Aanbieding

Jack Russell hond en kat onder een deken

Help je huisdier op een veilige manier oud en nieuw door te komen!

© Gladskikh Tatiana / Shutterstock

7 tips om je huisdier oud en nieuw door te loodsen

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Een van angst bibberende hond of de kat in de gordijnen: voor huisdieren is oud en nieuw een en al stress. Wij geven je 7 tips om oudejaarsavond alsnog goed door te komen.

Officieel geldt dit jaar tijdens de jaarwisseling wegens Corona een vuurwerkverbod. Maar jouw buurman zal de eerste niet zijn die deze regel aan zijn laars lapt. Met deze simpele tips heeft ook jouw lievelingsmaatje een fijne jaarwisseling. 

7 Tips voor een rustige oudejaarsavond

Honden en katten horen en zien veel beter dan mensen. Daarom beleven ze de jaarwisseling als een ware ramp: meer mensen dan gewoonlijk, rare geluiden en vreemde geuren. 
Denk je even in: buiten is het donker en plots licht de zwarte hemel op in duizend kleuren met een oorverdovend lawaai en een geur van rook. Je huisdier vraagt zich af: "Wat gebeurd hier? Paniek!

#1 Zorg ervoor dat je huisdier is gechipt en geregistreerd 

Angstig wegvluchtende honden en katten zijn tijdens de feestdagen vaste prik. Elk jaar verdwijnen in deze periode meerdere huisdieren spoorloos na een keiharde knal of een vreemde geur. Sommige komen onder een auto of raken verdwaald. Chippen en registreren is daarom regel nummer 1. 

#2 Laat je huisdier thuis en leidt deze af

Van plan om met oud en nieuw elders te gaan feesten? Laat je maatje liefst thuis.  Doe de TV aan om het dier af te leiden. Ook katten die normaal gesproken 's nachts de hort opgaan hou je tijdens de jaarwisseling beter binnen. 

#3 Blijf je thuis? Speel met de hond of kat

Als je hebt besloten rustig thuis te blijven, besteed dan wat extra aandacht aan je huisdier. Doe een speeltje zodra de eerste geluiden doordringen: gooi een bal naar de hond of geef de kat de lievelingsknuffel om mee spelen. Welk speeltje ook: kies altijd het favoriete speelgoed, dan is de aandacht van het geweld zo verdwenen. 

#4 Creëer een veilig hoekje voor bange huisdieren

Is je huisdier erg angstig? Creëer dan een comfortabele, knusse, donkere plaats voor je huisdier, zoals een kast. Wikkel je maatje in een veilige deken en zet haar daarin. 

#5 Doe 'normaal' in het bijzijn van je dier

Besteedt er geen overtrokken aandacht aan. Je zal je onrust onmiddelijk overbrengen aan je hond of kat. 

#6 Leer het dier wennen aan het geluid van vuurwerk

Je kan je huisdier ook minder gevoelig maken voor vuurwerkachtige geluiden, dat zal deze het geknal met de jaarwisseling beter kunnen verdragen. Hoe je dat doet?  Heel eenvoudig: laat je hond of kat regelmatig naar vuurwerksoundtracks luisteren. 
Begin met het volume laag te zetten en verhoog het dan geleidelijk. Gedraag je terwijl de geluiden opstaan niet anders dan anders. Dieren zijn net sponzen, ze pikken elke emotie op. Door normaal te doen, zullen ze begrijpen dat alles in orde is en dat er niets is om zich druk over te maken. 

#7 Geef het dier eerder eten en vervroeg het laatste uitlaatrondje 

Vervroeg op 31 december het eventuele late uitlaatrondje, dat verkleint de kans op vuurwerk. Geef je huisdier ook te eten voor het donker wordt, vaak helpt dat om rustig te worden.

Wamiz wenst jou en je maatje een fantastische jaarwisseling en een heel mooi 2021!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen