Vastbinden van dieren expliciet te verbieden
Als het aan het Brussels parlementslid Victoria Austraet ligt zou het binnenkort in Brussel verboden moeten zijn om je hond nog aan de ketting te leggen. Austraet heeft hiervoor een voorstel ingediend. Rowena Vanroy, directeur Animal Rights: "Wij hebben erop aangedrongen het vastbinden van dieren expliciet te verbieden. Helaas zijn er toch nog heel wat mensen die een hond zien als een soort van levend alarmsysteem. Dit mag niet meer getolereerd worden, zo valt te lezen op animalrights.be.
Vastbinden of opsluiten mag, maar onder voorwaarden
Op dit moment zegt Artikel 4 van de wet Dierenwelzijn in België het volgende: Niemand mag de bewegingsvrijheid van het dier dat hij houdt, verzorgt of te verzorgen heeft, zodanig beperken dat het aan vermijdbare pijnen, lijden of letsels is blootgesteld. Wanneer een dier ongewoonlijk of voortdurend wordt vastgemaakt of opgesloten, moet het voldoende ruimte en bewegingsvrijheid krijgen, in overeenstemming met zijn fysiologische en ethologische behoeften." Vastbinden of opsluiten mag dus, maar onder voorwaarden.
Een groot verschil voor honden
Het ingediende voorstel zou dus verbieden dat honden gewoonlijk worden vastgemaakt of opgesloten. Zowel het vastbinden van honden alsook het langdurig opsluiten in een kennel mag dan niet meer. In Wallonië is het vastbinden van dieren reeds verboden, maar in België hoopt men nu dus dat Vlaanderen zal volgen. Dit voorstel zal voor heel wat honden een groot verschil maken, aldus Vanroy.
Hoe zit dit in Nederland?
In Nederland is het aan de ketting vastleggen van honden op erven, landerijen of andere terreinen onder bepaalde voorwaarden toegestaan. De lengte van de ketting moet dan minstens 2 meter bedragen, mag niet meer wegen dan 300 gram per meter en de schakels mogen niet groter zijn dan 20 mm. Tevens zijn er nog voorschriften aan de halsband, het terrein waar de hond zich op bevindt alsook de afmetingen van het verblijf van de hond. Vanzelfsprekend dient de hond altijd toegang te hebben tot vers drinkwater en moet de hond zich niet kunnen verwonden aan voorwerpen op het terrein. Wil je alle regels hiervan nog eens doorlezen? Kijk dan op Overheid.nl.