Aanbieding

Pitbull met en zonder muilkorf

De lezers van het DvhN vinden dat Pitbulls een muilkorf moet dragen

© Tiverylucky & Entreguin / Shutterstock

Moeten Pitbulls een muilkorf dragen?

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds Bijgewerkt op

Het Dagblad van het Noorden (DvhN) legden hun lezers de volgende stelling voor “Pitbulls moeten een muilkorf dragen”. De uitkomst zorgde voor veel discussies.

In Diemen overleed een 8 maanden oude baby na een beet door de hond van de grootouders. Elders vocht een 2-jarige peuter drie dagen voor haar leven nadat zij in haar nek gebeten werd door een rotweiller. Duitsland, Frankrijk en sommige andere landen hebben strenge wetten om dit soort tragedies te voorkomen. Nederland (nog) niet. Vlakbij Groningen, in Onlanden, werd kortgeleden een jack russel zeker veertien keer gebeten door een groep van vijf vechthonden. De verzorger van de staffordshire-bulterriërs liet het gebeuren.

Daarom vroeg het Dagblad van het Noorden (DvhN) de lezers naar hun mening. Liefst 67% van de deelnemers is het met de stelling eens:

"Pitbulls moeten eens muilkorf dragen"

Sommigen gingen nog een stapje verder: “Hoe zit dat eigenlijk met het fokverbod”, vroeg iemand?

Gevaarlijke dieren

Sowieso zijn pitbulls gevaarlijke honden, beweren veel deelnemers: ‘dus verplicht een muilkorf’. „Het is en blijft een gevaarlijk dier”, zegt iemand. „Hoe goed ze ook opgevoed worden, zo’n hond is nooit helemaal te vertrouwen.”

Daar is 33 procent van de deelnemers het dus niet mee eens. Niet de hond, maar de verzorgers is verantwoordelijk voor agressief gedrag, zeggen ze. Een DvhN lezer vatte het bondig samen: "Het ligt aan de opvoeding. Een hond wordt vals GEMAAKT.”

Kleine honden bijten ook

« Het ligt aan de eigenaar en niet aan de hond. Ook Jack Russels bijten, soms nog vaker”, zegt een deelnemer.

Een andere deelnemer vindt het te makkelijk om alleen naar bepaalde typen honden, waaronder pitbulls te kijken.

Slechte hond of slechte verzorger

De ene hond is de andere niet, stelt een andere deelnemer. Dus maak verzorgers verantwoordelijk. „Wij hebben bulldoggen en die bijten niet, maar die zouden dan ook een muilkorf moeten? Iedereen moet op zijn of haar eigen hond letten. Aanlijnen, zeker in aanlijngebied. En niet denken mijn hond doet niets, die kan wel los in aanlijngebied. Nee, dat kan en mag niet. Laten ze maar bekeuren.”

Denk ook eens aan meer diervriendelijke alternatieven, zoals een verplichte puppycursus, vinden veel mensen. "Ik denk dat er een verplichting moet komen op de puppycursus en vanuit daar gekeken moet worden welke honden een muilkorf moeten dragen en welke niet.”

Hoe zit het nu echt? 

Hoe zit het nu echt? Zijn bepaalde hondenrassen gevaarlijker dan andere rassen? ‘Ja en nee’ luidt het antwoord. Het klopt, statistisch gezien dat bepaalde type honden vaker ernstige verwondingen veroorzaken dan andere. 

Zijn bepaalde hondenrassen gevaarlijker dan andere rassen?

‘Ja en nee’.

Tot 2019 bestond er in Nederland ook een lijst met 21 ‘gevaarlijke’ hondenrassen.  Ook wel ‘hoog risico honden’ genoemd. Pitbulls maakten daar deel van uit, en ook bijvoorbeeld, rottweilers, bull mastiffs en 'staffords' . Máár dat wil niet zeggen dat deze honden agressiever zijn! Want de ernst van een hondenbijt hangt van meerdere dingen af.

Of een hond een ‘hoog risico hond is’ (en dus gevaarlijke wonden kan veroorzaken) wordt bepaald door:

  1. Fysieke verschijning (uiterlijk)
  2. Bijtstijl
  3. Bijtintensiteit
  4. Erfelijke basis

Zeker, een muilkorf helpt om ernstige bijtincidenten te voorkomen, maar het is zeker niet de enige oplossing. Een goede opvoeding van honden maar vooral van mensen kan wonderen doen..

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen