Aanbieding

grijze katten

De kat kiest de eigenaar, niet andersom. Wist je dat?

© Shutterstock

Een kater of een poes: wat te kiezen?

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Adopteer jij binnenkort een kat? Beide geslachten hebben zo hun voor- en nadelen. Daarom behandelen we hier de vraag: wat is beter, een kater of een poes?

Als je hebt besloten een kat te nemen, is het goed om je af te vragen: wat past beter bij me, een kater of poes? Ze kunnen namelijk behoorlijk van elkaar verschillen. En dan hebben we het niet alleen over esthetische verschillen. Het geslacht van de kat heeft ook invloed op het karakter. 

Hoe ze precies van elkaar verschillen, behandelen we hier uitgebreid. Zo kun jij hopelijk ook beter bepalen over je voor een kater of een poes gaat. 

Hoe zie je het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke kat?

Voor je een voorkeur ontwikkelt voor een kater of poes, is het goed om te weten hoe je de twee geslachten uit elkaar haalt. Dit lijkt in eerste instantie een simpele klus, maar bij kittens zijn de geslachtsdelen niet meteen duidelijk zichtbaar. Dit duurt een aantal weken. 

De beste techniek om te achterhalen of een kitten mannelijk of vrouwelijk is, is het omhoog tillen van de staart van de kitten. Dit maakt de geslachtsdelen van de kat beter zichtbaar. Je kunt het verschil het duidelijkst herkennen door de afstand tussen de anus en de geslachtsdelen van de kitten. Als de kitten vrouwelijk is, zitten de geslachtsopening en de anus dicht tegen elkaar. Bij een mannelijke kitten zit er meer ruimte tussen - vanwege het balzakje. 

Bij pasgeboren katten is het echter moeilijker om het verschil tussen en poes en kater te zien. Wanneer is het geslacht van een kitten zichtbaar? Dit varieert tussen 6 en 10 weken. Tot die tijd kun je niet met zekerheid zeggen of een kitten mannelijk of vrouwelijk is. 

Nazir Azhari | Shutterstock

De verschillen tussen een kater en een poes

Het grootste verschil in karakter tussen mannelijke en vrouwelijke katten komt tot uiting in periodes van hitte en paring. Katers, als ze krols zijn, hebben de neiging om 's nachts te vluchten en geven een geurtje af die ze door het hele huis verspreiden - en lekker ruiken doet het niet! Ook warmte maakt katers hyperactief, omdat ze dan ook op zoek gaan naar een partner. Dit gedrag kan echter flink ingeperkt worden door de kater te castreren

Vrouwelijke poezen worden doorgaans iets agressiever als ze kittens krijgen - hun beschermende, moederlijke aard komt dan naar boven. Het steriliseren van de poes kan hetzelfde effect hebben, terwijl het castreren van een kater hem juist knuffeliger en aanhankelijker maakt. 

Coëxistentie tussen katten van het andere geslacht

Een andere vraag die vaak opkomt als men een nieuwe kat in huis neemt; "hoe kan ik ervoor zorgen dat twee katten met elkaar overweg kunnen?"

Laten we beginnen met een generalisatie: katten zijn van nature dieren die zich prima kunnen vermaken in hun eentje. Dit betekent echter niet dat ze niet van gezelschap houden, of het nu mens of dier is. Heb je meerdere huisdieren, dan is het goed om enkele regels in gedachten te houden om het samenleven tussen de katten soepel te laten verlopen. 

Iedere kat heeft een andere persoonlijkheid, en die moet in acht worden genomen als je nieuwe huisdieren verwelkomt. Het temperament van de kat speelt namelijk een grote rol bij gezinsuitbreiding. Heb je een verlegen, ontspannen kat, of een dominante, agressieve kater? Probeer een tweede kat te vinden met een persoonlijkheid die hierop aansluit. 

Houd ook rekening met de grootte van de katten: katten van hetzelfde formaat accepteren elkaar sneller. Hezelfde geldt voor leeftijd: volwassen katten kunnen geirriteerd raken van de hyperactiviteit van kittens.

En wat betreft het geslacht van de katten, zijn hier een paar punten om rekening mee te houden: 

 • Als een poes niet gesteriliseerd is, en de kater niet gecastreerd, kan de poes zwanger raken;
 • Twee niet-gecastreerde mannetjes hebben de neiging elkaar te domineren;
 • Twee vrouwtjes kunnen het doorgaans goed met elkaar vinden, hoewel ze soms ruzie kunnen krijgen over de aandacht van hun verzorger(s).
Daarom kun je niet stellen dat twee katten van hetzelfde geslacht beter samengaan dan een kater en een poes. Het is sowieso een situatie die je - vooral in het begin - goed in de gaten moet houden.
Twee Maine Coons in actie - Nils Jacobi | Shutterstock

 

Namen voor poezen en katers

Zodra je weet of je een poes of een kater in huis neemt, kun je verder gaan puzzelen op de naam van de lieve pluizenbol! Wij geven de voorkeur aan korte namen voor katten - dan heb je minder de neiging te af te korten, en blijf je consistent als je ze roept.

Namen voor katers

Dit zijn onze favoriete namen voor mannelijke katten:

 • Simba
 • Tijger
 • Binkie
 • Gizmo
 • Rocky

Namen voor poezen

Dit zijn onze favoriete namen voor vrouwelijke katten:

 • Minoes
 • Luna
 • Nala
 • Mila
 • Snoetje
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen