Aanbieding

Zwart-witte kat naast groenten
© Shutterstock

Vegan kattenvoer: natuurlijk of ongezond?

Door Mae White

Online sinds

Veganisme blijft groeien, maar is kiezen voor een vegan dieet ook veilig voor onze katten? Hier is alles wat je moet weten over veganistisch kattenvoer.

De vleesvrije afdeling van supermarkten groeit, we zien steeds meer heerlijke vegetarische recepten op de pagina's van onze tijdschriften en veganisme is duidelijk een hot topic.

De keuze voor een ethischer en milieuvriendelijker dieet neemt toe, met naar schatting 261 duizend veganisten in Nederland in 2022.

Terwijl een vleesvrije levensstijl voor mensen steeds makkelijker wordt, staan velen voor een echt dilemma als het om hun huisdieren gaat: als je in een vegan huishouden leeft, wat moet je dan aan je carnivore kat geven?

Kunnen katten veganistisch kattenvoer eten?

We zeggen het niet graag - maar nee, katten moeten geen veganistisch kattenvoer eten.

Helaas kun je er niet omheen. Katten, groot en klein, wild en tam, zijn 'obligate carnivoren'. Dat betekent dat ze vlees moeten eten om fit, gezond en voldaan te blijven. Zonder vlees zullen ze snel veel voedingstekorten ontwikkelen die hen ernstig ziek kunnen maken, of erger nog, levensbedreigend kunnen zijn.

Een woordvoerder van de RSPCA gaf commentaar op de kwestie: "Katten zijn strikte carnivoren en zijn afhankelijk van een aantal zeer specifieke voedingsstoffen die in vlees voorkomen, waaronder taurine, vitamine A en arachidonzuur, dus ze kunnen ernstig ziek worden als ze een vegetarisch of veganistisch dieet krijgen."

Als je een veganistische levensstijl wilt volgen, goed voor jou - je maakt een geweldige keuze. Je kunt echter absoluut niet verwachten dat je kat op dezelfde manier eet.

Als je veganist of vegetariër bent, gaan we ervan uit dat je het belangrijk vindt dat dieren op een natuurlijke manier leven en een goede levenskwaliteit hebben. En de waarheid is dat katten zich niet goed zullen voelen, minder energie zullen hebben en zelfs ziek kunnen worden als ze veganistisch kattenvoer eten. Bovendien is het absoluut geen natuurlijk bestaan voor ze - sterker nog, het is verre van natuurlijk

Veganistisch kattenvoer: de risico's

Jean Greek, een dierenarts die haar twee honden een veganistisch dieet geeft, sprak met The Guardian: "De grootste zorg [om een kat veganistisch voedsel te geven] is dat ze spieratrofie zouden ervaren omdat ze een aantal aminozuren missen. Een van de spieren die verzwakt zou raken is het hart, dus mogelijk zou je kat een hartstilstand kunnen krijgen."

Maar het is niet alleen een hartstilstand waar je je zorgen over moet maken als je ervoor kiest om je kat op een veganistisch dieet te zetten. Hier zijn enkele van de grootste risico's van veganistisch kattenvoer:

Onvoldoende eiwitinname

Katten zijn carnivoren - ze kunnen simpelweg niet overleven zonder eiwitten. Katten gebruiken eiwitten om energie te produceren, hun lichaamsprocessen van brandstof te voorzien, hun stofwisseling te reguleren en weefsel te herstellen en te laten groeien.

Als al deze dingen worden uitgesteld, kun je je waarschijnlijk wel voorstellen welke schade er aan het lichaam van je kat kan worden aangericht.

Tekort aan aminozuren

Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien dat taurine als ingrediënt wordt genoemd in vrijwel alle dierenvoeding - dat komt omdat het een essentieel onderdeel is van de voeding van een kat.

Zonder dit belangrijke aminozuur kan je kat lijden aan hartaandoeningen, blindheid of een fatale hartaandoening genaamd gedilateerde cardiomyopathie, naast andere gezondheidsproblemen.

Je kunt taurine niet in planten krijgen en in tegenstelling tot honden kunnen katten hun eigen taurine niet aanmaken - ze moeten het binnenkrijgen door vlees te eten. Een supplement toevoegen aan vegan kattenvoer is gewoon niet genoeg.

Tekorten aan vitaminen en mineralen

Katten krijgen vaak een tekort aan calcium, fosfor, ijzer, vitamine D, A en B-vitamines als ze veganistisch kattenvoer krijgen. Dit kan leiden tot een doffe, futloze vacht, verminderde eetlust, huidaandoeningen, constipatie of diarree, gewichtsverlies en negatieve gedragsveranderingen.

Uiteindelijk zal een gebrek aan deze essentiële voedingsstoffen de kans vergroten dat je kat levensbedreigende aandoeningen en ziekten ontwikkelt.

Hoogalkalische urine

Eiwitten op plantaardige basis hebben van nature een meer alkalische pH dan dierlijke eiwitten. Dit kan leiden tot een abnormaal hoge pH van de urine, wat op zijn beurt pijnlijke aandoeningen veroorzaakt zoals blaaskristallen, stenen of struviet. In sommige gevallen kan dit leiden tot een volledige verstopping van de urinebuis, wat fataal kan zijn.

Wat kunnen vegan katteneigenaren doen?

Je kunt je kat misschien geen veganistisch kattenvoer geven, maar er zijn een aantal andere stappen die je kunt nemen om je gemoedsrust te bewaren.

Biologisch kattenvoer

Het is misschien niet de ideale situatie, maar je kunt het beste kiezen voor diervoedingsmerken die biologisch en ethisch verantwoord zijn, die hun voedsel alleen produceren met scharreldieren en zorgen voor humane en transparante landbouwpraktijken.

Zelf kattenvoer maken

Je kunt ook je eigen kattenvoer maken. Op die manier kun je vlees kopen van een lokale boerderij met hoge dierenwelzijnsnormen en weet je precies wat voor leven de dieren hebben gehad. Nogmaals, we weten dat het niet ideaal is, maar het geeft je misschien meer gemoedsrust dan wanneer je commerciële merken uit de supermarkt koopt.

Vegan kattenvoer op de markt

Tot slot raden we je af om veganistisch kattenvoer voor katten te kopen. Vegan kattenvoer bevat veel toegevoegde stoffen, wat dit juist een minder duurzame of gezonde keuze maakt. Als je iets goed wilt doen voor de planeet, ga dan voor (lokale) onbewerkte ingredienten, dit heeft de laagste impact op het milieu en is dus het beste voor de planeet.

Katten hebben vlees nodig om te overleven en het zou wreed zijn om ze dit te onthouden omdat jij dit niet wilt eten. Een kat kan simpelweg niet leven op een vagan dieet. Als je veganist bent en een huisdier wilt dat jouw dieet kan volgen, zou je kunnen overwegen een hond te nemen.

 Honden zijn in staat gezond te leven op een veganistisch dieet.

Zorg er wel voor dat je veel onderzoek doet en er voor zorgt dat je dier alles binnenkrijgt dat hij nodig heeft. Veel succes!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen

reactie

 • bvdli
  bvdli
  Dit sluit niet aan bij de wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp. Katten kunnen prima een vegan kattenvoer eten, zolang de juiste formule en ingredienten worden gebruikt. Er zijn verschillende merken die voldoen aan FEDAIF European standards of zijn goedgekeurd door Vegetarian and Vegan Societies UK.

  Katten lijken zelfs gezonder op een goed vegan dieet blijkt uit verschillende onderzoeken:

  "Vegan versus meat-based cat food health outcomes in 1,369 cats" (2023 University of Life Sciences, Lublin)
  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0284132

  Considering these results overall, cats fed vegan diets tended to be healthier than cats fed meat-based diets. This trend was clear and consistent. These results largely concur with previous, similar studies.
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

1 reactie op 1