Watermeloen is een van de populairste lekkernijen voor ons mensen in de zomer. Het is niet alleen een geweldige dorstlesser, maar bevat ook veel vitaminen. Lekkerder en gezonder eten kan bijna niet. Daarom vragen veel kattenbezitters zich af of ze hun lieve kat op hete dagen ook kunnen trakteren op een stukje watermeloen. Maar is het wel oké om te snacken?
Allereerst: Het is absoluut goed om jezelf deze vraag te stellen! Uiteindelijk werkt het spijsverteringssysteem van katten iets anders dan dat van ons mensen. Wij zijn alleseters en kunnen plantaardig voedsel probleemloos verteren, terwijl katten vleeseters zijn. Daarom kunnen sommige voedingsmiddelen die wij lekker vinden, schadelijk zijn voor katten.
Mogen katten watermeloen eten?
Het goede nieuws: Ja, katten kunnen watermeloen eten! Zelfs suikermeloenen zijn trouwens geen probleem. In principe is watermeloen niet schadelijk voor onze huiskatten, maar er moeten wel een paar basisregels worden gevolgd. Dan wordt dit zomerse genot zeker een hoogtepunt voor jouw kat.
Overigens is watermeloen niet alleen ongevaarlijk voor katten, maar het kan zelfs voordelen hebben om het aan je kat te voeren:
- Als je katje meer vocht nodig heeft
- Als het in de zomer problemen heeft met constipatie
- Als een klein lekkernijtje
Op zeer hete dagen is een beetje bevroren watermeloen voor jouw kat zelfs een welkome verfrissing.
Watermeloen aan je kat geven: voordelen van watermeloen voor katten?
Watermeloen bestaat voor meer dan 90 procent uit water. Aangezien onze katten hun vochtbehoefte voornamelijk uit hun voedsel halen, is deze vrucht een goed idee voor kieskeurige huisgenoten.
Maar daarnaast heeft het nog andere voordelen: watermeloen is rijk aan vezels, heeft bijna geen calorieën en bevat geen cholesterol. In plaats daarvan zit het boordevol met talrijke vitaminen en voedingsstoffen:
- Vitamine C
- Vitamine A
- Vitaminen B1 en B6
- Biotine
- Magnesium
- Kalium
- Antioxidanten
Kat eet watermeloen: Voorzorgsmaatregelen bij zaden en pitten
Als je jouw kat watermeloen geeft, moet je op een paar dingen letten. Zo zijn pitten en schil taboe. De pitten bevatten het gevaarlijke stof cyanide, dat al in kleine hoeveelheden schadelijk is voor katten. Bovendien kunnen de pitten verstikking veroorzaken of de darmen van de kat blokkeren. Daarom moet je ze altijd verwijderen.
De groene schil is enerzijds behoorlijk rubberachtig en anderzijds moeilijk te verteren. Het eten ervan kan maag-darmproblemen veroorzaken; hoewel het geen probleem is als je kat er alleen een beetje aan knabbelt.
Je doet je kat echter geen plezier door zout op de watermeloen te strooien om de smaak te versterken. Zout is schadelijk voor katten. Ook bij katten met diabetes kun je beter geen watermeloen geven.
Watermeloen voor katten: Pas op voor allergieën!
Als je deze richtlijnen volgt en je je kat echt maar een klein stukje watermeloen geeft, zal je kat zeker genieten van deze verfrissing. Toch moet je bij de eerste keer proberen goed op je kat letten. Sommige katten kunnen namelijk allergisch reageren op watermeloen. Als je na het voeren van watermeloen spijsverteringsproblemen opmerkt, is je kat mogelijk allergisch voor deze vruchtensnack.
Kunnen jonge katten watermeloen veilig eten?
Als je jonge katten hebt en ze op warme dagen iets lekkers wilt geven, is watermeloen ook een goede keuze. Zelfs kleine kittens houden van deze sappige snack en verdragen het meestal goed – zonder pitten, zonder schil en in kleine stukjes. Vooral bij jonge katten zijn de pitten absoluut taboe!
Watermeloen voor katten is, mits je een paar basisregels bij het voeren volgt, een geweldig idee. Katten krijgen zo op een lekkere manier een extra portie vocht en tal van waardevolle voedingsstoffen. Eet smakelijk!