Aanbieding

een kat die op schoot ligt wordt geborsteld

een kat die op schoot ligt wordt geborsteld

© Ajlatan / Shutterstock

Wat zijn de beste kattenborstels van 2024?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Of het nu gaat om het delen van een fijn moment met jouw kat of het verwijderen van dood haar, het is belangrijk om een ​​kattenborstel van goede kwaliteit te kopen. Lees onze vergelijking en kies het model dat het beste bij jou past. 

Perzische kat, Savannah of Maine Coon, katten hebben niet allemaal dezelfde vacht. Daarom is het noodzakelijk om een ​​borstel te kiezen die geschikt is voor het type vacht van jouw kat. Langharige- of kortharige kattenborstel, kam, borstelhandschoen, er is voor ieder wat wils! Het is belangrijk om jouw kat regelmatig te borstelen om dode haren te verwijderen, de bloedsomloop te stimuleren en te controleren of de kat geen huidletsels heeft. Je kunt kiezen voor een klassieke borstel, maar ook voor een zelfverzorgende borstel, een muurborstel of zelfs een speelgoedborstel voor katten. Met de laatstgenoemde kan de kat zichzelf zelfs borstelen. Ga je binnenkort een kat adopteren? Lees dan snel verder en koop de borstel die het beste bij jouw viervoeter past. 

Waarom je kat borstelen?

Door je kat regelmatig te borstelen, kan je dode haren verwijderen. Katten hebben een zeer dichte vacht en deze vacht heeft veel onderhoud nodig om mooi zacht te blijven.
Door jouw kat te borstelen, kan je tegelijkertijd de conditie van de huid controleren en eventuele parasieten verwijderen. Tevens kun je zo ook zien of jouw kat verwondingen heeft (krassen, beten, enz.)
Het is belangrijk om een kat te borstelen tijdens de ruiperiode, in het voorjaar en in het najaar.

Welke soorten kattenborstels zijn er?

Er zijn houten borstels voor katten, uitgerust met min of meer lange "tanden" of spikes om zich aan te passen aan het type haar.
Je kunt ook kiezen voor een kattenborstelspeeltje, waarmee je dood haar op een speelse manier kan verwijderen.
Wat betreft de muurborstel, deze hangt aan de muur, aangepast aan de hoogte van je kat. Dan kan de kat, wanneer hij dat wil, zichzelf borstelen of krabben waardoor ook ondervacht los komt. Hoekborstels werken op dezelfde manier. Je kunt deze zelfverzorgingsborstels voor katten in de hoeken van de kamer bevestigen zodat je kat zichzelf kan trakteren op een aangename exfoliërende massage wanneer ze maar willen.

Welk type borstel voor welk type kat?

Als je een langharige kat hebt (bijvoorbeeld een Perzische kat), kies dan voor een geschikte borstel. De vacht van deze katten is inderdaad erg dicht en heeft vaak klitten. Dan heb je dus een Perzische kattenborstel nodig die klitten kan verwijderen zonder je kat pijn te doen. Ze laten je voorzichtig de vacht ontklitten. Als jouw kat nogal rusteloos is, zal de kam jouw leven echt gemakkelijker maken!
Als jouw kat kort haar heeft, kies dan een borstel met zachte spikes. Ergonomisch en tegelijkertijd zorgt dit voor een huidmassage en dus betere bloedcirculatie. Deze borstel verwijdert ook vuil en stof dat in de vacht zit.

Hoe borstel je jouw kat op de juiste manier?

Om je Perzische kat goed te verzorgen, zorg je ervoor dat je een een langharige kattenborstel hebt. Als er veel klitten in de vacht zitten, probeer deze dan eerst met de hand te ontwarren en knip indien nodig met een stompe schaar wat vacht weg. Het meest ideale is om jouw kat elke dag vijf minuten te borstelen, zodat de kat een zeer zachte vacht behoudt. Als je een Bengaalse kat hebt, borstel deze dan eerst in de richting van het haar, van kop tot staart. Herhaal vervolgens de handeling in de tegenovergestelde richting, om al het dode haar te verwijderen.
Katten waarderen niet altijd alle borstelmomenten! Als je een nogal recalcitrante kat hebt, probeer de viervoeter dan te paaien met een paar lekkernijen. Haal vervolgens de Perzische kattenborstel voorzichtig door de vacht, zachtjes, om de kat te laten merken dat het niet zo onaangenaam is!

Hoe verwijder je het beste haar van een kat?

Om het haar van jouw kat effectief te verwijderen, borstel je het elke dag en vooral tijdens de ruiperiode. De ruiperiodes vinden plaats in de lente en de herfst.
Als je kattenhaar op de bank of op je tapijt ziet liggen, neem dan een vochtig washandje en veeg de oppervlakken voorzichtig schoon. Op deze manier klonteren vochtige haren gemakkelijk samen en verwijder je ze. Er zijn ook elektrostatische borstels, die zeer effectief zijn in het verwijderen van kattenhaar op stoelhoezen.
De zelfklevende borstel doet wonderen voor het reinigen van kleding. 

Wordt het gebruik van een ​​kattenborstel altijd aanbevolen?

Nee, ook al is dit de meest effectieve oplossing voor het borstelen van jouw kat.
Je kunt ook een vochtig washandje gebruiken en deze voorzichtig over de vacht van je kat halen. Zo vang je ook vrij goed dode haren die anders op het tapijt terecht komen. Daarnaast kun je ook tegen de haargroei richting instrijken, maar niet alle katten waarderen dat. Net zoals de nattigheid van een washandje niet altijd wordt gewaardeerd. 
Er zijn ook borstelhandschoenen voor katten, waarmee je aaien en borstelen kunt combineren. Dit is een klassieke handschoen, met kleine spikes.

Dit artikel is een selectie die onafhankelijk door het Wamiz team is gemaakt. Als je op een link met de naam "affiliate link" klikt, betaalt de verkoper ons een commissie. Maar dat verandert niets voor jou en je huisdier! Affiliate links worden als zodanig aangeduid, omwille van de transparantie.