Aanbieding

Kat zit naast brood
© Shutterstock

Mag een kat brood?

Door Mae White

Online sinds

Brood is en mag geen hoofdvoedsel voor katten zijn, maar het is niet zo slecht voor ze als sommige andere voedingsmiddelen. 

Sommige voedingsmiddelen die we eten zijn giftig voor onze huisdieren. Voedingsmiddelen zoals druiven, rozijnen, kunstmatige zoetstoffen en chocolade kunnen ernstige schade toebrengen aan honden en katten en kunnen zelfs dodelijk zijn als ze in voldoende grote hoeveelheden worden ingenomen. 

Dan zijn er nog de andere voedingsmiddelen die we eten - zo'n beetje alles wat je maar kunt bedenken - die niet giftig zijn maar beter niet gegeten kunnen worden door huisdieren. 

Een kat overleeft het beste op kattenvoer. De dagen dat katten op straat rondzwierven en hun honger voedden met alles wat ze konden vinden, zijn voorbij in Nederland. Tegenwoordig geef je als verantwoordelijke kattenverzorger je kat kattenvoer of op maat gemaakt (rauw) voer te eten. Kattenvoerfabrikanten maken hun product met precies de juiste hoeveelheid mineralen en macronutriënten om de gezondheid van een kat te ondersteunen.

Mag een kat brood eten?

Op het eerste gezicht lijkt het misschien gemeen om een kat (of hond) niet te trakteren op iets wat we hebben gegeten, maar waar we rekening mee moeten houden is het effect dat zoiets op de lange termijn kan hebben op de gezondheid van de kat. 

Ons voedsel bevat veel zout, suikers, koolhydraten en vet; veel meer dan zelfs wij nodig hebben. Als ons voedsel niet schadelijk is voor onze huisdieren op de korte termijn, dan is het dat op de lange termijn zeker wel. 

Brood is zo'n voedingsmiddel. Hoewel het niet giftig is voor een kat, bevat het niets dat een kat kan gebruiken en veel dat schadelijk is. Lees verder om erachter te komen waarom het voeren van brood aan een kat niets meer doet dan hem de voldoening geven dat hij door jou gevoerd wordt... en misschien buikpijn.

Wat zit er in brood?

Als we ons bewust zijn van ons eigen dieet, weten we dat sommige broden beter zijn dan andere. Wit en Italiaans brood bevatten de meeste calorieën; meergranenbrood zit boordevol calcium; volkorenbrood bevat veel vezels. De meeste broodsoorten bevatten ook veel B-vitamines en sporen van vet, suiker en eiwit.

Voedingsstoffen die katten nodig hebben

Wat alle broden gemeen hebben is dat ze een bron van koolhydraten zijn en ons lichaam kan koolhydraten effectief verwerken. We zetten koolhydraten om in de monosachariden glucose, galactose en fructose, die op hun beurt in verschillende delen van het lichaam worden gebruikt om een gezonde stofwisseling in stand te houden. Kortom, koolhydraten geven de mens energie. 

Katten daarentegen zijn NIET zo goed in het verwerken van koolhydraten. Het zijn vleesetende dieren (carnivoren) en hebben als zodanig een heel ander proces om hun voedsel af te breken. Om gezond te blijven moet een kat veel dierlijke eiwitten en vetten eten. 

De meeste energie van de kat komt van de eiwitten.

Het is duidelijk dat een kat meer nodig heeft dan brood. En nergens is dit duidelijker dan wanneer we kijken naar de voedingsgewoonten van de voorouder van de huiskat: de leeuw. De primaire voedselbron van een leeuw is dierlijk vlees en daaruit haalt hij alle vetten, vetzuren, eiwitten en koolhydraten die hij nodig heeft om te overleven. 

Het spijsverteringsstelsel van een kat is - net als dat van een leeuw - ontworpen om vlees af te breken en te verteren; alle andere voedingsmiddelen die ze eten zijn gewoon niet voldoende!

Kan een kat dus veilig brood eten?

Er zitten geen belangrijke voedingsstoffen in brood die een kat moet hebben; en zijn slechte opname van de weinige voedingsstoffen die er zijn, betekent dat hij niets zal winnen bij het eten van brood. Als je echter van plan bent om je kat af en toe een stukje brood te geven, dan kan dat (let wel op een aantal beperkingen - zie later). 

Je kat iets geven wat jij eet, is een klein maar belangrijk moment om een band op te bouwen; je kat zal het op zijn minst leuk vinden om wat menselijk voedsel te hebben gekregen. Maar het belangrijkste om te onthouden is dat katten niet meer nodig hebben dan wat ze uit hun kattenvoer halen. 

Een uitgebalanceerd en weloverwogen dieet van kattenvoer van goede kwaliteit geeft je kat alle voeding die hij nodig heeft om een vol en gelukkig leven te leiden.

Wanneer is brood slecht voor katten?

Er zijn twee punten waarop je met letten:

  1. je kat te veel brood voeren 
  2. brood dat stoffen bevat die giftig zijn voor katten.

Je kat te veel brood geven

  • Brood bevat veel suiker en zout
  • Brood mist een aantal vitaminen en mineralen die een kat nodig heeft
  • Massabrood bevat meestal veel conserveringsmiddelen
  • Te veel brood kan leiden tot overgewicht

Brood dat stoffen bevat die giftig zijn voor katten

  • Katten mogen geen rauw gistdeeg eten; dit gaat in je kat gisten en leidt tot alcoholvergiftiging. Rauw deeg kan ook leiden tot toevallen en coma
  • Sommige broden bevatten schadelijke ingrediënten zoals knoflook, chocolade, ui, bieslook en rozijnen

Hoewel een normaal, gebakken brood niets bevat dat schadelijk zou zijn voor je kat als hij er kleine hoeveelheden van zou eten, bevat het ook niets dat hij nodig heeft om gezond te blijven. Hij kan de voedingsstoffen in brood niet opnemen omdat zijn lichaam is ontworpen om voedingsstoffen uit dierlijk vlees op te nemen. Je kunt een kat af en toe brood geven, maar als je hem regelmatig brood geeft, krijgt hij de kans zwaarlijvig te worden.

Geef je kat sowieso geen brood dat iets giftigs bevat zoals hierboven beschreven. Als hij per ongeluk een broodsoort eet met een stof erin zoals chocolade, moet je zijn gezondheid in de loop van de dag in de gaten houden en alert zijn op veranderingen in zijn gedrag. Als hij symptomen vertoont zoals lusteloosheid, braken, toevallen of desoriëntatie, breng hem dan zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen