Aanbieding

Kat eet een schaaltje tonijn

Mag een kat nou eigenlijk tonijn of niet?

© Shutterstock

Mogen katten tonijn eten?

Door Mae White

Online sinds

Katten kunnen tonijn eten, maar het zal je misschien verbazen dat ze er niet veel van kunnen eten. Tonijn kan wel af en toe als lekkernij gegeven kunnen worden.

Hoewel tonijn veel eiwitten en gezonde vetten bevat, ontbreken er nog veel voedingsstoffen die essentieel zijn voor een evenwichtig kattendieet. In dit artikel lees je meer over tonijn voor katten.

Is tonijn goed voor katten?

Toch wel. Tonijn bevat veel eiwitten en katten hebben eiwitten nodig. Het bevat ook bepaalde mineralen en vitaminen die je kat nodig heeft. Tegelijkertijd mist het veel andere essentiële voedingsstoffen. Met andere woorden, tonijn bevat een aantal goede dingen, maar niet genoeg goede dingen.

Wat gebeurt er als mijn kat teveel tonijn eet?

Tonijn maakt geen deel uit van het natuurlijke dieet van een kat. Hoewel ze het misschien lekker vinden, zijn katten niet geëvolueerd  om tonijn en andere vis te eten. Ze ontwikkelden zich in droge woestijnen of jungles waar ze leefden van heel andere eiwitbronnen. Het gevolg kan zijn dat een kat die te veel tonijn eet, te kampen kan krijgen met de volgende problemen:

Voedingstekorten door het eten van tonijn

Tonijn kan een kat niet voorzien van alles wat hij nodig heeft om gezond te blijven. Bovendien kan overmatige tonijnconsumptie het vitamine B-niveau van je kat verlagen. Dit kan leiden tot de gele vetziekte, een medische aandoening waarbij de natuurlijke vetreserves van het lichaam beginnen op te zwellen en vervolgens verharden. Symptomen zijn onder andere koorts, verminderde eetlust, extreme gevoeligheid voor aanraking en zelfs agressie.

Allergische reacties na het eten van tonijn

Sommige katten zijn allergisch voor tonijn, maar dat weerhoudt ze er niet van om het te proberen te eten! Dus als je tonijn wilt introduceren in het dieet van je kat, begin dan met het geven van een kleine hoeveelheid. Wacht dan 10 minuten. Als je kat een zwelling of irritatie in of rond de mond ontwikkelt, dan heeft hij waarschijnlijk een allergische reactie gehad. Geef ze geen tonijn meer en het zou de reactie vanzelf moeten verdwijnen.

Kwikvergiftiging na het eten van tonijn

Veel vis bevat kwik, vooral tonijn heeft een hoog kwikgehalte. Hoewel het in kleine doses onschadelijk is, kan te veel kwik vervelende symptomen veroorzaken bij je kat zoals trillen, zwakte, spieratrofie en koorts.

Je kat krijgt een tonijnverslaving

Het klinkt misschien vreemd, maar sommige katten zijn verslaafd aan tonijn. De geur en smaak worden zo aantrekkelijk dat een kat kan weigeren om andere soorten voedsel te eten!

Hoeveel tonijn mag mijn kat eten?

Dit verschilt per kat. Maar over het algemeen zou vis nooit meer dan 10% van het dieet van je kat moeten uitmaken. Aangezien te veel tonijn niet ideaal is voor je kat, kun je het het beste met mate geven. Geef je kat tonijn als traktatie, of meng wat door het voer. Tonijn mag nooit gebruikt worden als maaltijdvervanger.

Geef je kat tonijn als traktatie naast zijn gewone voer - Oleg Senkov Shutterstock

Mogen katten tonijn uit blik eten?

Tonijn uit blik is prima voor katten, maar zorg ervoor dat de tonijn in water zit en niet in olie. Katten hebben een zeer gevoelige maag; vette olie zal ze gemakkelijk van streek maken.

Lees altijd het etiket en probeer 100% natuurlijke tonijnproducten te gebruiken. Sommige merken zitten vol kunstmatige smaakstoffen die niet goed zijn voor je kat. Bepaalde conserveringsmiddelen en additieven zijn zelfs in verband gebracht met hypothyreoïdie bij katten.

Verse tonijn is waarschijnlijk de beste optie voor je kat. Als je het bij de visboer koopt, zorg er dan voor dat alle graten verwijderd zijn en dat de tonijn niet gekruid is. Nogmaals, de maag van je kat reageert niet goed op veel zout, peper of andere kruiden.

En het is altijd het beste om de tonijn te koken. Katten zullen zeker rauwe tonijn eten, maar het risico op voedselvergiftiging is dan veel groter. Rauwe vis kan ook ongewenste parasieten verspreiden.

Hoe zit het met andere vissoorten?

De meeste katten knabbelen aan elke soort vis en veel katten eten zoveel vis als je voor hun neus zet. Maar of het nu tonijn, makreel, kabeljauw of een andere vissoort is die je kunt bedenken, het moet altijd een traktatie zijn en geen hoofdbestanddeel van het dieet van je kat. Houd je aan de 10%-regel. De overige 90% van hun dieet moet bestaan uit hoogwaardig kattenvoer of vlees op basis van eiwitten.

Tonijn is veilig voedsel voor katten, maar alleen als het met mate wordt gegeten. Het mag nooit worden gebruikt als vervanging voor speciaal kattenvoer. Je kunt het het beste mengen met de gewone maaltijden van je kat, of ze elke week een paar theelepels tonijn geven. Dit is een geweldige manier om je kat te verwennen zonder hun natuurlijke dieet te verstoren.

Lees verder:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen