Aanbieding

De Dorgi - Teckel Corgi mix
https://www.shutterstock.com/nl/image-photo/cardigan-welsh-corgi-looks-camera-stands-1162196830

Dorgi: De Teckel Corgi mix was Koningin Elisabeths favoriet!

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Deze onweerstaanbare kruising tussen een Corgi en Teckel was de favoriete hond van Koningin Elisabeth II! Lees verder om meer over dit gezelschapshondje te leren.

De Dorgi in het kort :

  • De Dorgi een mix is van een Welsh Corgi Pembroke en Tekkel
  • De Engelse Koning Elizabeth II had wel twee Dorgi's
  • De Dorgi is waarschijnlijk ‘per ongeluk’ geboren uit een paring tussen de Tekkel van Margaret, de zus van Koningin Elisabeth en haar eigen Corgi
  • De Dorgi staat bekend als zowel eigenzinnig als charmant

Wie zijn de ouders van de Dorgi?

Welsh Corgi Pembroke

Klein en compact maar toch heel solide en atletisch: niet voor niets wordt de veelzijdige Welshi Corgi Pembroke ook wel een ‘een grote hond in een kleine verpakking’ genoemd. Het lieve, meegaande maar toch ook sportieve karakter maakt deze hond erg geschikt voor de meest uiteenlopende type gezinssituaties.

Teckel

De lekker eigenwijze Teckel is van oorsprong een jachthond maar tegenwoordig vooral een gezinshond. In het kleine lichaampje gaat een ongelooflijke dosis intelligentie, moed en doorzettingsvermogen schuil. Als je houdt van vrolijke, energie maar ook felle karaktertjes dan ga je voor een Teckel.

Uiterlijke kenmerken van de Dorgi

Zoals bij alle kruisingen, kan de Dorgi verschillende kenmerken van zijn ouders erven. Er is geen standaard. Globaal kunnen we zeggen dat veel Dorgi's rond de tien kilo wegen en een langgerekte bouw hebben. Wanneer een van de ouders een klein formaat Teckel is, zijn ze wat lichter van gewicht. Aangezien teckels flaporen hebben, maar de oren van de Welsh Corgi Pembroke juist rechtop staan, komen beiden varianten bij Dorgi’s voor. Net zoals je wel bij Corgi’s ziet, hebben sommige Dorgi’s geen staart.

De vacht van de Dorgi

Dorgi's zijn er in veel verschillende vachtkleuren, maar nooit in zwart, wit en merle. De vacht van de korte Dorgi is meestal stokharig, glad en zeer dicht. Als een van de ouders een ruwharige of langharige teckel is, kan de structuur van de vacht anders zijn.

Typisch Dorgi: het karakter

Zowel de Teckels als Corgi staan bekend als eigenwijze en zelfverzekerde typetjes. Grote kans dus dat je deze trekjes ook in je Dorgi tegenkomt. In welke mate hangt erg af van het soort teckel waarmee gefokt is. Ruwharige Teckels worden beschouwd als eigenzinnig, terwijl langharige Teckels juist vaak weer wat aanhankelijker zijn.

Op vreemden reageert deze mix vriendelijk en soms wat gereserveerd, maar niet angstig. De Welsh Corgi Pembroke is van oudsher een boerderij hond en veedrijver en dat brengt mee dat deze karaktertjes luid kunnen blaffen of instinctief ander veedrijver- achtig kunnen vertonen. Van de Teckel kan de Dorgi een sterk jachtinstinct erven. Los laten lopen vergt daarom een goede training.

Voor beginners is een training met behulp van een professionele hondenschool een heel goed idee. Een Dorgi heeft een consequente aanpak nodig. En zelfs dan: dit huisgenootje is nooit zo maar ‘gehoorzaam’ omwille van het gehoorzaam zijn, daarom is een goede gehoorzaamheidstraining aan te raden bij deze kruising. Als je op zoek bent naar een meer onderdanige hond kijk je beter nog even verder.

Verzorging van de Dorgi

Minpuntje is dat Dorgi’s door de invloed van Corgi het hele jaar door verharen. Door de vacht elke twee dagen grondig te borstelen voorkom je dat voortdurend overal kleine plukjes in huis tegenkomt. Als je hier van jongs af aan een gewoonte van maakt bouwen jullie direct een fijne band op.

Gezondheid en levensverwachting

Dorgi's kunnen vatbaar zijn voor bepaalde ziekten van zowel de Teckel als de Corgi kant. Daar hoort degeneratieve myelopathie bij, die leidt tot volledige verlamming van de achterpoten bij sommige Corgis. Ook is de Corgi vatbaar voor de ziekte van Von Willebrand, die een verhoogde bloedingsneiging met zich meebrengt. Deze kruisingen kunnen aanleg hebben voor Progressieve Retinale Atrofie (PRA).

Van de teckel kan dit ras "teckelverlamming" erven. Dit verwijst naar pijnlijke hernia's als gevolg van de combinatie van een lange rug en korte benen. Weetje: de lange rug, die deze mixhonden overnemen van de Teckel en de Corgi, maakt hen niet erg geschikt voor hondensportactiviteiten. Voor een van nature nieuwsgierig en ondernemend schepseltje als de Dorgi is dat een treurige lotsbeschikking. Andersom geldt ook: hoe langer de poten zijn in verhouding tot het lichaam, hoe meer dit huisgenootje qua sportieve activiteiten aankan.

Levensverwachting: Een Dorgi wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar. 

Je kan de De Dorgi geen groter plezier doen dan met een stevige wandelingen door de bossen. Ben jij juist een huismus, dan is dit niet direct een hond voor jou.

Een Dorgi kopen

Helaas kan het moeilijk zijn om een Dorgi te vinden, zeker bij gerenommeerde fokkers. Dit komt omdat het mixras niet als officieel ras wordt erkend.  Daarom loop je kans dat de fokker van je keuze niet erg verantwoordelijk en zorgvuldig bezig is.

Een alternatief? Het dierenasiel!

Als je op zoek bent naar een mix, denk dan eens aan het dierenasiel. Er zijn tal van charmante bastaards die je heel gelukkig maakt door hen een nieuwe kans te bieden. Alleen is de kans dat je in Nederland een Dorgi in het asiel vindt niet erg groot. Als je een puppy wilt, zoek dan goed naar een verantwoordelijke Dorgi fokker. Of anders een fokker die werkt met erkende rassen. Naast de Welsh Corgi Pembroke en de Teckel, kan dat ook een Welsh Corgi Cardigans zijn.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen