Japanse Bobtail

Andere naam: Japanse Stompstaartkat

Foto: volwassen kat ras Japanse Bobtail
Geverifieerd door een dierenexpert
Commentaar Delen

Levensverwachting

De Japanse Bobtail heeft een levensverwachting van 14 tot 16 jaar.

Karakter

Volwassen afmetingen

Poes 30 tot 35 cm
Kater 30 tot 35 cm

Volwassen gewicht

Poes 2 tot 4 kg
Kater 3 tot 5 kg
Vachtkleur
Zwart Wit Rood Crèmekleurig Blauw
Vachttype
Kort Lang
Oogkleur
Blauw
Groen
Geel
Diverse kleuren

Aankoopprijs

Een Japanse Bobtail kost tussen de 800€ en 1200€

Goed om te weten

Meer informatie over de Japanse Bobtail

Oorsprong en geschiedenis van de Japanse Bobtail

Er zijn veel legendes over de oorsprong van deze katten. Blijkbaar kwamen de eerste soorten uit continentaal Azië, misschien uit China of Korea. Niemand weet precies wanneer de genmutatie die verantwoordelijk is voor de chrysantvormige staart tot stand is gekomen, maar aangezien het in heel Azië wordt aangetroffen, kan het heel goed hebben plaatsgevonden voordat ze zelfs in Japan aankwamen. De mutatie is gebaseerd op een dominant gen: als het wordt doorgegeven aan het kitten, krijgt het automatisch een stompstaart. Dit heeft zich dan ook zeer snel verspreid onder de "Nippon-katten" - vooral omdat het land uit eilanden bestaat en daardoor vrij geïsoleerd ligt.

De eerste Japanse Bobtails zouden meer dan 1000 jaar geleden aan de keizer van Japan zijn gegeven. Hij hield zoveel van hen dat hij hen als edelen beschouwde en hen tot leden van het keizerlijk hof verklaarde. De kleine katten werden als zodanig behandeld. In de 17e eeuw eisten de autoriteiten echter dat deze katten werden vrijgelaten en het kopen en verkopen ervan werd illegaal. De reden voor deze beslissing? De zijdeproductie werd bedreigd door knaagdieren die de zijderupsen en hun cocons aten. De getalenteerde katten waren dus een wanhopige maatregel om een ​​industrie te beschermen die destijds van vitaal belang was voor Japan. Het gevolg van deze ontwikkelingen was dat de Bobtail een Japanse gootkat werd.

Het ras is volledig natuurlijk en een van de oudste nog bestaande. In 1968 werden de eerste exemplaren geïmporteerd naar de VS, waar de fokkers Judy Crawford en Elizabeth Freret campagne voerden om dit ras te laten erkennen door de verschillende kattenfokkerijen.

Aankoopprijs en onderhoudskosten van de Japanse Bobtail

Gemiddeld kost een Japanse Bobtail tussen € 800 en € 1.200.

Daarna moet je ongeveer 30 € / maand plannen om aan de behoeften te voldoen. Je moet er echter rekening mee houden dat er in Europa maar heel weinig fokkers voor dit ras zijn en de prijs hoger kan zijn als je ze uit de VS adopteert. Dat is waar ze het meest beschikbaar zijn.

Wil je een kat van het ras Japanse Bobtail?

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor de Japanse Bobtail ...

Dieren ter adoptie

Is het ras de Japanse Bobtail geschikt voor jou?

Doe de test
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen
Je wilt dit adoptieprofiel delen: