Finse brak

Andere namen : Suomenajokoira, Finse loophond

Finse brak
Volwassen Finse Brak © Shutterstock

De Finse brak, ook wel bekend als de Finse windhond, wordt gebruikt om op konijnen en vossen te jagen. Het zijn gepassioneerde jachthonden en kunnen ook op moeilijk terrein werken. Deze hond kan volledig autonoom sporen volgen en blaft veel.

Algemene informatie Finse brak

Hoe oud wordt een Finse brak? :

6

18

11

13

Karakter :

Jager

Grootte Finse brak :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Deze hond bestond al in de 18e eeuw. Het ras verspreidde zich vanaf het einde van de 19e eeuw in Finland. Over de oorspronkelijke oorsprong is niets bekend. De Finse Kennel Club werd opgericht in 1889. De eerste standaard voor dit ras werd in 1932 geschreven.

FCI groep

FCI groep

Groep 6 - Lopende honden en zweethonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Finse brak

Finse brak
Finse brak

Grootte Finse brak

Teef : 52 tot 58 cm

Reu : 55 tot 61 cm

Gewicht Finse brak

Teef : 25 tot 28 kg

Reu : 25 tot 28 kg

Vachtkleur Finse brak

Vachttype

Oogkleur Finse brak

Bruin

Uiterlijke kenmerken Finse brak

De Finse Brak is een middelgrote hond die aanzienlijk langer is dan hij hoog is. Het is sterk gebouwd, maar zonder zwaar over te komen. De ogen zijn donker en de blik is recht vooruit gericht. De uitdrukking is kalm en aandachtig. De oren zijn ter hoogte van de ogen geplaatst en zijn middelgroot. Ze worden zo gedragen dat de voorkant tegen het hoofd rust en de achterkant naar buiten wijst. De punt wijst bijna naar voren. De staart reikt tot aan het spronggewricht, is sterk en loopt taps toe naar de punt. In de regel wordt het ter hoogte van de ruglijn of iets daaronder gedragen.

Goed om te weten

Karakter

66%

Aanhankelijk

Deze hond staat graag in contact met zijn verzorgers. Hij kan dus zowel een werkhond als een goede gezelschapshond zijn.

66%

Speels

Deze hond is van nature vrolijk en brengt graag tijd door met spelen met zijn baasjes, omdat dit hem de kans geeft zijn overtollige energie kwijt te kunnen. Dit geldt vooral als ze niet voor de jacht worden ingezet.

66%

Rustig

De Suomenajokoira, zoals hij in zijn thuisland wordt genoemd, is kalm en energiek tegelijk.

66%

Intelligent

Op deze assistenten kun je altijd vertrouwen. Ze werken meestal autonoom.

100%

Jager

Deze jachthond wordt gebruikt voor het opsporen van konijnen of vossen, is energiek, volhardend en toont veel passie op het werk. Meestal jaagt hij alleen.

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Deze hond kan zich verdacht gedragen tegenover vreemden als hij deze als kwaadaardig beschouwt.

66%

Onafhankelijk

De Finse beugel is onafhankelijk op het werk, maar als hij niet jaagt, geniet hij van de interactie met zijn verzorgers.

Gedrag Finse brak

66%

Kan goed alleen zijn

Deze hond kan perioden van afwezigheid van zijn baasjes aan, zolang er vooraf aan zijn behoefte aan lichaamsbeweging is voldaan.

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Het is een werkhond die graag leert. Een vroege training is echter noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze hond geen slechte gewoonten ontwikkelt vanaf het moment dat hij in zijn nieuwe huis aankomt. 

Hier is een van de eerste commando's die geleerd moeten worden om deze hond met zijn buitengewone reukvermogen onder controle te houden.

100%

Blaft graag

De Suomenajokoira blaft veel als hij de geur van een prooidier heeft gelokaliseerd. Zijn blaf is zeer luid.

100%

Neiging om weg te lopen

Dankzij zijn jachtinstinct en scherpe neus volgt deze hond zeer gemakkelijk sporen. Zorg er daarom voor dat een tuin goed omheind is.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Deze actieve hond wordt gebruikt voor de jacht. Als hij in zijn dagelijks leven niet voldoende gestimuleerd wordt en/of niet voldoende beweging krijgt, vernietigt hij dingen.

66%

Eetlust

Lekkernijen zijn altijd een goed hulpmiddel om deze hond te belonen tijdens trainingen.

66%

Geschikt als waakhond

Hoewel bewaken niet zijn specialiteit is, kan deze hond zich angstaanjagend gedragen als hij voelt dat zijn sociale groep of hijzelf in gevaar is.

66%

Geschikt als eerste hond

Ook voor beginners kan het een goede gezelschapshond zijn, maar alleen als ze jager of sportief zijn, zodat ze kunnen voldoen aan de grote bewegingsbehoefte van deze hond.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Finse brak ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Finse brak geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

33%

Kan de Finse brak in een appartement leven?

Wonen in een appartement is niet geschikt voor dit Finse ras, omdat ze gewend zijn aan de grote, open landschappen van hun thuisland. Het is beter als deze hond op het platteland woont, anders kan hij depressief worden.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Wanneer deze hond niet voor de jacht wordt gebruikt, is het noodzakelijk om hem verschillende activiteiten te bieden, zoals lange wandelingen, apporteren, speuren, canicross, enz. Inactiviteit kan bij deze hond tot tal van gedragsproblemen leiden!

66%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Door zijn middelgrote formaat kan hij zijn baasjes overal vergezellen. Dit vereist echter vooraf een uitgebreide socialisatie en een goede opvoeding.

Gezelschap

33%

Kan een Finse brak samen met katten?

Zijn sterke jachtinstinct zorgt ervoor dat hij niet met een kat kan leven.

66%

Kan een Finse brak samen met honden?

De Finse Brak moet vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn als je enige hoop wilt hebben op vreedzame ontmoetingen met andere honden.

66%

Is de Finse brak een kindvriendelijke hond?

Deze hond houdt van de aanwezigheid van kinderen. Het is echter beter als hij ermee opgroeit. De kleintjes moeten leren hun huisdier met respect te behandelen.

33%

Is een Finse brak geschikt voor ouderen?

Deze bijzonder actieve hond past niet bij het leven van de meeste ouderen.

%}

Wat kost een Finse brak?

De prijs van een Finse Brak varieert afhankelijk van de herkomst, leeftijd en geslacht. Door de lage verspreiding van dit ras in Nederland kunnen er geen betrouwbare uitspraken gedaan worden over de prijs van een pup met stamboekregistratie. 

Het gemiddelde budget ligt rond de € 50/maand om aan de behoeften van een hond van dit formaat te voldoen.

Verzorging

De vacht van deze hond vereist geen speciale zorg. Het hoeft alleen maar regelmatig te worden geborsteld om vuil en haar te verwijderen.

Haaruitval

Gemiddeld.

Voeding Finse brak

Het dieet van deze hond is eenvoudig. Natuurlijk is traditioneel voedsel (rauw vlees, groenten en koolhydraatrijk voedsel) bijzonder geschikt voor hem, maar droogvoer van hoge kwaliteit kan ook volledig voldoende zijn, zolang het maar aan zijn behoeften voldoet. 

Eén maaltijd per dag is voldoende. Je kunt het beste 's avonds eten geven, zodat hij niet met een volle maag werkt. Dit kan het risico op maagklachten verminderen.

Gezondheid Finse brak

Hoe oud wordt een Finse brak?

12 jaar.

Sterk/ bestendig

De Finse Brak is over het algemeen winterhard en kan goed omgaan met verschillende weersomstandigheden.

Kan goed tegen warmte

De Suomenajokoira jaagt meestal in de zomer, maar wees voorzichtig tijdens hittegolven om een ​​zonnesteek te voorkomen.

Kan goed tegen kou

Hij kan het hele jaar buiten leven omdat zijn ondervacht hem goede bescherming biedt.

Neiging om snel aan te komen

Door zijn levendigheid kan hij zijn ideale gewicht behouden, maar aan zijn behoefte aan lichaamsbeweging moet elke dag worden voldaan.

Veelvoorkomende ziektes

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen