Kaneel, een specerij van de kamferboom, is een zeer populaire specerij. Het voegt niet alleen extra smaak toe aan rijstpudding en cake, maar is ook een belangrijk ingrediënt in kerstkoekjes. Je proeft de speciale smaak meteen.
Voor ons mensen is de bruine poeder echter niet alleen populair als smaakmaker, maar het heeft ook gezondheidsvoordelen. Kaneel kan een positief effect hebben op het reguleren van de bloedsuikerspiegel bij diabetes en het verlagen van het cholesterolgehalte. Kaneel kan bijdragen aan kankerpreventie door de aanwezigheid van waardevolle fytochemicaliën. Het bevat antioxidanten, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij maagklachten. Bovendien stimuleert het de stofwisseling, waardoor veel mensen het gebruiken als ondersteuning bij gewichtsverlies.
Mag ik mijn hond kaneel geven? Is kaneel giftig voor honden?
Nee, kaneel is zelfs super gevaarlijk voor je hond. Met zoveel positieve effecten vragen hondenverzorgers zich vaak af of kaneel ook goed is in het dieet van je hond. Kaneel en honden een zeer explosieve en gevaarlijke combinatie!
Het gezondheidsschadelijke aspect van kaneel is de secundaire plantaardige stof cumarine. Deze natuurlijke aromastof, die kaneel zijn kruidige geur geeft, is gevaarlijk voor honden. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen ernstige leverproblemen veroorzaken bij honden. Bovendien is het geven van kaneel op lange termijn kankerverwekkend. Bij de vraag “Is kaneel giftig voor honden?” moet echter een onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten kaneel:
Kaneelsoorten: Chinese kaneel en Ceylon kaneel
Cinnamomum cassia of Chinese kaneel bevat meestal een zeer hoog gehalte aan cumarine – zo hoog dat het mogelijk giftig is voor honden. Deze is verkrijgbaar in alle gangbare supermarkten tegen een gunstige prijs.
Ceylon kaneel daarentegen komt uit Sri Lanka en is van een hogere kwaliteit. In Duitsland is deze kaneel meestal alleen verkrijgbaar in biologische supermarkten. Vergeleken met de goedkopere cassiakaneel is het cumarinegehalte aanzienlijk lager of bijna afwezig. Maar zelfs met de duurdere variant is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. In zeldzame gevallen kunnen producten met het label Ceylon kaneel ook Chinese kaneel bevatten.
Hond heeft een beetje kaneel gegeten: symptomen
Als je hond meer dan een theelepel kaneelpoeder of een kaneelstok met een hoog cumarinegehalte heeft gegeten, kunnen de volgende symptomen optreden:
Als je hond kaneelolie inademt, kunnen er symptomen optreden zoals hoesten, niezen, ademhalingsproblemen of irritatie van de luchtwegen.
Als je twijfelt over de symptomen, raadpleeg dan een dierenarts als je hond iets heeft gegeten met kaneel erin.
Voordat je je hond een traktatie geeft is het belangrijk te controleren dat er geen kaneel in zit, voordat je het aan het dieet van je hond toevoegt. Wees vooral voorzichtig met het consumeren van grote hoeveelheden kaneel bij puppy's, kleine honden, chronisch zieke honden en senioren.

Is kaneel veilig in de keuken?
Ten eerste: veel specerijen zoals Spaanse peper, nootmuskaat en peper zijn giftig of worden slecht verdragen door honden. Ze volledig verbannen uit de keuken is waarschijnlijk het veiligst.
Maar maak je geen zorgen, je hoeft niet zulke radicale maatregelen te nemen. Als je van kaneel houdt, volg dan gewoon twee tips op:
- Je kunt het beste kaneel veilig achter slot en grendel bewaren op een plek waar je hond niet bij kan – zoals het bovenste kastje in de keuken.
- Laat je hond nooit zonder toezicht achter als er bijvoorbeeld kaneelkoekjes of eten met kaneel op tafel staat. Zelfs de braafste viervoeter kan ongemerkt trek krijgen.