Aanbieding

Rottweiler

Rottweiler bij de dierenarts

© Facebook  I Love Veterinary Medicine

Rottweiler wordt elke dag witter: de diagnose van de dierenarts zorgt voor een schok

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

De verzorgers van de hond maakten zich grote zorgen over de staat van zijn vacht. Toen ze hem naar de dierenarts brachten, waren ze sprakeloos na het horen van de diagnose.

Enige tijd geleden publiceerde Siobhan Valenski een verhaal op de I Love Veterinary Medicine -pagina die niemand onverschillig liet. 

De verzorgers van een Rottweiler-hond maakten zich grote zorgen over hun huisdier, omdat het elke dag "witter" werd. Na onderzoek van de hond stelde de dierenarts een diagnose die de verzorgers schokte. 

Rottweiler met vitiligo

Een Rottweiler met vitiligo kwam bij dierenarts omdat de verzorgers bang waren dat ze wit aan het worden was. Ik vind haar mooi", zo deelde de professional op de eerder genoemde pagina.

Na het publiceren van dit verhaal werd het bericht overspoeld met reacties. Zoals: "Hoe lang heb je gewacht voordat je haar meenam naar de DA? Het gaat erg langzaam en die teef is helemaal wit, dus ze moeten niet erg ongerust zijn geweest", bekritiseerde een gebruiker. Terwijl een ander de vraag stelde: "Het lijkt erop dat veel mensen zeggen dat hun Rottweilers vitiligo hebben. Komt dit veel voor bij Rottweilers?"

Volgens de experts treft deze pigmentstoornis "een zeer laag percentage van dit ras". En ze voegen eraan toe: "Vitiligo bij honden manifesteert zich met lichte 'vlekken' op bepaalde delen van het lichaam." Vitiligo komt tevens voor bij mensen en andere dieren, gelukkig geeft de ziekte weinig tot geen klachten voor de hond.

Wat moet je weten over vitiligo bij honden?

Vitiligo is een dermatologisch probleem. Een onbalans in de productie van melanine en het belangrijkste teken is het verschijnen van heldere of witte vlekken op verschillende delen van het lichaam.

Deze huidaandoening wordt gekenmerkt door gehypopigmenteerde gebieden afgewisseld met gebieden waar pigmentatie normaal is. Ze komen vaker voor in het mondslijmvlies (inclusief al het zachte weefsel rond de tanden, dat wil zeggen wangen, tandvlees, lippen, tong en gehemelte) en de neus.

Hoe identificeer je vitiligo bij honden?

  1. Kleurveranderingen in de neus van de hond: waar voorheen een zwarte of bruine kleur normaal was, beginnen nu witte of roze vlekken te verschijnen.
  2. Witte vlekken op het lichaam van de hond: deze kunnen overal op het lichaam voorkomen, hoewel ze vaker voorkomen bij de ogen en op de kop van de hond.
  3. Puppy's: sommige honden hebben hier de eerste levensmaanden last van.

Gelukkig is de aandoening relatief onschuldig en hoef je je geen zorgen te maken als je hond ineens witte vlekken krijgt. Het is echter wel aan te raden een dierenarts te bezoeken om vast te stellen of je hond vitiligo heeft en geen andere ziekte of aandoening.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen