Tsjechoslowaakse Wolfhond

Andere namen: Slowaakse Wolfshond

Tsjechoslowaakse Wolfhond
Volwassen Tsjechoslowaakse Wolfhond

In de Tsjechoslowaakse Wolfhond kun je zowel kenmerken van de wolf als van de Duitse herder terugvinden. Dat maakt de hond stoer, actief en erg gehecht aan de sociale groep. Deze hond communiceert anders dan soortgenoten, waardoor het noodzakelijk is om genoeg kennis van dit hondenras te hebben voordat je een Tsjechoslowaakse Wolfhond adopteert.

Algemene informatie Tsjechoslowaakse Wolfhond

Hoe oud wordt een Tsjechoslowaakse Wolfhond? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk Jager

Grootte Tsjechoslowaakse Wolfhond :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Karel Hartl wordt over het algemeen beschouwd als de vader van de Tsjechoslowaakse Wolfhond. In 1955 kruiste hij een Duitse herder met een Karpatische wolf, wat uiteindelijk resulteerde in een nieuw ras : de Tsjechoslowaakse Wolfhond. Dit ras wordt sinds 1965 gefokt en is in 1982 erkend door het Nationaal Comité van Cynofiele Verenigingen van de Sovjet-Unie. Samen met de Saarlooswolfhond zijn dit de enige twee wolfshondenrassen die erkend zijn door de FCI.

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Tsjechoslowaakse Wolfhond

  • Tsjechoslowaakse Wolfhond
    Tsjechoslowaakse Wolfhond
  • Tsjechoslowaakse Wolfhond
    Tsjechoslowaakse Wolfhond
  • Tsjechoslowaakse Wolfhond
    Tsjechoslowaakse Wolfhond
  • Tsjechoslowaakse Wolfhond
    Tsjechoslowaakse Wolfhond
  • Tsjechoslowaakse Wolfhond
    Tsjechoslowaakse Wolfhond

    Grootte Tsjechoslowaakse Wolfhond

    Teef : 60 tot 65 cm

    Reu : 65 tot 70 cm

    Gewicht Tsjechoslowaakse Wolfhond

    Teef : 20 tot 25 kg

    Reu : 26 tot 30 kg

    Vachtkleur Tsjechoslowaakse Wolfhond

    Vachttype

    Oogkleur Tsjechoslowaakse Wolfhond

    Bruin

    Uiterlijke kenmerken Tsjechoslowaakse Wolfhond

    De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een sterke hond van gemiddelde omvang en met een rechthoekige structuur. Het uiterlijk, de manier waarop de hond beweegt en de vachtkleuren zijn vergelijkbaar met een wolf. Het hoofd is goed gespierd en symmetrisch, met kleine, amandelvormige ogen. De oren zijn recht, dun, kort en driehoekig. De staart is hoog aangezet maar wordt laag gedragen. Als de hond opgewonden is, wordt de staart vaak in een sikkel gedragen

    Goed om te weten

    Omdat dit ras nog redelijk nieuw is, kunnen de karakters erg verschillen. Veel Tsjechoslowaakse Wolfhonden zijn nog te angstig, agressief en onvoorspelbaar. Voor toekomstige verzorgers is het essentieel om een echt goede fokkerij te zoeken.

    Karakter

    • 100%

      Aanhankelijk

      De Tsjechoslowaakse Wolfhond ontwikkelt een zeer goede band met de verzorgers en familieleden. Deze roedelhond vindt een groepsleven erg belangrijk en raakt erg gehecht aan het gezin.

    • 66%

      Speels

      Deze hond houdt erg van spelen met familieleden. Wees voorzichtig want het belangrijkste communicatiemiddel van deze hond is bijten. Puppy’s zijn zich niet altijd bewust van hun eigen kracht.

    • 66%

      Rustig

      De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een vrij actieve hond die genoeg gestimuleerd moet worden om gelukkig te blijven. Wanneer de hond voldoende wordt uitgelaten, wordt de Tsjech vanzelf rustiger.

    • 66%

      Intelligent

      De bijzondere kruising tussen hond en wolf bracht een aantal eigenschappen en instincten naar boven in de Tsjechoslowaakse Wolfhond. Zo is dit een erg krachtig, vasthoudend hondenras met een behoorlijke dosis intelligentie.

      Goed getrainde wolfshonden kunnen uitblinken in verschillende hondenactiviteiten.

    • 100%

      Jager

      De Tsjechoslowaakse Wolfhond heeft een sterk ontwikkeld jachtinstinct. Het wordt aangeraden om deze eigenschap niet te versterken en hier voorzichtig mee om te gaan. Van puppy af aan kan aan dit instinct gewerkt worden. Echter is het niet de bedoeling dat de verzorger dit instinct helemaal onderdrukt.

    • 100%

      Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

      Hoewel de Tsjechoslowaakse Wolfhond minder gevoelig is dan de Saarlooswolfhond, kan deze hond wel erg terughoudend zijn bij vreemden. In contact komen met een wolfhond zonder een goede eerdere ontmoeting met de verzorgers kan erg gevaarlijk zijn.

    • 66%

      Onafhankelijk

      Deze hond is erg onafhankelijk en kan zonder problemen in een roedel werken zonder aansporing van mensen. Hierom werd dit hondenras ook vaak ingezet in het leger.

      De moderne wolfhond is iets minder onafhankelijk.

       

      Gedrag Tsjechoslowaakse Wolfhond

      • 33%

        Kan goed alleen zijn

        Het adopteren van een Tsjechoslowaakse Wolfhond en deze vervolgens de hele dag alleen thuis laten is een heel slecht idee. Dit ras kan absoluut niet tegen isolatie en eenzaamheid. Een mogelijkheid om eenzaamheid te voorkomen is het adopteren van twee honden (dit mag ook een hond van een ander ras zijn).

      • 33%

        Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

        Van nature is de Tsjechoslowaakse Wolfhond vrij onafhankelijk, wat dit ras niet erg gemakkelijk te trainen maakt. Wanneer de hond geen interesse heeft in wat er geleerd wordt, zal de Tsjech al snel gedemotiveerd zijn. Het herhalen van ‘alledaagse’ oefeningen vindt dit ras dan ook echt niet leuk.

        Voor verzorgers is het belangrijk om iets te vinden wat de hond motiveert. Deze motivatie kan in verschillende vormen worden gevonden. De beste manier is echter het versterken van de vertrouwensband tussen de hond en de verzorger. Verwacht echter geen directe gehoorzaamheid: deze wolfhond zal altijd eigen keuzes maken. 

      • 33%

        Blaft graag

        Wolfshonden hebben een eigen manier van communiceren waar blaffen absoluut niet onder valt. Het is buitengewoon zeldzaam om dit ras te horen blaffen.

      • 100%

        Neiging om weg te lopen

        Het jachtinstinct en onafhankelijke karakter kunnen ervoor zorgen dat de hond wegloopt. Wanneer de hond niet genoeg wordt uitgedaagd kan het jachtinstinct al snel de overhand nemen.

      • 100%

        Neiging om dingen kapot te maken

        De Tsjechoslowaakse Wolfhond kan behoorlijk wat vervelend gedrag vertonen wanneer de hond te lang alleen gelaten wordt en zich eenzaam voelt. Bijten is een van de belangrijkste communicatiemiddelen voor wolfhonden, waardoor vernieling van meubels en dergelijke vaak kan voorkomen.

      • 66%

        Eetlust

        Wie denkt de wolfhond meer te motiveren door het aanbieden van traktaties, heeft het mis. Hoewel de hond een goede eetlust heeft en graag de traktatie wil eten, wordt de wolfhond hier niet gemotiveerder door.

      • 33%

        Geschikt als waakhond

        Dit ras kan vrij bang zijn van vreemden. Gelukkig kan alleen al de aanwezigheid van een wolfhond vreemden afschrikken. Omdat blaffen onnatuurlijk is voor de Tsjechoslowaakse Wolfhond is de hond geen goede waakhond.

      • 33%

        Geschikt als eerste hond

        Dit ras is erg populair vanwege het wolfachtige uiterlijk. Toch is deze hond niet geschikt voor iedere verzorger. De ideale verzorger voor deze wolfhond weet veel over het ras, is actief en veel beschikbaar voor de hond. Wanneer de verzorgers veel werken en niet veel tijd en geduld hebben voor het opvoeden van een hond, past een Tsjechoslowaakse Wolfhond echt niet bij hen.

        Deze hond is bijzonder in lichaamsbouw en gedrag. Daarom is een goede kennis van het ras essentieel voor een goede adoptie.

        Lees verder na de advertentie

        Advertentie laden ...

        Is het ras Tsjechoslowaakse Wolfhond geschikt voor jou?

        Doe de test

        Levensstijl

        • 33%

          Kan de Tsjechoslowaakse Wolfhond in een appartement leven?

          Hoewel deze hond steeds vaker terug te vinden is in stedelijke gebieden, past dit absoluut niet bij het ras. Een leven in een appartement is echt niets voor deze wolfhond. De hond moet meerdere dagelijkse wandelingen kunnen maken en regelmatig ingezet worden als herdershond en jachthond. Daarom is een buitenleven, het liefst in de bergen, meer geschikt voor de Tsjechoslowaakse Wolfhond.

          Ongeacht de leefomgeving is het belangrijk om de hond als puppy al te confronteren met een maximum aan externe prikkels.

        • 100%

          Behoefte aan beweging/ sportief

          Deze hond is atletisch, actief, duurzaam en past zich gemakkelijk aan verschillende hondensporten aan. Hierdoor is de wolfhond goed in te zetten bij verschillende wedstrijden zoals cani-cross, sleeën, gehoorzaamheid en behendigheid.

          Deze verscheidenheid aan vaardigheden maakt dit ras interessant voor zowel ervaren verzorgers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging als voor sportieve verzorgers die verschillende activiteiten met hun hond willen doen.

          De Tsjechoslowaakse Wolfhond geniet van meerdere wandelingen per dag. Dit ras kan zonder problemen vele kilometers afleggen. Een eenvoudige buurtwandeling is dan ook eigenlijk niet genoeg om aan de behoeften van deze hond te voldoen.

        • 33%

          Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

          Hoewel fokkers ervoor kiezen om deze karaktereigenschap zo min mogelijk naar voren te laten komen, blijven Tsjechoslowaakse Wolfhonden erg gevoelig. In onbekende situaties kan de hond zelfs bang worden.

          Een goede socialisatie is dan ook erg belangrijk bij dit ras, maar minstens even belangrijk is het kiezen van een pup uit een goede fokkerij. Reizen met de hond kan echter een probleem blijven en is vaak een grote bron van stress voor de wolfhond.

          Gezelschap

          • 66%

            Kan een Tsjechoslowaakse Wolfhond samen met katten?

            De Tsjechoslowaakse Wolfhond kan gemakkelijk samenleven met katten mits deze goed in de sociale groep passen. Bij dieren die niet in de sociale groep horen kan het jachtinstinct van de wolfhond al snel overnemen.

            Het is noodzakelijk om de hond als puppy al te laten wennen aan het ontmoeten van andere dieren.

             

          • 66%

            Kan een Tsjechoslowaakse Wolfhond samen met honden?

            De wolfhond is een goede vriend van dieren die in de sociale groep horen. Maar wanneer dit ras voor het eerst een nieuwe hond ontmoet is het belangrijk om waakzaam te zijn. De Tsjechoslowaakse Wolfhond zal niet blaffen, maar communiceert door middel van bijten. Dit zorgt ervoor dat verschillende rassen elkaar soms gewoon niet kunnen begrijpen.

          • 66%

            Is de Tsjechoslowaakse Wolfhond een kindvriendelijke hond?

            Deze roedelhond is gek op de familieleden, waaronder kinderen en puppy’s. De hond zal gemakkelijk doorhebben dat kinderen kwetsbaarder zijn dan volwassenen en houdt hier ook snel rekening mee. Hoewel de wolfhond dus geduldig met kinderen omgaat, moet je wel opletten dat de kinderen de hond met hetzelfde respect behandelen.

          • 33%

            Is een Tsjechoslowaakse Wolfhond geschikt voor ouderen?

            Deze hond verdient ervaren, atletische verzorgers en past echt niet bij een zittend leven dat vaak door ouderen wordt aangeboden.

            %}

            Wat kost een Tsjechoslowaakse Wolfhond?

            De prijs van een Tsjechoslowaakse Wolfhond varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een FCI-geregistreerde wolfhond rond de €1500,-.

            Het verzorgen van de wolfhond kost ongeveer €50,- per maand.

            Verzorging

            Ondanks de dikke vacht is het verzorgen van deze hond best gemakkelijk. Deze wolfshond houdt echter niet van trimmen. Gelukkig is een regelmatige borstelbeurt genoeg om de vacht gezond te houden.

            De ogen moeten regelmatig worden verzorgd om oogproblemen en infecties te voorkomen.

            Haaruitval

            Tijdens de ruiperiodes laat de hond flink wat haar achter, waardoor de Tsjechoslowaakse wolfhond dagelijks geborsteld moet worden.

            Voeding Tsjechoslowaakse Wolfhond

            De hoeveelheid eten moet worden aangepast aan de conditie, leeftijd, dagelijkse beweging en gezondheid van de hond. Hoewel de hond absoluut wel brokjes kan eten, zal deze wolfshond zelf de voorkeur geven aan een natuurlijk dieet. Raadpleeg de dierenarts alvorens het dieet van je hond aan te passen.

            Ook wordt aangeraden om de hond twee maaltijden per dag te geven: een lichter ontbijt en een wat zwaarder diner. Op deze manier voorkom je dat de wolfshond te veel in één keer eet. Verhoogde kommen kunnen helpen bij een betere spijsvertering.

            Gezondheid Tsjechoslowaakse Wolfhond

            Sterk/ bestendig

            De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een echte rustieke, robuuste hond. Dit heeft het ras voornamelijk te danken aan zijn voorouder, de wolf.

            Kan goed tegen warmte

            Deze wolfshond kan zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende klimaten. Zelfs van de zomer zal de hond niet al te veel last hebben. Wel is het belangrijk om genoeg water en een schaduwrijke plek te hebben waar je hond kan uitrusten.

            Kan goed tegen kou

            Dankzij de dikke wintervacht kan de Tsjechoslowaakse Wolfhond goed tegen kou, regen en sneeuw.

            Neiging om snel aan te komen

            Voldoende beweging en gezonde maaltijden zorgen ervoor dat deze hond nauwelijks overgewicht kan hebben.

            Veelvoorkomende ziektes

            • Heupdysplasie
              Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). 'Dysplasie' betekent 'het abnormaal gevormd zijn'. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen.
            • Oogproblemen
            • Verlamming van de achterpoot (degeneratieve myelopathie)
            Laat een reactie achter over dit ras
            Log in om een reactie te plaatsen