Aanbieding

Mag een hond paracetamol?

Hand houdt paracetamol op voor een hond

Geef je hond nooit een medicijn dat voor mensen bedoeld is.

© Jus_Ol

Je vermoedt dat je hond pijn heeft, of misschien wel koorts. Mag je dan een paracetamol geven?

Door Dr Cindy Van den Bogaart

Bijgewerkt op

Mag een hond paracetamol?

Het antwoord op deze vraag is kort en krachtig: Nee!! Het is erg gevaarlijk om je hond een geneesmiddel te geven dat voor mensen bedoeld is.

Zelfs een halve paracetamol kan kwaad

In kleine hoeveelheden is paracetamol voor je hond al giftig. Een hondenlichaam heeft een ander mechanisme om paracetamol af te breken en uit te scheiden dan een mensenlichaam. Omdat honden het medicijn paracetamol niet goed kunnen verwerken ontstaat er lichaamsschade. Met name aan de lever, nieren, hart en alvleesklier. Daarnaast ontstaat er meestal bloedarmoede. Het overgrote deel van de honden weegt veel lichter dan een volwassen mens waar de paracetamol voor bedoeld is. Zelfs met een halve paracetamol krijgen honden dus een flinke overdosis binnen.

Wat te doen als je hond wel paracetamol heeft ingenomen?

Dit is een spoedgeval. Wanneer je weet of vermoedt dat je hond paracetamol heeft ingenomen bel dan direct de dierenarts. Om de kans op een goede prognose te vergroten is het van belang dat je dierenarts binnen 4 uur na inname een behandeling in kan stellen. Hoe langere tijd er tussen inname en behandeling zit en hoe groter de dosis paracetamol is die je hond heeft ingenomen verslechteren de prognose.

Andere medicatie

Andere medicatie die geschikt zijn voor mensen mag je nooit aan je dier geven. Bijvoorbeeld ibuprofen is ook giftig. 

Pijnstillers voor dieren

Gelukkig bestaan er veel andere pijnstillers of koortswerende middelen die wel geschikt zijn voor dieren. Vermoed je dat jouw hond pijn of koorts heeft, maak dan op korte termijn een afspraak met je dierenarts, zodat deze je hond kan onderzoeken en een gerichte therapie voor je hond in kan stellen.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen