Tot voor kort zei een kattenstamboom alleen: “Deze kat komt uit een mooi nest.” Maar of het dier ook gezond was, bleef gissen. En dat leidde tot problemen: veel raskatten kampen met erfelijke aandoeningen zoals nierfalen, hartziekten en pijnlijke kraakbeendefecten – het resultaat van jarenlang doorfokken op uiterlijk.
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) noemt dat ronduit fout. “We zijn het aan de dieren verplicht om beter te doen,” zegt hij. “Met deze nieuwe aanpak fokken we de pijn er als het ware weer uit.”
Nieuwe stamboom: genetisch getest, wetenschappelijk gefokt
Sinds 1 juli mogen Vlaamse stamboekverenigingen alleen nog stambomen uitreiken aan katten die via een erkend fokprogramma zijn gefokt. En dat programma is streng: er wordt genetisch getest en alleen gezonde dieren mogen doorgefokt worden. De KU Leuven en UGent hielpen mee bij het opstellen van de richtlijnen.
De eerste échte ‘gezonde’ stamboom ging naar een nest Britse kortharen van dierenarts Annick Mabesoone in Brecht. “Ik doe dit al 35 jaar, maar dit voelt als een doorbraak,” zegt ze. “De Britse korthaar is meestal gezond, maar we willen nu ook gericht testen op erfelijke hartproblemen zoals HCM. Dat is vooruitgang.”
Gezonde katten in plaats van perfecte plaatjes
Met deze nieuwe aanpak moet het fokken van katten minder draaien om looks en meer om welzijn. Geen platte snuitjes ten koste van ademhaling, geen kromme poten of gevoelige gewrichten – maar sterke, gezonde katten. Een eerlijke stamboom, dus.
En ja, dat betekent dat niet elk kitten eruit zal zien als een Instagrammodel. Maar het zal zich wél beter voelen – en ouder worden.
Wat betekent dit voor jou?
Ben je van plan een raskat te kopen? Als je in België woont, vraag dan altijd naar een erkende Vlaamse stamboom én een genetisch testbewijs. Koop alleen bij fokkers die volgens het nieuwe systeem werken. Zo help je mee aan een toekomst waarin katten gefokt worden om te leven, niet om te lijden.