signaal zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw kat een overactieve schildklier heeft wat veel gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. Dus, zie je een verandering in de slaapgewoonten van jouw poezenkop? Aarzel dan niet en ga even langs de dierenarts om te laten onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

Conclussie

Leuke feitjes om te weten toch? Onze grote slaapkoppen doen al dat slapen dus zeker met een goede reden, het leven is best vermoeiend voor ze.  En dat moet allemaal goed verwerkt worden.

Nog een laatste weetje, gewoon omdat het leuk is. Wist je dat katten soms ook kunnen snurken? Dit doen ze meestal als ze helemaal relaxed en in een diepe slaap zijn. Bij katten met een korte neus, zoals een Pers, komt dit het meest voor.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen