Japanse Bobtail

Andere namen : Japanese Bobtail, Japanse Stompstaartkat

Japanse Bobtail
Volwassen Japanse Bobtail © Shutterstock

Het woord "bobtail" komt van het Engelse "bobbed tail", wat "verkorte staart" betekent. De Japanse Bobtail is precies wat de naam doet vermoeden: een kat uit Japan met een van nature kortere staart dan die van een standaard huiskat. Het is niet alleen korter, het is ook gebogen zodat het een stomp vormt op het onderste deel van de rug van de kat. De vorm van elke kat is zo uniek als een vingerafdruk. Deze kat komt niet veel voor in Europa, maar wordt steeds populairder: met hun ongewone lichaamsbouw en speelse, energieke en liefdevolle persoonlijkheid is het niet verwonderlijk dat ze in het land van de rijzende zon als een geluksbrenger wordt beschouwd!

Algemene informatie Japanse Bobtail

Hoe oud wordt een Japanse Bobtail? :

9

21

14

16

Karakter :

Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Er zijn veel legendes over de oorsprong van deze katten. Blijkbaar kwamen de eerste soorten uit continentaal Azië, misschien uit China of Korea. Niemand weet precies wanneer de genmutatie die verantwoordelijk is voor de chrysantvormige staart tot stand is gekomen, maar aangezien het in heel Azië wordt aangetroffen, kan het heel goed hebben plaatsgevonden voordat ze zelfs in Japan aankwamen. De mutatie is gebaseerd op een dominant gen: als het wordt doorgegeven aan het kitten, krijgt het automatisch een stompstaart. Dit heeft zich dan ook zeer snel verspreid onder de "Nippon-katten" - vooral omdat het land uit eilanden bestaat en daardoor vrij geïsoleerd ligt.

De eerste Japanse Bobtails zouden meer dan 1000 jaar geleden aan de keizer van Japan zijn gegeven. Hij hield zoveel van hen dat hij hen als edelen beschouwde en hen tot leden van het keizerlijk hof verklaarde. De kleine katten werden als zodanig behandeld. In de 17e eeuw eisten de autoriteiten echter dat deze katten werden vrijgelaten en het kopen en verkopen ervan werd illegaal. De reden voor deze beslissing? De zijdeproductie werd bedreigd door knaagdieren die de zijderupsen en hun cocons aten. De getalenteerde katten waren dus een wanhopige maatregel om een ​​industrie te beschermen die destijds van vitaal belang was voor Japan. Het gevolg van deze ontwikkelingen was dat de Bobtail een Japanse gootkat werd.

Het ras is volledig natuurlijk en een van de oudste nog bestaande. In 1968 werden de eerste exemplaren geïmporteerd naar de VS, waar de fokkers Judy Crawford en Elizabeth Freret campagne voerden om dit ras te laten erkennen door de verschillende kattenfokkerijen.

Uiterlijke kenmerken Japanse Bobtail

Grootte Japanse Bobtail

Vrouwtjes kat : 30 tot 35 cm

Mannetjes kat : 30 tot 35 cm

De Japanse Bobtail bereiken hun volgroeide grootte op een leeftijd van 1 tot 2 jaar. 

Gewicht Japanse Bobtail

Vrouwtjes kat : 2 tot 4 kg

Mannetjes kat : 3 tot 5 kg

Vachtkleur Japanse Bobtail

Vachttype

Oogkleur Japanse Bobtail

Blauw
Groen
Geel
Diverse kleuren

Uiterlijke kenmerken Japanse Bobtail

De staart van de Japanse Bobtail is duidelijk het aspect dat ze het beste kenmerkt. Het bestaat uit een of meer staartwervels die min of meer sterk aan elkaar zijn gegroeid, en is altijd op een manier gebogen die sterk verschilt per kat. De totale lengte is zeer variabel, maar mag niet langer zijn dan ca. 7,5 cm tussen het lichaam en de punt. Het resultaat is een staartstomp met een zeer dichte, lange vacht (zelfs bij de korte vacht) die in alle richtingen uitsteekt. Poëtische geesten vergelijken het met de bloem van de chrysant die in Japan groeit.

Het lichaam van de Japanse Bobtail behoort tot het middelgrote semi-vreemde formaat en is dienovereenkomstig gespierd, maar slank. Alles aan deze kat is in balans - zelfs hun stompe staart past mooi in het plaatje. Hun achterpoten zijn iets langer dan hun voorpoten, maar hun rug is recht door hun licht gebogen houding, alsof de kat klaar is om te springen. Het hoofd heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek met zachte, gebogen lijnen en heeft volle wangen. De oren zijn groot en gespitst. Ze staan ​​ver uit elkaar en vormen een rechte hoek ten opzichte van het hoofd. Hun ogen zijn groot en ovaal. Vanaf de zijkant gezien zijn ze amandelvormig.

De vacht van de Japanse Bobtail heeft bijna geen ondervacht. De zachte, zijdeachtige vacht ligt dicht tegen het lichaam en geeft het de uitstraling van een porseleinen figuur. Als het kort is, wordt het een Japanse Bobtail-korthaar genoemd; met lange vacht van een Japanse Bobtail Langhaar. Bij de langharige variant kan de kat weelderige manen hebben, evenals een lange vacht op de achterkant van de achterpoten onder hun chrysanthemum-staart.

Goed om te weten

Karakter

66%

Aanhankelijk

Deze katten zijn zeer mensgericht, en zijn dus buitengewoon aanhankelijk. Echter zijn het geen katten die lang bij je op schoot liggen. Bewegen doen ze het liefst. 

100%

Speels

De Japanse Bobtail is buitengewoon speels en kan zichzelf prima vermaken met zijn speelgoed, maar hij vindt apporteerspelletjes ook leuk. Wanneer je niet voldoende met ze speelt kunnen ze makkelijk hun eigen spelletjes in huis vinden, of je het nu leuk vindt of niet. 

33%

Rustig

Ze nemen graag deel aan een avontuur, of, beter gezegd, zorgen ze zelf wel voor dat avontuur. 

100%

Intelligent

Hun nieuwsgierigheid en levendigheid maken het slimme katten. Ze leren erg snel nieuwe dingen en leggen snel een verband. 

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Ze kunnen relatief makkelijk wennen aan vreemden, maar dit hangt sterk van de individuele kat af. 

66%

Onafhankelijk

Hoewel Japanse Bobtails erg gehecht zijn aan hun mensen, doen ze ook graag hun eigen ding. En deze katten kunnen het druk hebben.

Gedrag Japanse Bobtail

100%

Spraakzaam

Ze hebben de reputatie erg spraakzaam te zijn. De Japanse kat heeft een goede stem, omdat zowel hun stembereik als het volume groot is en aangenaam om te horen. 

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Ze zijn actief en blazen graag stoom af door te spelen. Hun korte staart weerhoudt ze er absoluut niet van om te springen en hun evenwicht te bewaren. 

66%

Neiging om weg te lopen

Ze hebben niet snel de neiging om de deur uit te gaan, maar hun nieuwsgierigheid of een gebrek aan stimulatie kan ze ertoe verleiden om het buiten eens te verkennen. 

66%

Eetlust

Het zijn makkelijke eters, maar pas wel op voor overgewicht

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Japanse Bobtail ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Japanse Bobtail geschikt voor jou?

Doe de test

Gezelschap

66%

Kan een Japanse Bobtail samen met katten?

Ze staan er om bekend dat ze liever met katten van hun eigen ras omgaan, maar als ze op de juiste manier worden geïntroduceerd kunnen ze met alle kattenrassen leven. 

100%

Kan een Japanse Bobtail samen met honden?

Ze kunnen makkelijk wennen aan het gezelschap van een hond wanneer je ze voldoende tijd geeft. 

100%

Is de Japanse Bobtail een kindvriendelijke hond?

De Japanse stompstaartkat vindt kinderen leuk. Wellicht komt het door hun speelse karakter? Er moet wel altijd een volwassene aanwezig zijn om het risico op incidenten te verkleinen wanneer ze samen spelen. 

33%

Is een Japanse Bobtail geschikt voor ouderen?

Aangezien deze katten erg actief zijn en veel aandacht nodig hebben, moeten de verzorgers bereid zijn om in deze behoeftes te voorzien. Zo niet, kunnen ze domme dingen doen. Het zijn geen schootkatten. 

%}

Wat kost een Japanse Bobtail?

Gemiddeld kost een Japanse Bobtail tussen € 800 en € 1.200.

Daarna moet je ongeveer 30 € / maand plannen om aan de behoeften te voldoen. Je moet er echter rekening mee houden dat er in Europa maar heel weinig fokkers voor dit ras zijn en de prijs hoger kan zijn als je ze uit de VS adopteert. Dat is waar ze het meest beschikbaar zijn.

Verzorging

Door het ontbreken van een ondervacht zijn ze eenvoudig te verzorgen. Een keer per week borstelen volstaat. Zowel de langharige als de kortharige soort hebben een vacht die niet klit, omdat deze zijdezacht is. 

Haaruitval

Haarverlies is minimaal bij de Japanse Bobtail.

Voeding Japanse Bobtail

Het dieet van een Japanse Bobtail is eenvoudig. Je moet ze voldoende hoogwaardig voedsel geven om in hun energiebehoefte te voorzien, zonder ze te veel te voeren om het risico op overgewicht zo laag mogelijk te houden. Je kunt de maaltijden het beste serveren in een interactieve voerbak zodat ze ook mentaal en fysiek gestimuleerd worden. 

Gezondheid Japanse Bobtail

Hoe oud wordt een Japanse Bobtail?

Ze worden gemiddeld 16 jaar oud. 

Sterk/ bestendig

Het ontbreken van de ondervacht maakt ze iets gevoeliger voor de kou. Echter, doordat hun vacht grotendeels waterdicht is, houden ze van water en kunnen ze warmte meestal goed verdragen. 

Neiging om snel aan te komen

Ze hebben een lichte neiging tot overgewicht. Let dus goed op hun dieet en zorg dat ze voldoende bewegen. 

Veelvoorkomende ziektes

Er zijn geen genetische ziekten bekend bij dit ras. Natuurlijk kunnen ze alle ziekten krijgen die bij andere huiskatten voorkomen (bijv. gebitsproblemen), maar ze verkeren meestal in goede gezondheid. Het dominante gen dat verantwoordelijk is voor hun unieke staart verschilt van het Manx-gen en is niet geassocieerd met afwijkingen in de wervelkolom.

Voortplanting

Er zijn geen bijzonderheden voor de reproductie van dit ras. Enkel paringen tussen Japanse Bobtails zijn toegestaan, maar kortharige en langharige kunnen gekruist worden, omdat ze van het zelfde ras zijn. 

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen