Aanbieding

kat naast wat wortelen

Katten kunnen wortels eten, maar deze moeten op de juiste manier worden geïntroduceerd

© Shutterstock

Mogen katten wortels eten?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Groenten zoals wortels zijn geweldig voor de menselijke gezondheid, maar hoe zit het met dieren? Kan een kat een wortel eten?

Fruit en groenten zijn een essentieel onderdeel van het menselijke dieet. Ze zitten boordevol vitamines, vezels en mineralen en helpen ons gezond te blijven. Terwijl de wortel goed voor ons is en ons lichaam gezond houdt, vragen we ons af dit ook voor katten het geval is. Mogen katten wortel eten?

Is het veilig voor katten om wortels te eten?

De meeste katten zullen niet graag op een wortel knabbelen, maar ze zullen waarschijnlijk geen schade toebrengen aan jouw huisdier. Een hap van een wortel zal je huisdier niet schaden, maar het zal waarschijnlijk ook geen gezondheidsvoordelen opleveren. De kat kan genieten van de textuur van het kauwen op een wortel, of ze kunnen gewoon gulzig zijn en alles proberen wat voorhanden is. Wortels zijn niet giftig voor een kat en zijn geen reden tot paniek, maar ze horen ook niet in het dieet thuis.

Katten zijn carnivoren. Hun lichaam is ontworpen om alle mineralen en voedingsstoffen die ze nodig hebben uit het dierlijke eiwit in vlees te halen. Groenten maken geen deel uit van het natuurlijke dieet van een kat, maar in kleine hoeveelheden gevoerd, zouden ze geen problemen moeten veroorzaken. Veel commercieel kattenvoer is op smaak gebracht met verschillende groenten, maar je kat heeft geen groene bonen of wortels nodig om gezond te blijven. Tenzij groenten in grote hoeveelheden worden gevoerd, zouden er geen nadelige effecten moeten zijn, en milde gastro-intestinale klachten zijn de meest waarschijnlijke bijwerkingen die we zouden zien als je kat een kilogram wortels zou eten.

Mensen en katten zijn verschillend; terwijl groenten goed voor ons zijn, zijn ze niet nodig voor een kat. Een van goede kwaliteit, samengesteld kattenvoer zou alles moeten zijn wat jouw katachtige vriend nodig heeft om gezond te blijven en een lang en gelukkig leven te leiden. 

Zijn wortels goed voor katten?

Je hebt een gulzige, schattige kleine kat die naar je staart en smeekt om een stukje wortel. Kunnen katten wortels eten zonder problemen? Kort gezegd, ja. Je huisdier kan eraan ruiken en beseffen dat deze wortel eigenlijk niet zo opwindend is als wat kip. Of ze kan het proberen en denken dat het niet zo erg is. Een klein stukje wortel zal een kat niet beter laten zien in het donker, of de gezondheid verbeteren. Maar ze zullen er ook door op de spoedeisende hulp belanden.

Wortels zitten vol met vitamine A, beta-caroteen en vezels, evenals suiker en meerdere andere mineralen. Fantastisch voor mensen, verwaarloosbare voordelen voor katten. Mogelijk lekker, maar waarschijnlijk zinloos. Katten, als obligate carnivoren, moeten een dieet hebben dat voornamelijk bestaat uit vlees om alle benodigde voedingsstoffen op te nemen en gezond te blijven.

Een kleine hoeveelheid groente als traktatie (als jouw kat dat gewend is) zou geen blijvende schade moeten veroorzaken, maar je kat zou niet op een veganistisch dieet moeten leven. Er zijn veel commercieel verkrijgbare en goede kwaliteit traktaties waar de meeste katten de voorkeur aan zullen geven, maar een kleine hoeveelheid wortels zal geen probleem veroorzaken.

Als je meer wilt weten over het beste dieet voor jouw kat, met of zonder wortels, praat dan met je dierenarts, die je zal kunnen helpen beslissen wat het beste voedsel is voor de viervoeter.

Hoe voer je wortels veilig aan katten?

Zodra het dieet van jouw huisdier is besproken en goedgekeurd door een dierenarts, en als jouw kat geïnteresseerd is in wortel, is het mogelijk om af en toe een kleine hoeveelheid als traktatie aan te bieden. Rauw of gekookt is geschikt, maar bij stukjes rauwe wortel hebben is de kans kans op verstikkingsgevaar groter. Gekookte wortel moet ongezouten zijn en er mag geen olie worden gebruikt om de groente te koken. Smaakstoffen of kruiden kunnen giftig zijn en moeten worden vermeden. Was en schil de wortel om eventueel vuil of pesticiden te verwijderen die tijdens het groeiproces zijn gebruikt.

Wortels zijn geen noodzakelijk onderdeel van het dieet van een kat, en ze hoeven niet regelmatig te worden toegevoegd. Kleine hoeveelheden als traktatie kunnen worden aangeboden, maar ze hoeven niet dagelijks in de maaltijden van je kat te zitten.

Wat zijn de gevaren van het voeren van wortels aan je kat?

Wortels in kleine hoeveelheden, of als sporadische traktatie, zijn waarschijnlijk geen risico voor de gezondheid van je huisdier. Het is onwaarschijnlijk dat jouw kat genoeg wortels wil eten om problemen te veroorzaken, maar in extreme gevallen van exclusieve groentenvoeding kunnen er enkele gezondheidsproblemen optreden. Als jouw kat niet het juiste vleesdieet eet en uitsluitend op groenten leeft, kunnen er problemen ontstaan.

Katten hebben specifieke voedingsstoffen nodig uit vlees, zoals taurine. Als katten taurine tekortkomen, bijvoorbeeld met een wortelgebaseerd dieet, kunnen er problemen ontstaan met meerdere organen. Wortels bevatten suiker, en als ze in grote hoeveelheden worden gevoerd, hebben ze het potentieel om gewichtstoename en gerelateerde aandoeningen, zoals diabetes, te veroorzaken. Een stukje wortel zal je huisdier geen langetermijngezondheidsproblemen bezorgen, en het is eenvoudig om je kat een geschikt dieet te geven, met of zonder af en toe een worteltraktatie.

Wortels kunnen bij sommige dieren maag-darmklachten veroorzaken, maar dit kan gebeuren bij elk nieuw voedingsmiddel dat wordt geïntroduceerd. Wortels zijn mogelijk niet geschikt voor het maagdarmkanaal van alle katten, en het is niet onmogelijk dat ze losse ontlasting, diarree of braken kunnen veroorzaken.

Grote stukken wortels kunnen een verstikkingsgevaar vormen als ze te snel worden ingeslikt en niet worden gekauwd. De meeste katten zijn verstandig en zullen niet proberen een groot stuk in één keer door te slikken, maar moeten in de gaten worden gehouden voor het geval dit gebeurt. Het koken van wortels vermindert de kans op verstikking.

Onthoud: een kat is een carnivoor en moet dus ook zo worden gevoerd.

Kunnen kittens wortels eten?

Het eten van een klein stukje wortel zal een kitten niet schaden, maar je moet zich houden aan het voeren van hoogwaardig kittenvoer. Kittenvoer is speciaal samengesteld voor hun groeifase en bevat alle essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben om op te groeien tot volwassen dieren. Kittens zijn vaak gevoeliger voor veranderingen in voeding, en het introduceren van menselijk voedsel kan maag-darmklachten veroorzaken.

Mogen zwangere katten wortels eten?

Zwangere katten (net als kittens) hebben een uitgebalanceerd dieet nodig om in perfecte gezondheid te blijven. Diëten moeten voldoende energie leveren voor haarzelf, de kittens en melkproductie. Een wortel zal de groeiende kittens of de moeder niet schaden, maar het is veel beter om hoogwaardig kattenvoer te gebruiken.

Mogen katten wortelsap drinken?

Het is vaak moeilijk om sappen gemaakt van natuurlijke producten te onderscheiden van kunstmatig gemaakte sappen. Kunstmatig gearomatiseerde dranken bevatten vaak chemicaliën die mogelijk giftig kunnen zijn voor katten en moeten te allen tijde worden vermeden. Echt wortelsap is enigszins nuttig voor mensen (als bron van vitamine A), maar voor katten heeft het geen enkel voordeel. Een likje wortelsap zal waarschijnlijk geen kwaad doen, maar te veel drinken kan braken of diarree veroorzaken. Katten moeten alleen water drinken.

Mogen katten worteltaarten eten?

Taart is een smakelijke traktatie voor mensen, maar is niet geschikt voor katten. Taart bevat vet en suikers en is rijk aan calorieën. De wortel in worteltaarten maakt het niet gezond voor mensen - of voor katten! We kunnen niet altijd voorkomen dat onze katten menselijk voedsel stelen, maar dingen zoals taart moeten veilig worden opgeborgen, weg van onze huisdieren. Worteltaart is niet goed voor je kat, hoezeer ze er ook om smeken.

Welke groenten mogen katten eten?

Katten hebben geen groenten nodig. Ze dragen niet bij aan hun gezondheid, maar kleine hoeveelheden zijn waarschijnlijk niet schadelijk - op voorwaarde dat het voor de kat veilige groenten zijn. De meeste katten zullen ze helemaal niet eten, en dat is prima. Groenten zoals uien en knoflook zijn nooit veilig om aan je huisdier te voeren, en de dierenarts moet worden gecontacteerd als ze dit toch hebben gegeten. Kleine hoeveelheden pompoen of bosbes, sperziebonen of courgette zullen waarschijnlijk geen problemen veroorzaken, maar ze zijn niet noodzakelijk in de maaltijden van je kat.

Welk menselijk voedsel mogen katten eten?

Katten hebben kattenvoer nodig. Dit moet op vlees gebaseerd zijn en van goede kwaliteit. Als je kat een plantaardig dieet krijgt, zal de kat tekorten aan voedingsstoffen oplopen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is het beste om je kat speciaal samengestelde kattentraktaties en een goed kwalitatief kattendieet te geven, of dat nu nat of droog is, of beide! Menselijk voedsel kan iets zijn waarin je kat geïnteresseerd is, maar het is beter om dit te vermijden. Hen regelmatig van je eten laten proeven, kan hen kieskeuriger maken, overgewicht veroorzaken, of je kunt hen onbewust blootstellen aan iets giftigs. Kleine hoeveelheden vis zoals zalm of tonijn, of vlees zoals kip, zijn veilig als spontane traktatie maar mogen niet te vaak worden gevoerd.

Praat met je dierenarts als je je zorgen maakt over het gewicht of dieet van jouw huisdier, of veranderingen in hun eetlust.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen