Aanbieding

Zorghond dribbel

Zorghond dribbel

© Organisatie Opgroeien

Deze golden retriever redt levens in de jeugdhulp: “Hij breekt het ijs waar woorden tekortschieten”

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Emotionele hulphond Dribbel troost kwetsbare kinderen in Schoten. Hij biedt steun, rust én helpt bij moeilijke gesprekken.

Golden retriever Dribbel: nieuwe collega bij Jeugdzorg Emmaüs

Bij Jeugdzorg Emmaüs in Schoten hebben de kinderen er een bijzondere nieuwe vriend bij: Dribbel, een Golden retriever met een groot hart én een diploma. Als emotionele zorghond is hij er speciaal voor kinderen en jongeren tussen de 3 en 25 jaar die niet meer thuis kunnen wonen. En dat maakt een wereld van verschil, vertelt zijn begeleidster Karen Rosseels: “Hij is een veilige figuur die helpt om contact te maken.”

 

 

Meer dan alleen knuffels: dit doet Dribbel écht

Dribbel vervult drie belangrijke rollen binnen de jeugdzorg:

  1. Hij helpt bij het opbouwen van vertrouwen: Veel kinderen hebben een traumatisch verleden. Dribbel breekt letterlijk het ijs door zijn rustige aanwezigheid. “Tijdens intakegesprekken zit hij er gewoon bij en dat maakt het gesprek meteen minder spannend,” aldus Rosseels.

  2. Hij biedt troost: Bij verdriet of stress komt Dribbel in actie. Zijn aanwezigheid verlaagt het stressniveau van kinderen en jongeren, simpelweg door bij hen te zijn.

  3. Hij zorgt voor structuur en ontspanning: Naast zijn therapeutische rol, helpt Dribbel ook bij het opbouwen van dagelijkse routines en biedt hij fijne tijdsbesteding. Spelen, wandelen of gewoon even knuffelen? Alles helpt.

“Ik knuffel hem zo graag”

Kinderen zoals ‘Camille’ (schuilnaam) voelen zich zichtbaar beter door de aanwezigheid van Dribbel. “Tijdens mijn intakegesprek was hij er ook. Maar ik vind het vooral heel leuk om met hem te spelen en hem te knuffelen,” vertelt ze stralend.

Twee jaar opleiding tot zorghond

Voordat Dribbel zijn carrière bij Jeugdzorg Emmaüs begon, volgde hij een intensieve opleiding van twee jaar via de organisatie Hachiko. “Hij is gestart als pup van acht weken oud in een gastgezin,” zegt Kaye Botte van Hachiko. “Daar groeide hij op, werd gesocialiseerd en leerde daarna allerlei vaardigheden.”

Zorghond Dribbel
Zorghond Dribbel - Foto van Hachiko Vzw

Dribbel leerde onder andere op schoot liggen tijdens gesprekken, zodat kinderen hem kunnen blijven aaien en rustiger worden. Maar hij heeft ook een bijzonder talent: hij kan spelenderwijs helpen bij moeilijke gesprekken. “We leggen bijvoorbeeld twee kaartjes met gespreksonderwerpen neer en Dribbel kiest er dan eentje. Zo bepaalt hij waar het gesprek over gaat – niet de begeleider.”

Emotionele hulphonden in opmars

Dribbel is de tweede emotionele hulphond binnen de Vlaamse jeugdhulp en de eerste die werkt met jongere kinderen. Eerder werd labrador Sam al ingezet bij een leefgroep in Antwerpen. Ook internationaal stijgt het gebruik van hulphonden: bij Team USA hielp golden retriever Beacon sporters omgaan met prestatiedruk tijdens de Olympische Spelen.

De gouden viervoeter in Schoten is dus meer dan een knuffelhond: hij is een échte bruggenbouwer tussen kinderen en hun emoties. En dat, zonder één woord te zeggen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen