Aanbieding

Een kat wacht op zijn eten

Welk voedsel kan ik mijn kat geven?

© Sasha Chornyi / Shutterstock

Wat geef ik mijn kat te eten als het kattenvoer op is: 5 praktische en gezonde tijdelijke oplossingen

Door Mae White

Online sinds

Zijn de brokjes of het kattenvoer op en is de winkel dicht? Geen paniek, er zijn genoeg gezonde opties beschikbaar in je voorraad kast of in je koelkast!

Hoewel speciaal voer voor katten de beste optie is, zijn er ook nood-oplossingen die je in je voorraadkast of koelkast kunt vinden.

Maar wees voorzichtig met wat je je kat te eten geeft, want niet alles is goed voor zijn gezondheid. Ontdek hieronder welke voedingsmiddelen je kat veilig kan eten en welke voeding je absoluut moet vermijden.

Mager gekookt vlees

Als je mager vlees zonder kruiden hebt, zoals kip of kalkoen, kun je het koken zonder olie of kruiden. Gekookt vlees kan een bron van eiwitten zijn voor je kat, maar het is belangrijk om het vel, de botten en het vet te verwijderen voordat je het aan je huisdier geeft.

Zorg ervoor dat het vlees goed gaar en afgekoeld is voordat je het in kleine porties serveert.

Gekookte vis

Gekookte vis is een andere optie die je kunt overwegen als je geen voer meer hebt. Zorg ervoor dat je alle graten en huid verwijdert en stoom of kook de vis. Vermijd het gebruik van kruiden, zout of sauzen.

Vis zoals een kleine portie tonijn kan een goede bron van eiwitten en vetzuren zijn voor je kat als alternatief op het normale kattenvoer. Geef het echter niet te vaak, omdat sommige vissoorten hoge gehaltes kwik bevatten.

Gekookte groenten

Bepaalde gekookte groenten kunnen aan het voer van je kat worden toegevoegd om vitaminen en vezels te leveren. Groenten die geschikt zijn voor katten zijn onder andere wortels, courgettes en pompoenen.

Zorg ervoor dat je ze goed kookt en pureert om de spijsvertering van je kat te bevorderen. Gebruik geen kruiden, knoflook of uien, want deze ingrediënten kunnen giftig zijn voor katten.

Eieren

Gekookte eieren zijn een hoogwaardige eiwitbron voor katten. Je kunt een ei koken en in kleine stukjes snijden voordat je het aan je kat geeft. Zorg ervoor dat het goed gekookt is, zonder toevoeging van zout of kruiden. Rauwe eieren kun je beter niet aan je kat geven, omdat ze bacteriën kunnen bevatten die schadelijk zijn voor je huisdier.

Gekookte rijst of pasta

Als je rijst of pasta in de keuken hebt, kun je dit koken zonder zout, kruiden of sauzen toe te voegen. Deze zetmeelrijke voedingsmiddelen kunnen gebruikt worden als basis voor een eenmalige maaltijd voor je kat.

Zorg er wel voor dat ze goed gekookt en afgekoeld zijn voordat je ze aan je kat geeft. Rijst en pasta leveren koolhydraten en een bron van energie voor je kat, hoewel ze op de lange termijn geen evenwichtige voeding kunnen vervangen.

Er zijn best wat ingredienten dat een kat kan eten - Shutterstock

Gevaarlijk voedsel voor katten

Bepaalde voedingsmiddelen moet je absoluut vermijden als je op zoek bent naar alternatieven voor kattenvoer. Deze voedingsmiddelen kunnen schadelijk of zelfs giftig zijn voor je kat:

  • Chocolade: Chocolade bevat theobromine, een stof die giftig is voor katten. Geef je huisdier nooit chocolade, want het kan ernstige hart- en neurologische problemen veroorzaken.
  • Uien en knoflook: Deze groenten kunnen de rode bloedcellen van katten beschadigen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Geef je kat dus geen voedsel dat uien of knoflook bevat.
  • Zuivelproducten: in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn veel katten lactose-intolerant. Hun spijsverteringsstelsel kan het niet goed verteren, wat maag- en darmproblemen kan veroorzaken. Vermijd dus zuivelproducten zoals melk en kaas.
  • Zoet voedsel: Zoete voedingsmiddelen zoals snoep en gebak zijn niet geschikt voor katten. Hun spijsverteringsstelsel is niet ontworpen om suiker te verteren en dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder diabetes.
  • Zout voedsel: Voedingsmiddelen met veel zout, zoals zoute snacks of overgebleven kant-en-klaarmaaltijden, zijn niet geschikt voor katten. Te veel zout kan leiden tot uitdroging en nierproblemen.

Hoeveel voer moet ik mijn kat geven?

Katten zijn er vaak aan gewend dat ze zoveel te eten krijgen als ze willen, maar dat geldt niet voor ander voedsel dat niet speciaal voor onze kleine katachtigen is gemaakt.

In het geval van tijdelijk 'menselijk' voedsel variëren de porties afhankelijk van een aantal factoren, zoals de leeftijd, het gewicht en de gezondheidstoestand van je kat. Als algemene regel geldt dat je voor voedsel zoals rijst, pasta, gekookt vlees of vis kunt beginnen met het geven van ongeveer 1 tot 2 eetlepels per maaltijd, verspreid over de dag. Houd de reactie van je kat goed in de gaten en pas de hoeveelheden aan op basis van zijn eetlust en algemene conditie. Vergeet ook niet om je kat altijd vers water te geven om haar goed gehydrateerd te houden.

Het is belangrijk om te weten dat deze alternatieve voedingssuggesties alleen tijdelijk gebruikt mogen worden, als je echt geen andere optie hebt. Voedsel dat speciaal is samengesteld voor katten is ontworpen om aan hun specifieke voedingsbehoeften te voldoen. Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk kattenvoer in huis haalt.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen