Aanbieding

Gemberkat op de vloer

Het drinken van meer water kan helpen de constipatie te verminderen.

© Pixabay

Huismiddeltjes voor constipatie bij katten

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Katten die moeite hebben met poepen komt relatief vaak voor. Huismiddeltjes voor constipatie kunnen daarbij vaak een helpende hand bieden.

Constipatie bij katten is een relatief veelvoorkomend probleem. Voorzichtigheid is geboden bij huisremedies, en een bezoek aan de dierenarts is vaak essentieel om de oorzaak van de verstopping vast te stellen. Het in goede gezondheid houden van je kat is essentieel voor het behoud van regelmatige darmbewegingen. Houd het eetgedrag, de toiletgang, het drinken en het gewicht van je kat in de gaten om ervoor te zorgen dat je kat in de best mogelijke fysieke conditie verkeert. Het is handig om te weten of je kat meer een bankhanger is of een atleet. Als je je zorgen maakt dat je kat verstopt kan zijn, lees dan verder voor meer informatie.

Wat is constipatie bij katten?

Constipatie bij katten is vrij ongemakkelijk. Of ze nu persen in de kattenbak, kleine harde uitwerpselen doorlaten of helemaal niet naar het toilet gaan - verstopping is pijnlijk. Verstopte katten kunnen lange tijd in de bak zitten, ze kunnen huilen of opgeven en helemaal niets doorlaten. Ontlasting hoort gevormd te zijn maar niet te stevig, als de ontlasting van je kat hard en droog is, is dat waarschijnlijk een teken dat ze verstopt zijn. Verstopping komt vaak voor bij kittens en volwassen katten, maar de oorzaak van het probleem achterhalen is belangrijk.

Katten die meer dan 24 uur niet naar het toilet zijn geweest, kunnen een probleem hebben. Het bijhouden van de toiletgewoonten van je huisdier kan moeilijk zijn, vooral als je kat meestal buiten zijn behoefte doet. Als er een verandering is in het normale ritme van je huisdier en ze minder vaak gaan dan normaal, houd dan goed in de gaten wat ze in de kattenbak achterlaten.

Wat zijn de oorzaken van verstopping bij katten?

Er zijn veel redenen waarom je kat verstopt kan zijn, waarvan uitdroging de meest voorkomende is, zoals hier uitgelegd wordt. Als je kat niet zoveel nat voer heeft gegeten of minder heeft gedronken, kan dat tot uiting komen in hun ontlasting. Verstopping kan ook veroorzaakt worden door medische en gedragsproblemen.

Medische oorzaken van verstopping zijn onder andere:

  • Uitdroging: medische problemen zoals chronische nierziekte, diabetes of braken kunnen vochtverlies verhogen.
  • Verminderde waterinname: gebitsproblemen en pijn, diëten met veel zout, gebrek aan toegang tot waterbronnen.
  • Pijn: problemen met houding in de bak door osteoartritis of trauma, infecties of verstoppingen van de anaalklieren.
  • Verstopping van de darmen: vreemde voorwerpen of massa's in de darmen.
  • Bepaalde medicijnen en geneesmiddelen.
  • Obesitas

Andere oorzaken kunnen onder andere haarballen of haar in het maagdarmkanaal, een laag dieetvezelgehalte of een gebrek aan lichaamsbeweging zijn - luie katten hebben vaker last van verstopping. Gedragsproblemen kunnen ook een rol spelen.

Als je kat niet bij de bak kan komen, de bak deelt of de bak niet schoon genoeg is, willen ze misschien hun toilet niet gebruiken.

Wat zijn de symptomen van verstopping bij katten?

De meeste katten gebruiken de kattenbak minstens één keer per dag. De geur hiervan is genoeg voor de meeste verzorgers om regelmatig schoon te maken, dus je zou een patroon moeten opmerken in de ontlasting van je kat. Ontlasting hoort gevormd te zijn maar niet te stevig, zonder bloed of slijm. Als de ontlasting dun is of klein van formaat, of als er vers bloedige strepen zijn, kan dat een teken zijn van verstopping. Als er geen ontlasting is of als deze maar af en toe voorkomt, kan er een probleem zijn. Andere tekenen van verstopping zijn:

  • Een gespannen buik of buikpijn.
  • Persen of huilen bij het proberen ontlasting door te laten.
  • Gebrek aan eetlust.
  • Braken.

Hoe behandel je verstopping bij katten?

Voordat je enige huisremedies gebruikt, wordt een bezoek aan de dierenarts aangeraden. Dit komt doordat sommige aandoeningen die verstopping veroorzaken medische behandeling kunnen vereisen, zoals intraveneuze vloeistoffen of het stellen van een diagnose voor een bestaande aandoening. Als er een obstructie in de darmen zit, kan het gevaarlijk zijn om zonder overleg met een dierenarts medicatie of thuisbehandeling te geven.

Een lichte verstopping kan thuis behandeld worden met een paar eenvoudige stappen, maar als dit niet drastisch helpt, moet je absoluut een dierenarts raadplegen voor hulp.

Het verhogen van de hydratatie is een eenvoudige manier om de darmbewegingen van je kat soepel te laten verlopen. Zorg ervoor dat ze altijd toegang hebben tot water. Het kan helpen om meerdere waterbakken beschikbaar te hebben - veel katten drinken graag weg van hun voerbakken, dus probeer ze te scheiden. Waterfonteinen of stromende kranen kunnen geschikt zijn voor sommige katten en kunnen hun drinkgewoonten verhogen. Natvoer diëten zijn ook een handige manier om de hydratatie van je huisdier te verhogen. Natte zakjes, die voornamelijk uit water bestaan, zijn een mogelijke optie, omdat de meeste katten dit erg lekker vinden.

Help door met je kat te spelen

Het verhogen van de activiteit van je kat is een andere methode om hun darmen weer normaal te laten functioneren - en zou plezierig moeten zijn voor jou en je huisdier. Uitdagende speeltjes, laserpennen en ballen zijn allemaal manieren om je huisdieren in beweging te krijgen. Zachtjes masseren van de buik van je kat kan helpen om wat ongemak te verlichten, maar wees voorzichtig en oefen niet te veel druk uit.

Als je denkt dat het dieet van je huisdier mogelijk arm aan vezels is, praat dan met een dierenarts of dierenverpleegkundige over hoe je hun dieet kunt verbeteren - en hopelijk ook hun toiletroutine.

Wat zijn de beste huisremedies voor een verstopte kat?

Pompoenpuree

Pompoenpuree kan in kleine hoeveelheden worden gebruikt als een natuurlijk laxeermiddel - zelfgemaakt of kant-en-klaar uit de supermarkt kan effectief zijn om het natuurlijke ritme van je kat te herstellen. Maar wees voorzichtig met kant-en-klare purees - zorg ervoor dat alle ingrediënten veilig zijn voor katten. De meeste katten zullen niet van pompoen houden, dus het kan handiger zijn om het te mengen met hun favoriete voer of traktaties.

Producten die vermeden moeten worden

Producten zoals olijfolie zijn niet veilig om aan het dieet van je kat toe te voegen. Doe dit nooit zonder overleg met een dierenarts, omdat diëten met veel vet gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Katten kunnen dol zijn op boter als ongezonde traktatie, maar het zal verstopping niet genezen. Hoe vet het ook is, het zal geen stevige ontlasting smeren. Visoliën kunnen helpen bij de bescherming van gewrichten, maar ook dit is een andere huisremedie die waarschijnlijk geen verschil zal maken voor een verstopte kat.

Voor milde gevallen kan voedingsmanagement alles zijn wat nodig is. Zodra je kat voldoende gehydrateerd is en in de juiste omgeving kan plassen, kan hun toiletgedrag weer normaal worden.  

Wanneer moet ik naar een dierenarts gaan?

Als je veranderingen hebt opgemerkt in het toiletgedrag van je kat, of als hun ontlasting niet helemaal normaal lijkt, is het tijd om een dierenarts te raadplegen. Het bijhouden van wat er in de bak ligt, is een goed idee om erachter te komen wat normaal is. Als geen van de aanbevolen huisbehandelingen snel een verschil maakt, kan medische interventie nodig zijn.

Bij twijfel, bel altijd de dierenarts!

Als een verstopping niet snel oplost, moet de dierenarts proberen de oorzaak hiervan te vinden. De meeste katten hebben alleen wat medicatie nodig, maar andere katten kunnen klysma's of zelfs chirurgie nodig hebben als er een hevige blokkade is.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen