Dit natuurlijke zoetmiddel is onschadelijk voor mensen, maar kan bij honden ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat het bij hen een sterke insuline-respons kan veroorzaken.
In dit artikel bespreken we de risico's, leggen we de symptomen van een vergiftiging uit en geven we tips voor preventie.
Is Xylitol giftig voor honden?
Terwijl Xylitol voor mensen onschadelijk is, reageert het lichaam van een hond anders op deze stof. Zelfs een kleine dosis xylit kan ervoor zorgen dat de alvleesklier van de hond een grote hoeveelheid insuline afgeeft. Deze plotselinge stijging van het insulineniveau leidt tot een snelle daling van de bloedsuikerspiegel (hypoglykemie), wat levensbedreigend kan zijn.
Het vrijgeven van grote hoeveelheden insuline belast de alvleesklier enorm. In ernstige gevallen kan dit leiden tot blijvende schade of acute alvleesklierontsteking.
Symptomen van Xylitolvergiftiging bij honden
De symptomen treden meestal op binnen 30 minuten tot een uur na het innemen van Xylitol. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Zwakte en lethargie
- Trillingen en stuiptrekkingen
- Wankelen en coördinatiestoornissen
- Braken
- Bewusteloosheid
- Dood
Naast de acute symptomen kunnen er op de lange termijn gezondheidsproblemen optreden. Een ernstige hypoglykemie kan leiden tot hersenschade. Daarnaast is er het risico van blijvende schade aan de alvleesklier, wat op zijn beurt andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Als honden snel worden behandeld voor een Xylitolvergiftiging, hebben ze goede overlevingskansen. Als de hond echter al leverfalen of bloedingsstoornissen vertoont, is de kans groot dat hij aan de vergiftiging overlijdt.
De ingenomen dosis speelt bij de overlevingskansen geen doorslaggevende rol.
Hond heeft Xylitol gegeten: wat te doen in geval van nood?
Als je vermoedt dat je hond berkensuiker heeft gegeten, moet je onmiddellijk handelen:
- Meteen veterinaire hulp inschakelen
- Proberen braken op te wekken (alleen na overleg met de dierenarts)
- Bloedsuikerspiegel controleren en eventueel druivensuiker toedienen (onder begeleiding van de dierenarts)
Na de acute behandeling moet de hond mogelijk nog steeds worden gecontroleerd. Dit kan regelmatige bezoeken aan de dierenarts en speciale diëten omvatten om ervoor te zorgen dat de alvleesklier volledig herstelt. Ook kan een preventieve zorg met speciale voedselsupplementen helpen.