Aanbieding

Hond die lijdt aan ringworm
© Pornpan sangkarat / Shutterstock.com

Ringworm bij honden: symptomen, oorzaken en behandeling

Door Lianne van Loon

Online sinds

Ringworm bij honden is een veel voorkomende en zeer besmettelijke ziekte. Het treft steeds meer honden en baasjes vinden het erg moeilijk om er vanaf te komen

Ringworm is verantwoordelijk voor haarverlies bij onze honden en vereist een snelle behandeling. Wat als je hond ringworm heeft? Hoe wordt het overgedragen? Hoe moet je het behandelen en hoe kun je het optreden ervan voorkomen? We bespreken het onderwerp in dit artikel met dierenarts Dr. Adel Saadoun.

Wat is Ringworm? Is het een worm of een schimmelinfectie?

Ringworm bij honden is een mycose die dermato mycose wordt genoemd omdat deze de huid en vacht van ons huisdier aantast. Het wordt veroorzaakt door parasitaire schimmels, met name Microsporum canis, Microsporum gypseum en Trichophyton mentagrophytes. Het heeft dus niks met wormen te maken.

De schimmelinfectie die verantwoordelijk zijn voor deze mycose zijn in de buitenomgeving gedurende enkele maanden zeer resistent, vandaar de moeilijkheid om ze kwijt te raken. Het is dus een zeer besmettelijke ziekte die een snelle behandeling vereist.

Zodra je twijfels heeft over de huid van jouw geliefde viervoeter, aarzel dan niet om contact op te nemen met de dierenarts.

Hoe kan een hond besmet raken met ringworm?

De schimmels die ringworm veroorzaken, worden overgedragen via direct contact met  de huid of het haar van een ander drager dier (hond of kat) en een gezond dier, of door indirect contact met stoffen (tapijten, tapijt, enz.) die besmet zijn met schimmelsporen. Ze zijn zeer resistent in de buitenomgeving; het is niet onmogelijk om te bedenken dat tapijten, speelgoed, kussens of andere besmette voorwerpen een besmettingsbron kunnen zijn.

Het is nuttig om te weten dat een kat vaker last heeft van ringworm dan een hond, dus het is de moeite waard om na te denken over ringworm bij honden die met katten samenleven aangezien de ringworm via een ander dier bij jouw hond terecht kan komen.

Het vermoeden van ringworm is zelfs nog moeilijker omdat honden in sommige gevallen zonder symptomen kunnen zijn.

Wat zijn de symptomen van ringworm bij de hond?

Symptomen kunnen variëren, afhankelijk van elk dier. Er zijn echter enkele tekenen die u kunnen alarmeren over de aanwezigheid van deze dermato mycose:

  • Ringvormige plek die zich over het hele lichaam bevinden, maar meestal worden waargenomen op de benen en het hoofd.
  • Aanwezigheid van schubben, schilfers of korsten op de huid;
  • Gebroken, broze haren,
  • De getroffen gebieden zijn ontstoken;
  • Kale plekken of schilferende plekken;
  • Etterachtige plekken en jeuk (in zeldzame gevallen).

Het is de moeite waard te benadrukken dat ringworm, behalve in zeldzame gevallen, geen jeuk veroorzaakt, wat zou kunnen helpen bij het stellen van de diagnose. Zoals hierboven vermeld, kan de hond die getroffen is door ringworm in sommige zeldzame gevallen zonder symptomen zijn, zelfs als hij besmettelijk blijft.

Yorkshire-honden zijn de honden die het meest vatbaar zijn voor deze huidproblemen. Ringworm infecties kunnen snel hun hele lichaam aantasten.

hond met ringworm
Hond met ringworm

Behandeling van ringworm? Hoe je hond behandelen

De behandeling van de ringworm infectie kan moeilijk zijn, vooral vanwege de resistentie in de buiten omgeving, de hoge besmettelijkheid ervan en de neiging van bepaalde personen om a-symptomatische dragers te zijn. Toch is het goed te behandelen. De huisarts gebruikt een speciale uv-lamp, ook wel woodse lamp genoemd, om te onderzoeken of er sprake is van ringworm.

De behandeling bestaat door het toedienen van medicijnen. Bij dieren kan itraconazole worden gebruikt voor de behandeling van ringworm infecties, meestal in combinatie met andere behandelingen zoals shampoos en zalven. De duur van de behandeling kan variëren van 4 tot 6 weken en kan in sommige gevallen oplopen tot 6 maanden.

In sommige gevallen wordt het scheren van de vacht van de hond aanbevolen, vooral bij langharige honden

De behandeling met de zalf moet gepaard gaan met strikte en algemene schoonmaak van het huis om al het haar- en huidresten te stofzuigen, evenals het desinfecteren van voorwerpen die besmet zijn met verdunde bleek. Het is nuttig om te benadrukken dat de behandeling een ​​langdurige behandeling is die strikte monitoring vereist.

Het is in ieder geval erg belangrijk om zodra je twijfels hebt over de huid van de hond naar de dierenarts te gaan. Alleen de dierenarts kan dit diagnosticeren.

Ringworm bij honden: preventie

Het is niet eenvoudig om ringworm te voorkomen, omdat het bijna onmogelijk is om te voorkomen dat uw hond het pad kruist met een ander besmet dier, vooral als het een asymptomatische drager is.

Het voorkomen bestaat daarom uit het regelmatig controleren en controleren van de bovenste laag van de huid, vacht en klauwen. Bovendien is het handhaven van een goede hygiëne in huis noodzakelijk om besmetting door de schimmels die verantwoordelijk zijn voor ringworm te voorkomen. Regelmatig spuiten met een schimmeldodend middel kan dus een interessante oplossing zijn. 

Aan de andere kant, in het geval van de aankomst van nieuwe huisdieren in huis, moet de quarantaine worden gerespecteerd om elk contact met de dieren in huis te vermijden zodat het zich niet vermenigvuldigt.

Kunnen mensen ringworm krijgen van huisdieren?

Ringworm is een zoönose, wat betekent dat de ziekte ook op mensen kan worden overgedragen. Het is dus mogelijk dat jij deze schimmel ook kunt oplopen vooral als je een verminderde immuniteit hebt. De schimmelsporen kunnen vooral goed doordringen in een natte, enigszins verweekte of aangetaste huid. Er zijn speciale shampoos beschikbaar die kunnen helpen bij de behandeling van ringworm. Deze shampoos bevatten antischimmelmiddelen die helpen om de schimmel te bestrijden en te verminderen.

Als je twijfelt of je ringworm hebt gekregen van je huisdier dan zou je kunnen overwegen een PCR test (Polymerase Chain Reaction) te doen. Dit is een moleculaire test die worden gebruikt om het DNA van ziekteverwekkers, zoals schimmels, bacteriën of virussen, te detecteren. Hoewel PCR-tests voornamelijk bekend zijn vanwege hun rol bij het opsporen van virussen zoals SARS-CoV-2 (COVID-19), kunnen ze ook worden gebruikt voor de detectie van ringworm (dermatofytose).

Artikel geschreven voor wamiz.com door dierenarts Dr. Adel Saadoun

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen