Aanbieding

Bastaardhond

Van jouw 'bastaardhond' is er maar één!

© ChocoPie | Shutterstock

Het Vuilnisbakkenras: 6 redenen om een bastaardhond te nemen

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Vuilnisbakhonden kunnen het perfecte huisdier zijn. Uniek, lief en vaak ook gezonder, hebben deze 'bastaardhonden' met een slechte naam jou het hardst nodig!

'Het vuilnisbakkenras’ wordt ook wel een bastaardhond genoemd. Niemand lijkt te weten waar deze negatief klinkende naam vandaan komt. Bastaardhonden behoren niet tot één bepaald ras, maar zijn een kruising van verschillende rassen. Het verschil tussen een kruising (ook bekend als 'hybride hond' of 'designer hond') en een bastaardhond, is dat bastaardhonden niet van een fokker komen, en meestal gewoon in de natuur geboren worden. Altijd een verassing dus!

Vuilnisbakkenras of bastaardhond: altijd een verrassing!

Sommigen zeggen dat bastaards liever zijn. Anderzijds: hoe weet je wat in huis haalt? Het karakter en aanleg van een ‘vuilnisbakkenras’ laten zich nu eenmaal minder makkelijk voorspellen dan bij een ras of kruising.

Waarom zou je dan nog een niet-rashond in huis nemen? Zes goede redenen om een niet-rashond te adopteren!

Je verricht een goede daad

Je gaat dus niet naar de fokker maar naar het asiel. Hoewel, gelukkig, de meeste mensen het verschil snappen tussen het adopteren van een hond en de aanschaf van, zeg, een nieuwe auto, zitten onze asiels nog steeds propvol met afgedankte of verwaarloosde dieren die je met jouw liefde en aandacht heel gelukkig zal weten te maken. En jij hebt er een kameraad voor het leven bij. Goed voorbeeld doet bovendien goed volgen.

Een heel eigen karaktertje

Elke vuilnisbak hond is uniek. Van de hond die jij kiest, vind je nergens een tweede. Het zijn heel eigen karaktertjes, met hun eigen specifieke eigenschappen en aanleg. Onvoorspelbaar? Misschien. Maar bedenk ook dat het gedrag van een hond grotendeels bepaald wordt door de training. Dus waarom zou je de uitdaging uit de weg gaan?

Vaak kan jij je nieuwe huisgenoot vooraf al een beetje leren kennen. Vraag daarom vooraf een beetje door over het karakter en wat deze misschien al heeft meegemaakt en breng alvast een paar uurtjes samen door. Dat zal het makkelijker maken om de juiste opvoedingsmethode te vinden. Natuurlijk, vaak hebben honden in het asiel al het een en ander de rug. Maar: voor bijna elk gedragsprobleem (als die er al is) valt een oplossing te bedenken.

Het gedrag van een hond is grotendeels bepaald door de opvoeding en training | Mariia Korneeva | Shutterstock

Gezonder en een betere weerstand

Sinds de laatste paar honderd jaar, zijn de meeste hondenrassen door mensen gemaakte ‘producten’ geworden. Maar het vuilnisbakkenras staat veel dichter bij de voorouders van de hond. Daarom heeft dit dier een betere weerstand en wordt deze minder snel ziek.

Het is daarnaast geboren uit een spontane selectie en niet een product van mensen die bepaalde eigenschappen wilden programmeren. Omdat uit de natuurlijke selectie hoofdzakelijk sterke en gezonde individuen worden geboren, combineren niet-rashonden vaak de beste fysieke en psychische kenmerken van beide ouders. Je hoeft ook niet erg bang te zijn dat een niet gefokte hond belast zal zijn met een of meer genetische ziekten. Het risico daarop neemt aanzienlijk toe bij het fokken van honden die nauw met elkaar verwant zijn, zodat rashonden er vaak vaker mee te kampen hebben. Bovendien zijn honden in het asiel vaak al gevaccineerd, gechipt, geregistreerd, ontwormd en ontvlooid.

Je geeft broodfokkers geen kans

Er lopen helaas nog steeds malavide fokkers rond, die alleen honden fokken om er zelf geld aan te verdienen. Doe daar niet aan mee! Door een (bastaard)hond uit het asiel te adopteren steun je een mooie organisatie die het hart op de juiste plek heeft. 

Neig je toch om een hond bij een fokker te kopen? Lees dan het onderstaande artikel over waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een goede hondenfokker. 

Je bespaart geld

Voor een echte raspup bij een fokker betaal je al gauw enkele honderden of zelfs duizenden euro’s. Maar voor een hond in het asiel wordt een veel minder groot bedrag gevraagd, of je nu voor het vuilnisbakkenras of een gefokte rashond kiest. Met het uitgespaarde geld kan je mooie kennel kopen, of spelletjes, of een reismand. Of waarom zou je geen donatie aan het asiel doen? Hoe dan ook, de grenzeloze liefde, loyaliteit en toewijding die je ervoor terugkrijgt laten zich onmogelijk in geld uitdrukken. 

Deskundigen om op terug te vallen

Vergeet niet dat in het asiel liefdevolle en ervaren verzorgers werken, die een hond niet zomaar aan de eerste de beste mee zullen geven. Zij zullen eerst zeker willen weten dat jij en het dier het goed met elkaar zullen vinden. Zit je daarna toch nog met vragen? Geen probleem. Je kan altijd bellen of langskomen voor advies. Misschien hebben zij tips voor een goede hondenschool om samen een cursus te gaan volgen.

Wil jij een vuilnisbakkenhond adopteren? Kijk dan op onze adoptiepagina!
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

6 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen