Aanbieding

Een kat gaat door het kattenluik

Een kat gaat door het kattenluik

© Masarik / Shutterstock

Hoe kies je het beste kattenluik in 2024?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Het kattenluik is een van de onmisbare accessoires voor alle verzorgers van wie de kat graag buiten loopt. Het geeft de kat totale vrijheid en het maakt jouw leven ook makkelijker!

Hoe kies je het beste kattenluik? Wat is de juiste hoogte voor een kattenluik? Toekomstige verzorgers hebben vaak veel vragen. Er zijn verschillende modellen kattenluiken: sommige zijn geschikt voor glazen deuren, andere voor houten deuren. Om jouw huisdier te leren zijn doorgang te gebruiken, kun je aan de andere kant gaan staan ​​en ze motiveren met snoepjes. Het hangt allemaal af van het karakter van jouw kat. Sommige katten zijn erg nieuwsgierig en zullen niet aarzelen om de sprong te wagen terwijl anderen bang zijn voor het luik. Om je op weg te helpen, hebben wij deze vergelijking van verschillende kattenluiken voor je op een rij gezet. We houden hierbij rekening met het karakter van de kat, afwerkingen en de plaats van het kattenluik. Kies het beste kattenluik voor katten rekening houdend met de verschillende criteria!

Hoe installeer ik een kattenluik?

Om jouw kattenluik goed te installeren, heb je het juiste gereedschap nodig bestaande uit: een meetlint, een waterpas, een boormachine, een potlood, een decoupeerzaag, schuurpapier en een schroevendraaier. Plaats het kattenluik tegen de muur of deur waar je het hebben wilt en zorg ervoor dat het recht hangt. Teken vervolgens de volledige omtrek op het oppervlak, evenals de locatie van de schroefgaten. Vervolgens zaag je het gat in de muur of deur volgens de gezette markeringen en schuur je de randen. Je kunt het kattenluik nu verzonken en stevig in de muur schroeven.
Heb je een glazen deur, wees dan voorzichtig en laat het bij voorkeur door een professional installeren. Tenzij u natuurlijk zelf een professional bent in dit type werk. Ben je dat niet, dan ligt een verwonding al snel op de loer. 

Waar installeer je een kattenluik?

Als je in een huis woont, kun je het kattenluik op een deur, een raam of in een muur installeren. Plaats hem niet te hoog, zodat jouw kat er gemakkelijk bij kan als hij ouder wordt.
Het plaatsen van een kattenluik in een houten deur is natuurlijk makkelijker dan in een betonnen muur, en brengt minder werk met zich mee.
Voordat je een kattenluik in een appartement installeert, zodat jouw kat van het balkon kan genieten, dien je vaak contact opnemen met de VVE of verhuurdersorganisatie. Het kan zijn dat je niet zomaar een gat in de deur of muur mag maken.

Welk type kattenluik is het beste?

Er zijn verschillende soorten kattenluiken en je kunt het beste een kattenluik kiezen dat aansluit bij de grootte en het karakter van jouw kat. Een van nature angstige kat zal bang zijn om een ​​luidruchtig kattenluik te gebruiken.
Manuele kattenluiken zijn het voordeligst. Ze bestaan ​​uit een enkel ventiel waarmee de kat zelf naar binnen of buiten kan stappen. Elektronische kattenluiken herkennen de halsband van jouw kat en gaan alleen open voor jouw huisdier.
Kattenluiken met chipherkenning worden geactiveerd wanneer de chip van jouw kat dicht genoeg bij het luik is.

Waar koop ik een kattenluik?

Een kattenluikje vind je in speciaalzaken. Zo profiteer je van het advies en de mening van ervaren verkopers.
Door online te kopen profiteer je van een veel ruimere keuze aan kattenluiken. Vind het beste model zonder je huis te verlaten en blader door diverse fora en artikelen zoals deze om een ​​idee te krijgen.
 

Hoe krijg je je kat door een kattenluik?

Forceer het gebruik ervan niet en laat je kat zelf wennen aan het kattenluik. De kat moet op eigen gelegenheid beseffen dat een luik volkomen veilig is. Begin met het kattenluik open te laten staan. Zo kan de kat naar buiten kijken zonder enig risico te nemen. Zodra de kat het luik begint te gebruiken, kun je laten zien hoe het deurtje werkt. Zo zal de kat minder snel bang zijn wanneer het luik achter hem dichtvalt. Daarnaast kun je jouw kat natuurlijk ook extra motiveren door een brokje te geven aan de andere kant van het luik. 

Hoe hoog moet je een kattenluik plaatsen?

Plaats het kattenluik op de juiste hoogte door ongeveer 15 cm vanaf de grond te meten. Voor klassieke kattenrassen is dit de gemiddelde afstand tussen de grond en de buik van het dier. Als je een groot ras hebt (Savannah, Main Coon), kies dan voor een breder luik en meet zelf de hoogte op tot aan de buik van je kat.
Het is belangrijk om het kattenluik op de juiste hoogte te plaatsen, zodat je kat zich niet te veel hoeft in te spannen om eruit te komen. Daarnaast kunnen ze gewrichtspijn krijgen naarmate dat ze ouder worden en is een te hoog luik funest! 

Hoe werkt een kattenluik met microchip?

Een kattenluik met microchip detecteert het RFID-systeem van jouw huisdier en gaat open wanneer de kat nadert. Als het inderdaad jouw kat is, ontgrendelt de microchiplezer de vergrendeling van het kattenluik en kan de kat naar binnen. De meeste microchip kattenluiken worden geleverd met een knop waarop je klikt om de ID-chip van de kat op te slaan in het geheugen van het apparaat.
Dit beveiligde systeem voorkomt dat andere dieren jouw huis binnendringen. Als jouw kat niet gechipt is, kun je de kat uitrusten met een kleine halsband waar de chip dan inzit. 

Dit artikel is een selectie die onafhankelijk door het Wamiz team is gemaakt. Als je op een link met de naam "affiliate link" klikt, betaalt de verkoper ons een commissie. Maar dat verandert niets voor jou en je huisdier! Affiliate links worden als zodanig aangeduid, omwille van de transparantie.