In Brighton hebben Agne Balciunaite en Michael Rose een benauwde tijd achter de rug. Hun driejarige Bengaalse kat Sula lag levenloos op bed toen ze haar vonden. Al snel bleek dat Sula was aangevallen door een vos: de dierenarts ontdekte bijtwonden op haar buik. "We hadden haar bijna verloren," zegt Michael. Sula raakte in shock en had een lange herstelperiode voor de boeg, die ook nog eens een flinke dierenartsrekening van ruim 4000 euro met zich meebracht.
Waarom vossen katten aanvallen
Hoewel vossen niet vaak katten aanvallen, lopen vooral kleinere of timide katten zoals Sula extra risico. De aanval op Sula heeft het stel aangeslagen; weken na het incident bleef de vos zelfs nieuwsgierig door het raam gluren. In de buurt veroorzaakten vossen vaker overlast, door afval om te gooien en schade aan te richten aan auto’s.
Toch benadrukken experts dat vossen hun nut hebben in de stad. Ze helpen om rattenpopulaties onder controle te houden en dragen via hun vacht zaden mee, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in stadsparken. Heidi Aguirregoicoa van Kent Wildlife Trust legt uit: “Voor veel mensen in steden zijn vossen de enige grotere wilde dieren die ze tegenkomen. Het is een zeldzaam moment waarop je iets van de natuur ervaart.”
Ongewenst gedrag door menselijk handelen
Volgens gedragsdeskundige Dr. Sharmini Paramasivam trekken mensen met hun eigen gedrag vossen naar de stad. Slechte afvalverwerking en achtergelaten voedsel moedigen vossen aan om voedsel te zoeken bij huizen. Ze pleit voor betere stadsplanning om de natuurlijke leefomgeving van vossen te behouden.
De ervaring van Agne en Michael laat zien dat huisdieren in stedelijke gebieden kwetsbaar kunnen zijn voor wilde dieren, en hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met de natuur in de stad.