Aanbieding

nest in het bos

De eieren van teken zijn eigenlijk erg klein en over het algemeen NIET ZICHTBAAR MET HET BLOTE OOG.

© Jason Lapointe / Facebook

Als je zoiets ziet in het bos, verbrand het dan onmiddelijk: het gevaarlijke internetgerucht

Door Kaami Kanje

Online sinds

Een Facebook-post, meer dan 100.000 keer gedeeld, beweert een tekennest te tonen en benadrukt de noodzaak om het onmiddellijk te verbranden wanneer het in het bos wordt gevonden. Verschillende experts die zijn geïnterviewd ontkrachten deze informatie en leggen het gevaar ervan uit.

Op 9 mei 2023 plaatste Jason Lapointe, een Canadese schrijver, een bericht op Facebook dat zich als een lopend vuurtje verspreidde over sociale media en de grenzen van Amerika overschreed. Jason deelde een foto van wat leek op een cluster eieren van een of ander wezen. In dat bericht schreef hij het volgende:

"BELANGRIJKE WAARSCHUWING: Als je zoiets ziet, is het een tekennest. Ze worden steeds talrijker en vormen een bedreiging voor het leven van vele dieren in het bos! Je moet ze onmiddellijk verbranden! Deel deze informatie alsjeblieft voor het welzijn van ons milieu!"
Dit is GEEN tekennest @radio-canada
©radio-canada

De post van de Canadees werd meer dan 100.000 keer gedeeld en bereikte verschillende uithoeken van de wereld. Deze wijdverspreide verspreiding van de post is erg gevaarlijk, aangezien volgens experts van het prestigieuze AFP (Franse persbureau) deze volledig vals zou zijn.

De mening van de experts over het vermeende tekennest

"Ten eerste maken teken niet zulke nesten," vertelden de wetenschappers die geïnterviewd werden door AFP. "Om zich voort te planten, maakt de teek in het larvestadium eerst een 'bloedmaaltijd' door zich vast te klampen aan een dier, vervolgens wordt hij een nimf, neemt een tweede bloedmaaltijd en wordt dan een 'volwassen' teek. De voortplanting van teken vindt plaats nadat een volwassen vrouwtje voldoende gevoed is. Nadat ze gepaard hebben, verplaatst het vrouwtje zich naar een geschikte locatie, zoals hoog gras of bladafval, om haar eieren te leggen."

Wat betreft de foto: 'Dit zijn geen eieren van teken. Ik weet niet wat het is, maar de eieren zijn te groot en te zwart. De eieren van Ixodes ricinus, de meest voorkomende soort bij ons, zijn minder dan 1 mm groot,' legde Jonas Durand uit aan AFP. Durand is een ingenieur verbonden aan het Instituut voor Agrarisch en Milieuonderzoek (Inrae), dat teken en de door hen overgedragen infectieuze agentia bestudeert."

"Gezien de grootte kunnen dit geen eieren van teken zijn, daar ben ik zeker van," voegde Dr. Olivier Plantard toe, hoofd van het onderzoeksteam. "Teken en door teken overgedragen pathogenen", onder dubbele supervisie van Inrae en de Nationale School voor Veterinaire Wetenschappen van Nantes.

Deskundigen wijzen erop dat ze mogelijk kikker- of lomp-eieren (een soort vis) zijn die op de grond zijn gelegd, naast andere mogelijkheden.

Eieren in het bos verbranden: ABSOLUUT NIET!

Aan de andere kant zijn de geraadpleegde experts het erover eens dat het advies om "eieren" die in de natuur worden gevonden te verbranden volledig ongepast en zeer gevaarlijk is.

Iets verbranden in het bos is uiterst riskant, vooral met de zomerse temperaturen. Het risico op bosbrand is acuut en wordt bij wet verboden.

Onder geen enkele omstandigheid steek je een vuur aan op het platteland.

Bovendien zou het wegwerken van een paar tekeneieren het probleem niet oplossen. "Het is bijna onmogelijk om er een te vinden, maar het vernietigen van deze eieren zou nauwelijks enig effect hebben op de tekenpopulatie in Frankrijk," verklaart Olivier Plantard."

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen