De paprika is bijna onmisbaar in onze keuken. Paprika komt voor in verschillende kleuren, afhankelijk van de rijpheid: groen, geel, oranje of rood. Elke kleur heeft een eigen smaakprofiel. Groene paprika's smaken iets bitterder, terwijl rode paprika's zoeter zijn.
Katten hebben eigenlijk geen groenten nodig; ze krijgen alle essentiële voedingsstoffen via hun vleesvoeding. Toch zijn er enkele "snoep"-katten die af en toe graag een stukje groente eten. Maar katten mogen niet zomaar elke groente of fruit eten. Hoe zit het met paprika? Mogen katten paprika eten?
Mag een kat paprika eten?
Ja, katten mogen paprika eten, maar alleen in kleine hoeveelheden en alleen als de paprika volledig rijp is. Het is ook belangrijk dat de paprika vers uit de supermarkt komt.
Hoewel katten alle benodigde voedingsstoffen en vitamines uit hun voer halen of zelf kunnen aanmaken, biedt paprika zelfs enkele gezondheidsvoordelen voor katten. Daarover later meer.

Is paprika giftig voor katten?
Zoals eerder gezegd, mogen katten paprika eten, maar er is een belangrijke kanttekening. Paprika's behoren tot de nachtschadefamilie, en sommige delen van deze planten kunnen giftig zijn, afhankelijk van hoe rijp de paprika is.
Onrijpe paprika's bevatten solanine, een stof die giftig kan zijn. Als een kat solanine binnenkrijgt, kan dit leiden tot symptomen zoals diarree, braken, verlamming en geïrriteerde slijmvliezen.
Geef je kat daarom geen paprika's met groene plekken of groene paprika's, omdat het lastig te zeggen is of ze volledig rijp zijn. Ook moeten katten alleen paprika's krijgen die uit de supermarkt komen, omdat deze meestal weinig solanine bevatten. Van de solaninegehaltes in zelfgekweekte paprika's uit de tuin is weinig bekend, dus wees daar voorzichtig mee.
Paprika voeren aan je kat: wat je moet weten
Voor de zekerheid moet je je kat alleen gele of rode paprika's voeren. Zelfs als je kat een echte fan van paprika blijkt te zijn, is het toch beter om haar slechts kleine stukjes als snack te geven. Dat is meer dan genoeg voor haar.
De paprika is het best verteerbaar voor je kat als deze in kleine stukjes wordt gekookt. Op deze manier kan het spijsverteringsstelsel van de kat het goed verwerken, en het kleine bekje van je kat heeft minder moeite met de gekookte stukjes.
Het is belangrijk dat er geen kruiden, zout of olie op de paprika zitten. Deze toevoegingen kunnen ervoor zorgen dat je kat de paprika niet goed verdraagt, en je wilt niet dat je huisdier buikpijn krijgt van een lekkere snack. Als je kat toch tekenen van een allergische reactie vertoont, die vaak wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine in paprika, raadpleeg dan een dierenarts.
Overigens: solanine wordt niet door hitte vernietigd. Het is zelfs nog aanwezig in gekookte paprika.
Paprika voor katten: gezondheidsvoordelen
Paprika biedt als snack voor je kat enkele gezondheidsvoordelen. De hoge hoeveelheid vitamine C in paprika is een echte immuniteitsbooster voor je kat. Het vergemakkelijkt de opname van ijzer uit vlees, wat het risico op bloedarmoede, oftewel een tekort aan rode bloedcellen, helpt voorkomen.
Als je kat niet graag drinkt, helpt het in paprika aanwezige water haar om wat meer vocht binnen te krijgen. De vezels in paprika ondersteunen ook de spijsvertering van je kat. De in paprika aanwezige carotenoïden zijn vooral nuttig voor oudere en zieke katten, vooral als het gaat om hun gezichtsvermogen.
Ten slotte heeft paprika een positieve invloed op het verminderen van het risico op kanker. Het zit boordevol antioxidanten, die ontstekingsremmende effecten hebben, waardoor kankercellen zich moeilijker kunnen vermenigvuldigen. Deze werking is ook gunstig bij artrose, dementie en hartziekten bij katten.
Mogen katten paprika eten? Conclusie
Katten mogen rijpe paprika in kleine hoeveelheden eten. Belangrijk is dat de vrucht echt rijp is, dus het beste volledig geel, oranje of rood, en vers uit de supermarkt komt.
Gekookte paprika is voor katten beter verteerbaar en gemakkelijker te eten. Paprika kan een positieve invloed hebben op het immuunsysteem en ondersteuning bieden bij kanker. Dus als je kat van paprika houdt, is er niets op tegen om haar af en toe een klein stukje als snack te geven.