Sloughi

Andere namen: Arabian Greyhound

Sloughi
Sloughi

De Sloughi is een hond vol tegenstrijdigheden: ze zijn toegeweid aan hun familie en afstandelijk naar vreemden; mager maar sterk; onafhankelijk en toch gevoelig. Deze Noord-Afrikaanse windhond is atletisch en elegant, gebouwd voor snelheid en in staat om op alle soorten wild te jagen. In een gezinsomgeving is de Sloughi een stille, loyale en aanhankelijke metgezel - zolang je aan zijn of haar trainingsbehoeften voldoet. 

Algemene informatie Sloughi

Hoe oud wordt een Sloughi? :

8

20

13

15

Karakter :

Jager

Grootte Sloughi :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Sloughi bestond al in de13e eeuw in Noord-Afrika, waar hij oorspronkelijk werd gefokt door de Berbers in Libië, Algerije, Tunesië en Marokko. Vele speculeren dat het ras de eerste keus was voor voor Egyptische royals en Berberse koningen, vanwege hun enorme behendigheid en vermogen om op groot wild te jagen. Het ras bereikte Europa pas in de late 19e eeuw, en is nu helaas een zeer zeldzaam ras.

FCI groep

FCI groep

Groep 10 - Windhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Sloughi

Grootte Sloughi

Teef : 61 tot 68 cm

Reu : 66 tot 72 cm

Gewicht Sloughi

Teef : 19 tot 22 kg

Reu : 20 tot 25 kg

Vachtkleur Sloughi

Vachttype

Oogkleur Sloughi

Bruin

Uiterlijke kenmerken Sloughi

De Sloughi is middelgroot, maar wel aan de grotere kant voor middelgrote honden. Ze hebben een slank en atletisch uiterlijk. Hoewel het lichaam en de benen beide vrij dun lijken, zijn ze verrassend sterk en robuust. Over het algemeen geeft dit slanke en atletische frame het ras een nobele, elegante uitstraling. Het hoofd is lang met een wigvormige snuit, terwijl de ogen rond en donker zijn maar wel erg expressief. De oren zijn driehoekig van vorm, middelgroot en naar beneden gevouwen aan weerszijden van het gezicht.

Goed om te weten

Hoewel de ware oorsprong van de Sloughi een mysterie blijft, zijn velen ervan overtuigd dat het ras nauw verwant is aan de Afghaanse windhond.

Karakter

 • 33%

  Aanhankelijk

  De Sloughi is een typische ‘eenmanshond’, die een extreem hechte band vormt met één familielid. Van dit ras is bekend dat ze moeilijk te herplaatsen zijn, vanwege hun loyaliteit en het feit dat ze zich heel sterk hechten. Dit zorgt ervoor dat ze wat afstandelijk zijn naar anderen. 

 • 33%

  Speels

  Ze zijn niet echt speels, ze doen het liever even rustig aan dan dat ze zich bezig houden met spelletjes of speelgoed. 

 • 66%

  Rustig

  Zolang aan de trainingsbehoeften van de Sloughi wordt voldaan, zijn stil, gehoorzaam en zachtaardig.

 • 66%

  Intelligent

  Dit is een buitengewoon intelligent ras, vooral op emotioneel niveau. Dit ras voelt spanning goed aan en kan letterlijk lichamelijk ziek worden als gevolg van familieruzies en andere stressfactoren.

 • 100%

  Jager

  De Sloughi is van nature een windhond en een jager, wat betekent dat kleine dieren, dieren in het wild en zelfs vee als prooi worden gezien, ook gewoon in het voorbijgaan. 

 • 100%

  Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

  Het is bekend dat deze hond dat ze op hun hoede zijn bij vreemde en verlegen worden. Een vriendelijke aai kunnen ze wel altijd waarderen, en ze zijn maar zelden agressief.

 • 100%

  Onafhankelijk

  De Sloughi is trots en soms afstandelijk, ze hebben niet veel aandacht van mensen nodig. 

  Gedrag Sloughi

  • 100%

   Kan goed alleen zijn

   Je kunt een Sloughi met gemak een paar uur alleen laten zo nu en dan, zolang hun behoeftes maar voldaan worden. Dat gezegd hebbende, dit ras vormt een uitzonderlijke band met zijn of haar verzorger, je kunt daarom geen fulltime baan buitenshuis hebben. 

  • 33%

   Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

   Ondanks de indrukwekkende emotionele intelligentie van de Sloughi, kan het een moeilijke hond zijn om te trainen. Ze zijn koppig, en hebben daarom behoefte aan een training die op jonge leeftijd begint en consistent blijft als ze volwassen zijn. Omdat ze heel gevoelig zijn, zal het gebruik van harde correctiemethoden of straffen alleen maar afschrikken. De beste manier om de Sloughi te trainen, is door jezelf te wapenen met veel geduld, positieve bekrachtiging en beloningen.

  • 33%

   Blaft graag

   Dit is over het algemeen een rustig ras, hoewel ze wel kunnen blaffen naar nieuwkomers in hun territorium. 

  • 100%

   Neiging om weg te lopen

   Hun hoge prooidrift, ongelooflijke snelheid en eindeloos uithoudingsvermogen, maakt ze een meesterlijke ontsnappingsartiest! De Sloughi zal waarschijnlijk zonder enige zorg in de wereld achter een prooi aangaan tijdens het uitlaten. Als ze goed zijn getraind, zou een terugroepactie dit moeten verhelpen. 

  • 100%

   Neiging om dingen kapot te maken

   De Sloughi kan destructief worden als ze te lang alleen worden gelaten of hun energie niet kwijt kunnen. Als er aan de behoeften van de Sloughi wordt voldaan en ze goed opgeleid zijn, is het een zeer gehoorzaam en volgzaam ras.

  • 33%

   Eetlust

   Ze zijn niet bijzonder vraatzuchtig. 

  • 66%

   Geschikt als waakhond

   De Sloughi is zeer loyaal en van nature wantrouwend tegenover vreemden. Ze zijn een fantastische waakhond en zal indien nodig ook hun mannetje staan.

  • 33%

   Geschikt als eerste hond

   Met hoge trainingseisen, een koppige aard, emotionele gevoeligheid en een sterke prooidrift, heb je je handen bast vol aan een Sloughi. Dit is geen goede keuze voor beginnende hondenverzorgers.

   Lees verder na de advertentie

   Advertentie laden ...

   Is het ras Sloughi geschikt voor jou?

   Doe de test

   Levensstijl

   • 66%

    Kan de Sloughi in een appartement leven?

    Sloughi's zullen zich snel vervelen en ondergestimuleerd voelen in een flat of appartement. Idealiter wordt dit ras gehuisvest in een huis met een grote, beveiligde tuin of in een landelijke omgeving.

   • 100%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Ben je op zoek naar het ultieme sportmaatje? De Sloughi is jouw match! Dit ras is behendig en atletisch met een ongelooflijk uithoudingsvermogen, wat betekent dat ze veel (en we bedoelen veel!) beweging nodig hebben. Idealiter zal de Sloughi elke dag 2 tot 3 uur of langer trainen. Joggen, hardlopen of wandelen moet hier een groot onderdeel van zijn zodat ze hun energie kwijt kunnen. 

   • 66%

    Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

    De Sloughi is vrij groot, hierdoor is comfortabel vervoeren een uitdaging. Door hun hoge energieniveau kunnen ze tijdens lange reizen onrustig worden. Vroegtijdige socialisatie naar veranderende omgevingen zal hierbij helpen.

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Sloughi samen met katten?

     In hele zeldzame gevallen kan een Sloughi goed samenwonen met katten, mits ze samen zijn opgegroeid. In de meeste gevallen zullen ze katten echter eerder altijd maaltijd beschouwen. 

    • 66%

     Kan een Sloughi samen met honden?

     Speels zullen ze nooit zijn, maar als ze goed gesocialiseerd zijn kunnen ze goed in he gezelschap met andere honden zijn. 

    • 66%

     Is de Sloughi een kindvriendelijke hond?

     De Sloughi is goed met kinderen zolang zij doorhebben wat de grenzen van deze hond zijn. 

    • 33%

     Is een Sloughi geschikt voor ouderen?

     Dit is geen geschikt hond voor ouderen. Ze zijn te actief, zelfstandig en hebben over het algemeen ook te veel verzorging nodig.

     %}

     Wat kost een Sloughi?

     Het verzorgen van een hond van deze omvang kost doorgaans tussen de € 60 en € 110 per maand, inclusief eten, medische/verzekering en incidentele kosten.

     Verzorging

     De Sloughi heeft een vacht die gemakkelijk te onderhouden is. Tweemaal per week een ruwe borstel voor het verwijderen van vuil en om de haren glad te strijken, is over het algemeen voldoende. Baden mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer de hond zichtbaar vies is, omdat te veel baden de huid van de hond kan uitdrogen.

     Haaruitval

     Het haarverlies van de Sloughi is gemiddeld. 

     Voeding Sloughi

     Voer de Sloughi mager vlees, rijst en groenten naar behoefte. Deze hond zou niet op een volle buik moeten rennen.

     Gezondheid Sloughi

     Hoe oud wordt een Sloughi?

     Ze zijn over het algemeen gezond en hebben een lange levensduur, maar zijn vatbaar voor enkele gezondheidsproblemen, zoals de meeste zuivere rassen. Hun levensverwachting is 14 jaar.

     Sterk/ bestendig

     Dit is een atletisch, sterk en robuust ras met een uitzondelijk uithoudingsvermogen. Tijdens het rennen kunnen ze verwondingen oplopen. 

     Kan goed tegen warmte

     Ze komen uit de woestijn en doet het goed in warme temperaturen. 

     Kan goed tegen kou

     Ook al wordt hun vacht dikker als het kouder is, ze zijn niet gemaakt voor een koud klimaat. In de winter moeten ze daarom altijd naar binnen kunnen. 

     Neiging om snel aan te komen

     Zolang ze genoeg lichaamsbeweging krijgen, is het heel onwaarschijnlijk dat ze overgewicht krijgen. 

     Veelvoorkomende ziektes

     • Progressieve retinale atrofie
     • Hypothyreoïdie
     • Hartruis
     • Ernstige reacties op medicijnen en vaccins
     Laat een reactie achter over dit ras
     Log in om een reactie te plaatsen