Aanbieding

Drie Spaniël honden in een park

Spaniëls zijn speurhonden, met hun neus bij de grond zoeken ze hun prooi. 

© Shutterstock

Spaniël soorten: 9 geweldige jagers en trouwe gezinshonden

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Het zijn allemaal zeer intelligente en trouwe honden. Deze 9 hondenrassen zijn met recht enorm populair bij zowel jagers als sportieve gezinnen.

Wat is een Spaniel hond?

Een Spaniel is een jachthond die vaak wordt gebruikt voor het opstoten van het wild en assisteren bij de jacht op gevogelte. Spaniels zijn redelijk klein in vergelijking met andere jachtrassen en hebben hangende oren. Met hun neus dicht bij de grond speuren ze altijd naar sporen van wild. Zelfstandig bewegen ze vol overgave door het bos, vaak uit het zicht van hun verzorger.

Uitstekende Speurhonden

Wanneer ze wild opsporen, laten ze luid blaffend van zich horen en drijven ze hun prooi (meestal fazant of ander gevogelte, haas of konijn) naar de jager. Het krachtige en luide blaffen, voortkomend uit enthousiast snuffelen, zijn de kenmerkende eigenschappen van deze viervoeters. De waterliefhebbers onder de hondenrassen zijn tevens bijzonder geschikt voor de jacht in riet of dicht struikgewas.

Spaniels gebruikt als Bloedhond of Retriever

Speurhonden kunnen ook dienen als bloedhond of retriever. Dit betekent dat ze gewond wild kunnen opsporen en terugbrengen naar de jager. Volgens de FCI behoren speurhonden tot groep 8, sectie 2.

Engelse Cocker Spaniël

Hoewel de Engelse Cocker Spaniël voornamelijk wordt gehouden als gezelschapshond, moeten ze regelmatig hun intelligentie laten zien tijdens de jacht om gedragsstoornissen te voorkomen.

Engelse Springer Spaniël

De Engelse Springer Spaniël is iets rustiger dan de Cocker Spaniël, maar blijft een intelligente en speelse jachthond die uitstekend past in gezinnen.

Welsh Springer Spaniël

De robuuste en levendige Welsh Springer Spaniël, een van de oudste spaniëlsoorten, zet tijdens de jacht een breed scala aan talenten in, zelfs in het water en op moeilijk begaanbaar terrein.

Duitse Kwartelhond

De Duitse Kwartelhond of Duitse Wachtelhond is zachtaardig en aanhankelijk, vooral tijdens de jacht in bossen en moerassen, waar ze hun enthousiasme tonen.

Nederlands Kooikerhondje

Het Nederlandse Kooikerhondje, sociaal en alert, wordt vooral ingezet bij de jacht op eenden in Nederland.

Amerikaanse Cocker Spaniël

Net als hun Europese soortgenoten zijn Amerikaanse Cocker Spaniëls gelukkig, speels en energiek, hoewel ze in hun thuisland voornamelijk als gezelschapshond worden geadopteerd.

Clumber Spaniël

Ondanks hun zwaarlijvige uiterlijk zijn Clumber Spaniëls intelligent, vastberaden en geconcentreerd tijdens het werk, waarop hun verzorgers altijd kunnen vertrouwen.

Field Spaniël

Field Spaniëls lijken sterk op de Cocker Spaniël en worden getraind om wilde dieren op te sporen en terug te halen.

Sussex Spaniël

De energieke Sussex Spaniëls zijn steviger gebouwd en hebben een lange geschiedenis, met een bruine vacht die hen 's nachts in het bos tussen andere wilde dieren minder opvallend maakt.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen