American Wirehair

American Wirehair
American Wirehair © Shutterstock

Sommige spontane genmutaties zijn spectaculair genoeg om de aandacht van fokkers te trekken en te leiden tot de opkomst van een heel nieuw ras. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Amerikaanse Wirehair. Dit zeer jonge ras is eigenlijk een Amerikaanse korthaar met een mutatie van een dominant gen dat hun vacht ruw en gekruld maakt. Het doet denken aan die van een Foxterriër. Dit ras is nog steeds zeer zeldzaam in Europa, maar wordt steeds populairder en niet alleen vanwege hun unieke uiterlijk, maar ook vanwege hun gezinsvriendelijke en aanpasbare karakter, dat Amerikanen "easy going" noemen.

Algemene informatie American Wirehair

Hoe oud wordt een American Wirehair? :

9

23

14

18

Karakter :

Aanhankelijk Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De eerste Amerikaanse draadhaar die werd geregistreerd, werd geboren in 1966 in New York, VS. Haar ouders waren twee Amerikaanse kortharen. Het rode poesje viel op door de kroezige, bijna krassende vacht. De verzorger ging naar een fokker, Joan O'Shea, die het kitten adopteerde en Adam noemde. Ze bestudeerde deze zeldzame mutatie nader. Nadat ze tot de conclusie was gekomen dat het gen dominant was en duidelijk verschilde van de genetica van de Rex-katten, begon ze een uitgebreid ​​fokprogramma te ontwikkelen. Aangezien de Amerikaanse draadhaar een Amerikaanse korthaar is met een andere vacht, werd deze laatste veel gebruikt in de fokkerij om teveel inteelt te voorkomen. Deze twee rassen verschillen nog steeds alleen in hun vacht.

Uiterlijke kenmerken American Wirehair

Grootte American Wirehair

Vrouwtjes kat : 30 tot 35 cm

Mannetjes kat : 30 tot 35 cm

De Amerikaanse draadhaar bereiken hun volgroeide grootte wanneer 3 of 4 jaar oud zijn. 

Gewicht American Wirehair

Vrouwtjes kat : 3 tot 5 kg

Mannetjes kat : 4 tot 7 kg

Vachtkleur American Wirehair

Vachttype

Oogkleur American Wirehair

Blauw
Groen
Geel
Bruin
Diverse kleuren

Uiterlijke kenmerken American Wirehair

De Amerikaanse draadhaar lijken erg op hun kortharige neef. Ze behoren tot het semi-cobby type met middellange lichaamslijnen, dus meer rechthoekig en uitgerust met een brede borst en stevige spieren. Hun botstructuur is van gemiddelde sterkte en hun algehele uiterlijk is goed geproportioneerd - van het puntje van hun neus tot het puntje van hun staart. Wat ze gemeen hebben met hun neef zijn een hoekige snuit, ver uit elkaar geplaatste oren en een zachte, glanzende look, die extra wordt benadrukt door de vorm van de ogen (rond en licht hellend) en hun positie (ver uit elkaar).

Hun "handelsmerk", waar ze ook hun naam aan danken, is natuurlijk de vacht! Deze is kort en dicht. Er zijn drie typen vacht bij dit ras: de bovenvacht, een tussenvacht en de ondervacht. Al deze lagen zijn kroezend, gekruld, ruw of golvend en hebben een haakje aan het uiteinde van het haar. Er wordt gezegd dat de vacht ruw aanvoelt en op sommige plaatsen prikt, maar dat is de eigenaardigheid van een ras. In werkelijkheid is de vacht ook relatief zacht.

Goed om te weten

American Wirehair katten hebben een sterk jachtinstinct geërfd van hun voorouders, en daarom beschouwen ze kleine dieren als prooi, zoals vogels, muizen enz. Hierdoor hebben ze af en toe een lekkere traktatie voor zichzelf. 

Karakter

 • 100%

  Aanhankelijk

  Het zijn buitengewoon aanhankelijke katten, maar met een zeer evenwichtig karakter. 

 • 66%

  Speels

  Door hun speelgoed te geven om op te jagen zullen deze speelse katten fit blijven. Ze verstoppen zich ook graag in huis of in de tuin. 

 • 66%

  Rustig

  Het karakteristieke geduld van deze jachtkatten leidt ertoe dat ze kalm zijn, maar zeer geïnteresseerd in wat er om ze heen gebeurt. 

 • 100%

  Intelligent

  Net als hun voorouders zijn ze inventief, opmerkzaam, nieuwsgierig en intelligent. 

 • 33%

  Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

  Hoewel dit van kat tot kat sterk kan verschillen zijn ze over het algemeen zeer sociaal en nieuwsgierig en niet overdreven achterdochtig.  

 • 66%

  Onafhankelijk

  De Amerikaanse draadhaar vinden het leuk om door mensen te worden beziggehouden, maar kunnen zich ook prima alleen vermaken. 

  Gedrag American Wirehair

  • 33%

   Spraakzaam

   De American Wirehair is meestal geen overdreven spraakzame kat. Sommigen zullen veel spraakzamer zijn dan anderen. 

  • 66%

   Behoefte aan beweging/ sportief

   De American Wirehair moet zijn jachtinstinct de vrije loop kunnen laten en voldoende bewegen om niet te zwaar te worden. 

  • 66%

   Neiging om weg te lopen

   De American Wirehair is vaak buiten. Door hun nieuwsgierigheid verkennen ze graag de buurt. Veel katten geven echter de voorkeur aan de rust van hun huis. 

  • 66%

   Eetlust

   Het is raadzaam om de American Wirehair eten te geven in een interactieve voerbak, aangezien ze nogal hebzuchtig kunnen zijn. 

   Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

   Gezelschap

   • 100%

    Kan een American Wirehair samen met katten?

    Door hun sociale karakter kunnen American Wirehair katten bijna altijd zonder problemen met soortgenoten leven. 

   • 100%

    Kan een American Wirehair samen met honden?

    American Wirehairs tolereren een gezinshond vrij snel. Geef ze wat tijd en stel ze op juiste manier aan elkaar voor en het komt goed. 

   • 100%

    Is de American Wirehair een kindvriendelijke hond?

    American Wirehairs houden van kinderen, maar het is nog steeds verstandig een oogje in het zeil te houden. 

   • 100%

    Is een American Wirehair geschikt voor ouderen?

    Wanneer je het juiste karakter kiest kunnen Amerikaanse draadhaarkatten ook geschikt zijn voor een leven met ouderen of rustigere personen. 

    %}

    Wat kost een American Wirehair?

    Een American Wirehair kat kan tussen de € 800 en € 1.200 kosten. Het is echter een ras dat nog steeds uiterst zeldzaam is in Europa, wat tot hogere prijzen kan leiden.

    Om aan hun behoeften te voldoen, moet je een budget plannen van ongeveer 40 € / maand.

    Verzorging

    Een speciale vacht betekent ook speciale zorg. De Amerikaanse draadhaarkat moet een keer per week geborsteld worden, maar let op dat je individuele haren niet beschadigt. 

    Tevens wordt aangeraden om De American Wirehair een keer per maand te wassen of ze te laten verzorgen door een professionele dierenkapper om eventueel uitgevallen haar te verwijderen, wat de huid kan irriteren vanwege de haakvorm. Door te baden kunnen ze hun overtollige talg kwijt dat zich soms ophoopt in hun vacht. 

    Aangezien ze ook vaak veel oorsmeer produceren moeten de oren minimaal een keer per week worden schoongemaakt met een droge doek. Gebruik tevens een keer per maand een verzorgingsproduct aan de hand van veterinaire instructies. 

    Haaruitval

    Amerikaanse draadhaarkatten verliezen niet veel haar, behalve tijdens de vachtwissel. 

    Voeding American Wirehair

    Amerikaanse draadhaarkatten hebben een kwalitatief hoogstaand en uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven en niet te zwaar te worden. Daarnaast hebben ze iedere dag voldoende beweging nodig. 

    Gezondheid American Wirehair

    Hoe oud wordt een American Wirehair?

    De American Wirehair kat worden gemiddeld 14 tot 18 jaar oud. 

    Sterk/ bestendig

    American Wirehair katten passen zich makkelijk aan warme of koude klimaten aan, maar wellicht net wat minder makkelijk dan hun kortharige nichtje, de American Shorthair. 

    Neiging om snel aan te komen

    De American Wirehair heeft een lichte aanleg voor overgewicht, met name wanneer ze gesteriliseerd is. Let dus op hun dieet en zorg ervoor dat ze voldoende beweging krijgen. 

    Veelvoorkomende ziektes

    Deze katten kunnen dezelfde ziektes krijgen als andere huiskatten. Laat ze vaccineren en gebruik wormwerende middelen, controleer regelmatig de huid op parasieten, vooral als ze veel buiten zijn. 

    • Hypertrofische cardiomyopathie is een ziekte waarbij de hartspier dikker wordt. Dit komt iets vaker voor bij de Amerikaanse draadhaar, ook al kan het voorkomen bij alle raskatten en katten van gemengde rassen. 

    Voortplanting

    De Amerikaanse draadhaar kan worden gekruist met een andere Amerikaanse draadhaar katten of met een Amerikaanse korthaar.

    Laat een reactie achter over dit ras
    Log in om een reactie te plaatsen