Aanbieding

Hond met meel en brood
© Laslo Balog / Shutterstock

Mag een hond brood eten of is brood slecht voor honden?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Wat mogen honden nu wel allemaal eten en wat niet. Dit keer kijken we naar brood, en of het gezond of juist niet goed is voor honden.

Droog brood is in kleine hoeveelheden ongevaarlijk voor de viervoeter. Maar waarom mogen honden geen brood met gist- en zuurdesem eten? Overmatige consumptie van brood kan in het ergste geval dodelijk zijn voor honden. En hoe zit het eigenlijk met vers brood? Wamiz beantwoordt de belangrijkste vragen.

Mag een hond brood eten, of is brood slecht voor honden?

Hoewel brood in kleine hoeveelheden ongevaarlijk is, hebben veel huisdieren een glutenintolerantie, waardoor brood tot spijsverteringsproblemen kan leiden.

Vers brood is slecht voor honden want het kan schade aan het spijsverteringskanaal veroorzaken. Bied je trouwe viervoeter in plaats daarvan liever gezonde groenten voor honden aan of normaal hondenvoer dat past bij het dieet van je hond.

Droog brood voor honden, goed of juist niet?

Wie het brood enkele dagen laat liggen, kan dit aan zijn lieveling als snack geven. Is het al wat ouder, dan is een stuk brood gemakkelijker te verteren voor je hond.

Brood bevat vaak toevoegingen zoals suiker, xylitol (xylitol is een kunstmatige zoetstof) rozijnen en zout, die problematisch kunnen zijn voor honden, dus let goed op welk brood je aan je hond geeft.

Bij het voeren van brood aan honden is het belangrijk erop te letten dat dit in kleine hoeveelheden en niet regelmatig gebeurt. Waarom mogen honden geen tarwe brood in grotere hoeveelheden eten? De meeste honden hebben een glutenintolerantie. Bij overmatig gebruik kan brood daarom leiden tot winderigheid, braken, diarree of erger. Het is daarom het beste om volledig af te zien van brood als snack.

Mag je hond vers brood eten?

Mag jouw hond vers brood eten? Nee, vers brood is ongeschikt voor honden.. Als je dus zelf bakt of net uit de bakkerij komt, laat je viervoeter dan niet te dicht bij het brood komen. Want vers voedsel kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Daarbij ontstaan gassen die het orgaan belasten. Bovendien kan het deeg dat zich in het orgaan verspreidt ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken zoals een zogenaamde maagkanteling.

Bij een maagkanteling worden de ingang en uitgang van de maag van je hond afgesloten. Terwijl het orgaan zich in lege toestand weer in de uitgangspositie kan bewegen, is dit bij een volle maag nauwelijks mogelijk. Zo'n reactie kan in het ergste geval zelfs dodelijk zijn.

Mogen honden witbrood eten?

Onze harige vrienden kunnen in kleine hoeveelheden witbrood eten, zoals een baguette, maar het moet met voorzichtigheid en met mate worden gegeven. Witbrood bevat vaak weinig juiste voedingsstoffen als vezels in vergelijking met volkorenproducten.

Mogen honden bruinbrood eten?

Ja, in de regel kunnen honden in kleine hoeveelheden ongezoet en ongezouten bruinbrood eten. Bruin brood bevat over het algemeen meer volkorenmeel en minder toevoegingen in vergelijking met sommige andere broodsoorten.

Toch moet bruinbrood alleen in kleine hoeveelheden en als snack worden gegeven, en erop gelet worden dat de hond geen onderliggende ziekten of allergieën heeft.

Mogen honden roggebrood eten?

Roggebrood kan veilig zijn voor honden in kleine hoeveelheden en zonder schadelijke toevoegingen. Het is echter belangrijk om de reactie van je hond te monitoren en bij twijfel altijd een dierenarts te raadplegen. Zuurdesem in roggebrood op zich is niet noodzakelijkerwijs gevaarlijk voor honden, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Rauw zuurdesemdeeg is gevaarlijk voor honden. Als honden het eten, kan het deeg in hun maag rijzen, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en ernstige maagproblemen. Bovendien produceert de fermentatie alcohol, wat kan leiden tot ethanolvergiftiging. In kleine hoeveelheden kan gebakken zuurdesembrood meestal veilig zijn voor honden.

Geven van brood met leverworst, een goed idee?

Droog brood aan je hond geven, eventueel met leverworst is als kleine beloning in orde. Overmatige voeding is daarentegen nauwelijks zinvol. Dit komt omdat noch brood noch leverworst een positieve werking hebben op de gezondheid van honden. Voor een gezonde snack kun je het beste kiezen voor peren of wortels.

Tip: Als het toch een lekkernij moet zijn, is hondenleverworst aan te raden. Dit smaakt even goed voor honden en is afgestemd op de behoeften van je huisdier.

Mogen honden toast eten?

Honden kunnen in de regel kleine hoeveelheden ongegrild en ongezouten toast eten, zonder dat het hen schaadt. Dit moet echter alleen als een incidentele beloning of afwisseling worden beschouwd en niet als hoofdbestanddeel van hun voeding.

Hier zijn enkele punten om op te letten:

Ongezouten: Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het toast geen extra kruiden, zout of andere schadelijke ingrediënten bevat. Deze kunnen problematisch zijn voor honden.

Kleine hoeveelheden: Toast moet alleen in kleine hoeveelheden worden gegeven. Te veel brood kan tot spijsverteringsproblemen leiden, vooral als de hond niet aan granen gewend is. 

Ongegrild: Te veel grillen kan leiden tot extra calorieën en mogelijk ongezonde stoffen. 

Allergieën en voedingsstoffen

Wees voorzichtig bij allergieën. Sommige honden kunnen allergisch zijn voor granen. Observeer je hond na het eten van brood op tekenen van intolerantie zoals maagklachten of jeuk. 

Brood kan calorieën en koolhydraten bevatten die niet nodig zijn in het dieet van je hond. Dit kan leiden tot overgewicht of obesitas bij honden. 

Brood voor honden: tips

Om spijsverteringsproblemen te voorkomen, is het zinvol om op de volgende dingen te letten:

Dagelijkse voeding van een sneetje brood is niet aan te raden. Af en toe een klein stukje als snack is echter oké.

Kies liever voor zelfgemaakt brood, dan weet je wat erin zit. Geef je hond geen vers gebakken brood.

Brooddeeg zonder gluten en gist zijn een alternatief.

Geef geen brood aan zieke dieren of dieren met overgewicht.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen