Epilepsie is een ongelofelijk nare ziekte, die door een erfelijke component veel voorkomt bij bepaalde rassen. Dit is vaak een gevolg van inteelt en/of verkeerd fokken.
Over epilepsie
Epilepsie is een aandoening gekenmerkt door aanvallen van ‘abnormaal gedrag’. Een epileptische aanval, ook bekend als 'toeval', kan van alles zijn: van vallen op de grond, naar plotseling verstijven, tot happen naar denkbeeldige vliegen. Bij elke hond ziet epilepsie er anders uit.
Epilepsie komt bij bepaalde hondenrassen vaker voor dan bij andere. Dit komt voor een deel omdat epilepsie erfelijk kan zijn, en dus overgedragen kan worden van generatie op generatie. Hieronder vind je een lijst met de hondenrassen waarbij erfelijke epilepsie het vaakst voorkomt.
1. Drentsche patrijshond
Wel 8 tot 12% van de Drentsche patrijshonden krijgt epilepsie. Helaas doen fokverenigingen van dit ras maar weinig om inteelt - en daarom de erfelijkheid van epilepsie - terug te dringen.
2. Bordercollie
Onder Bordercollies heerst een zeer ernstige vorm van epilepsie, waar ongeveer 5% van dit ras onder lijdt. Indien ze epilepsie hebben, overlijden Bordercollies vaak voor ze anderhalf jaar oud zijn.
3. Sint-Bernard
Ook deze grote vriendelijke reuzen geven vaak epilepsie door aan hun pups. Daarnaast hebben Sint-Bernards de pech dat ze erg slecht reageren op bepaalde epilepsiemedicatie.
4. Nova scotia duck tollinger retriever (toller)
Ook deze hond, met de bijnaam 'Toller', heeft vaak last van epilepsie. Een goede selectie van fokhonden kan mogelijk helpen om erfelijke ziektes zoals epilepsie te voorkomen.
5. Ierse setter
Ierse setters, die bekend staan om hun schoonheid, hebben helaas ook vaak epilepsie. Daarbuiten is dit gelukkig een gezond en sterk ras, dat nauwelijks ziek wordt.
Hoe verklein je de kans op epilepsie bij een hond?
Epilepsie is, zoals we eerder al noemden, een ongelofelijk nare ziekte die je geen hond toewenst. Als je de kans dat je hond epilepsie krijgt graag klein houdt, kies je voor een vietvoeter die niet raszuiver is. Raszuiverheid wijst namelijk op inteelt, wat lijdt tot een verhoogd risico op erfelijke ziektes zoals epilepsie. Bij kruisingen is de kans op epilepsie vele malen kleiner. En de honden zijn nét zo lief!
Bron: Dier&Recht