"Vreselijk," zo omschrijft Natalie Feijen, directeur van het Dierentehuis Arnhem, de impact van vuurwerk op dieren. "Telkens die harde knallen, dieren raken compleet van de leg en kunnen vanuit een gevoel van angst gekke dingen doen. Het is letterlijk en figuurlijk killing." Deze oudejaarsnacht waren er twee schrijnende incidenten die de ernst onderstrepen.
Tragische sterfgevallen door vuurwerk
In Huissen kreeg een hond een hartaanval door de vuurwerkknallen en stierf ter plekke. In Arnhem rende een kleine hond in paniek een sloot in en verdronk. Uit respect voor de getroffen families deelt Feijen geen verdere details. Ze legt wel uit dat zulke reacties voortkomen uit de ‘vecht-of-vluchtreactie’ van dieren: "Vechten is geen optie, dus ze rennen weg op basis van instinct."
Explosieve stijging in meldingen van vermiste dieren
Dierenambulances in Gelderland rapporteren een forse toename in meldingen. De Dierenambulance Arnhem kreeg in drie dagen tijd 44 meldingen van vermiste dieren, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. "Normaal krijgen we slechts één of twee meldingen per week," zegt Feijen. In Doetinchem, volgens Annemiek van den Berg van de Dierenambulance Achterhoek, was de situatie vergelijkbaar. "Het ging echt los. De dieren die we ophaalden waren extreem angstig en wilden alleen maar vluchten."
Andere dieren getroffen door vuurwerk
Naast honden worden ook andere dieren slachtoffer. In de Achterhoek ving de dierenambulance een gewonde duif op, vermoedelijk verwond door vuurwerk. "Deze incidenten benadrukken hoe schadelijk vuurwerk is voor dieren," zegt Van den Berg.
Pleidooi voor diervriendelijk vuurwerk
Zowel Feijen als Van den Berg pleiten voor diervriendelijke alternatieven. "We moeten de impact van vuurwerk op dieren serieus nemen. Stiller vuurwerk zou al een groot verschil maken," besluit Feijen.